Şapte Seri / august 2009
Cu echivalentul a 3 dolari la un mall din Bucureşti poţi să îţi cumperi o pungă de popcorn şi o apă, nu şi un bilet la film. În schimb de banii ăştia poţi încerca să vezi acasă filme de autor.

The Auteurs (www.theauteurs.com) e cea mai interesantă comunitate online de cinema, care anunţă schimbarea: schimbarea în materie de accesibilitate a filmelor de artă, de distribuţie şi marketare. Fondatorul cinematecii online, Efe Cakarel, un tip vizionar, născut în Turcia şi stabilit în America, a povestit că ambiţia de a se lua de guler cu industria preţioasă şi inaccesibilă a filmelor de autor, i-a venit într-o seară într-un bar din Tokyo când avea chef de un film bun, fără să închirieze DVD-uri. Oferta online de filme de artă era inexistentă.

În 2007 s-a născut o platformă de social networking, care nu doar face streaming video de calitate cu filme pe care nu le vezi decât prin festivaluri, dar te pune la treabă: porţi discuţii, scrii review-uri, citeşti cronici profi, interacţionezi cu tipi care au aceleaşi gusturi ca tine şi afli cam tot ce e nou şi ce contează în industria arhtouse.

Pentru România sunt peste 180 de filme disponibile, majoritatea la 3 $ fiecare. Patru dintre ele sunt free şi sunt date publicului prin The Auteurs de către fundaţia lui Martin Scorsese de restaurare a filmelor clasice din întreaga lume, World Cinema Foundation. Deci dacă recesiunea şi gherţoii v-au îndepărtat de mall, încercaţi să vă comutaţi pe virtual mode şi să profitaţi de accesul (pe viitor nelimitat) la filme.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus