septembrie 2009
Ultima noapte de festival Golden Stufstock, cea din 5 septembrie 2009, va oferi vamaioţilor un show legendar, cum numai formaţia Zdob şi Zdub ştie să facă. Membrii trupei vor face în seara festivalului un tur de forţă pentru a fi prezenţi pe scena Golden Stufstock de pe plaja din Vama Veche, unde vor ajunge după un alt concert şi vor urca pe scenă la ora 2:00. "De la Nistru pân la mare, Stufstock este cel mai tare", spun Zdubii, pentru care a cânta la Stufstock imediat după un alt eveniment a devenit aproape o tradiţie.

"Aşa a fost să fie de fiecare dată", spune Valentino Rudolf, producătorul festivalului. "Acum doi ani au venit în Vama după un concert de două ore şi au făcut un spectacol extraordinar la Stufstock. Vă aşteptăm aici şi anul acesta, să vedeţi de ce sunt în stare Roman & comp.!"

Deşi implicaţi într-un accident rutier grav în 2008, în urma căruia au decis să nu mai călătorească pe timp de noapte, Zdubii vor face o excepţie şi vor veni şi sâmbăta aceasta la Golden Stufstock.

Vamaioţii îşi anunţă prezenţa în număr mare şi aşteaptă cu nerăbdare ultima petrecere a sezonului de pe plaja din Vama Veche. Şi vremea este de partea lor, deşi le-a dat puţine emoţii, prognoza meteo se anunţă a fi mai mult decât favorabilă. Organizatorii evenimentului împreună cu trupele care vor urca pe scena Golden Stufstock invită toţi iubitorii de muzică bună la festival, departe de praful şi zgomotul oraşelor, pentru ultima dată pe acest an, înainte de începerea şcolilor şi de campania electorală.

Zdob şi Zdub, celebra trupă de ethno-rock din Republica Moldova, este cunoscută pentru show-urile live şi muzica originală, un mix între un hardcore puternic şi muzica populară moldovenească. Înfiinţată în 1994, în Republica Moldova, trupa a cântat până acum pe aceaşi scenă cu Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine, Biohazard, Rollins Band, Soulfly, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Oasis, Suzanne Vega, Guano Apes, Lou Reed, Apollo 440, Bloodhound Gang şi Therapy.

Albumul de debut, intitulat Hardcore Moldovenesc, a fost înregistrat în 1996 şi conţinea 12 piese în limba rusă, cu excepţia celei din titlu. Un an mai târziu, 10 dintre piesele acestui album aveau să fie înregistrate în limba română, pentru ca albumul să fie distribuit şi în România. În 2000, Zdob şi Zdub au început să se depărteze de conceptul de hardcore american şi să includă pe piesele lor instrumente populare.

Următorul album, Agroromantica, a fost editat în 2001, şi a fost urmat de turneul Temporomantica, încheiat pe 31 ianuarie 2001 la Moscova, cu un concert alături de Emir Kusturica şi The No Smoking Orchestra. Clipul Doina Haiducului de pe albumul Ethnomecanica primeşte în 2003 premiul Best Video în cadrul MTV Romanian Music Awards. În acelaşi an, Zdubii lansează un nou material, 450 de oi. În 2006, ei sunt invitaţi la unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa, Roskilde Festival, iar în 2007 trupa a concertat în cadrul primei ediţii de B-ESTFEST. Zdob şi Zdub a creat coloana sonoră pentru Ţiganul, primul film de animaţie produs în Republica Moldova.

Printre cele mai cunoscute piese ale trupei se numără hiturile Videli noci, Ţiganul şi O.Z.N, Everybody In The Casa Mare, Doina haiducului, DJ Vasile şi Bunica bate toba.

Zdob şi Zdub înseamnă Roman Iagupov (voce, chitară, instrumente populare), Valeriu Mazilu (trompetă), Mihai Gîncu (chitară bas, tobă, percuţie, cobză), Victor Dandeş (muzicuţă, pian, trombon, flaut, acordeon), Anatol Pugaci (acordeon, chitară, tobe) şi Igor Buzurniuc (chitară).


A şaptea ediţie a festivalului Golden Stufstock, al cărui sponsor principal este Golden Brau, va avea loc în 3, 4 şi 5 septembrie 2009, pe plaja din Vama Veche. Organizatorii au decis ca scena principală să fie din nou pe plajă, revenind astfel la farmecul vechilor ediţii. Împreună cu Zdob şi Zdub pe scenă vor urca: Baniciu & Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini, Celelalte Cuvinte, Timpuri Noi, Mike Godoroja & Blue Spirit, Z.O.B, E.M.I.L., Luna Amară, Kumm, Urma, The Others, Rain District, Trooper, Snails, Deka Dens, Phenomenon, Les Elephants Bizares, The Amsterdams şi Vasilică (localnic). Iar pe scena secundară, de la Goblin 'n Gulag, vor cânta: Blood Print, EVO, Highlight Kenosis, Alternativ Quartet, Tep Zepi, Godmode, Propaganda, Hush, Nuage, Relative, The Mushroom Story, L'orchestre Roche. Intrarea va fi liberă. Festivalul este produs de compania Capricorn & Capricorn Productions.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus