iulie 2009
Cabinetul figurilor de ceară
Muzeul Ţăranului Român şi Atelierul de carte cu sprijinul www.petocuri.ro lansează duminică, 12 iulie 2009, ora 21:00, Veşmânt de hârtie pentru cabina de proiecţie. Evenimentul este completat prin proiecţia filmului mut Cabinetul figurilor de ceară, ilustrat muzical de ansamblul Einuiea. Intrarea este liberă.

Das Wachsfigurenkabinett / Cabinetul figurilor de ceară, regizat de Paul Leni şi lansat în 1924, cuprinde trei poveşti fantastice, avându-i ca protagonişti pe califul Harun-al-Raşid, ţarul Ivan cel Groaznic şi pe Jack Spintecătorul. Filmul e însoţit de texte din Salman Rushdie şi Serghei Eisenstein, recitate de actriţa Teatrului Nottara, Crenguţa Hariton.

În perioada 7-12 iulie 2009, Atelierul de carte a intervenit asupra cabinei de proiecţie din curtea interioară a muzeului prin tehnici de caşerare şi turnare a hârtiei manuale şi decorare cu lemn. Hârtia manuală este obţinută din hârtie reciclată, prin prepararea fibrelor de celuloză după reţete tradiţionale. Principala modalitate este cea folosită în Evul Mediu, exclusiv mecanică.

Pentru o protecţie mai bună, cabinei i s-a adăugat un acoperiş şi a fost îmbrăcată la bază cu un brâu de lemn. Hârtia a fost aditivată cu răşini naturale, astfel încât să obţină rezistenţă în timp şi să nu fie afectată de factori externi: căldură, frig, umezeală etc. Aceasta a fost aşezată udă pe pereţii cabinei. La uscare, fibrele de celuloză s-au unit cu fibrele lemnului, formând o masă compactă, perfect integrată.

Hârtia manuală a fost turnată în mozaic pe pereţii cabinei, sub forma unei pelicule de film în trei secvenţe: destrămarea, arătarea şi zmeul ţesător. Prima secvenţă, Destrămarea, este sugerată prin hârtie manuală cu inserţii de flori şi textile; a doua, Arătarea, prin hârtie manuală cu inserţii de plante şi text şi a treia Zmeul Ţesător, prin hârtie manuală simplă ştanţată.

Prin destrămarea unei lumi se creează în mod firesc condiţiile de apariţie ale unui nou univers sacrosanct. Nimic nu se pierde, totul se destramă, renaşte şi consfinţeşte.


Cabina de proiecţie este prima rostuire către construcţia Atelierul de carte - Zmeul Ţesător, un proiect curajos al Muzeului Ţăranului Român. Paşii de facere ne îndrumă către deschiderea unui spaţiu obiect. (Răzvan Supuran, hârtier Atelierul de carte)

Orice femeie ştie că "pe tocuri" este o postură care îţi impune un anume ritm. Îţi cere atenţia de a merge corect şi demn, dar îţi oferă răgazul de a observa toate lucrurile frumoase din jurul tău, pe care le-ai pierde în crosul cotidian. Astfel, am descoperit acţiunea iniţiată de Muzeul Ţăranului Român şi de Atelierul de carte şi am fost bucuroşi să putem face un pas către această lume autentică a meşteşugului hârtiei manuale. (Vicki Nicola, coordonator proiect Petocuri.ro)

Doi dintre muzicanţii Einuiea lucrează la Muzeului Ţăranului Român. De fapt, în el. Un al treilea a fost de mai multe ori colaborator al său. Cu acte în regulă. Prinşi în textura ideii lui Răzvan, în materia fibroasă-pufoasă-vâscoasă-rugoasă, a hârtiei lui meşterită cu mâinile, patru muzicanţi vor ilustra un film mut. Într-un spectacol la locul de muncă. (Călin Torsan, bibliotecar Muzeul Ţăranului Român şi membru Einuiea)
De: muzică originală: Einuiea şi Claudiu Lobonţ Regia: Paul Leni, Radu Rădescu Cu: Călin Torsan, Silviu Fologea, George Turliu, Juan-Carlos Negretti, Olivia Iancu, Claudiu Lobonţ, Crenguţa Hariton

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus