Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Mon meilleur ennemi

Filme de (re)văzut: Un călău convenabil - Mon meilleur ennemi


TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Documentarul lui Kevin Macdonald Mon meilleur ennemi / Duşmanul duşmanului meu este interesant pentru cine a deschis televizoarele mai tîrziu: află despre un călău nazist, Klaus Barbie, care a fost folosit în continuare - după terminarea războiului - de cei care aveau nevoie de "talentul" lui. Filmul ne spune că aceştia erau băieţii cu ochi albaştri de la CIA; cei care n-au nevoie de televizoare ca să cunoască istoria ştiu că utilizarea torţionarilor era o practică răspîndită nu doar în SUA, ci şi în Europa de Vest, în Germania de Est şi în URSS. Dar acest "detaliu" lipseşte din film - chiar şi pentru cei care deschid televizoarele de la început.

Scoţianul Macdonald a devenit celebru, în 2000, cu documentarul One Day in September, care a primit Oscarul. În 2003 realiza unul din cele mai tari documentare recente, Touching the Void (prezentat şi la TIFF), care reconstituia - cu eficacitatea unui thriller - golgota îngheţată a doi tineri alpinişti ce-şi propuseseră să escaladeze un vîrf din Anzii peruvieni. În 2006, în fine, făcea pasul spre aşa-zisa ficţiune cu The Last King of Scotland, povestea (co-scenarizată de Peter Morgan) vieţii "obişnuite" a unui alt monstru (dictatorul ugandez Idi Amin) din perspectiva medicului său personal; Forest Whitaker avea să-şi adjudece Oscarul pentru interpretarea monstrului.

Mon meilleur ennemi reprezintă, aşadar, întoarcerea lui Kevin Macdonald la genul care l-a consacrat şi - cel puţin aparent - continuarea preocupării sale pentru soarta monştrilor de pretutindeni. Dar Barbie (despre care nu aflăm lucruri pe care nu le puteam bănui) nu sare de tiparul portretului-robot al torţionarilor de pretutindeni: este mai mult un pretext pentru ca regizorul-scenarist să încerce un proces la adresa SUA, care l-a recuperat (ceea ce e normal dacă ne gîndim că e produs de Rita Dagher, care a fost şi producătoarea lui Fahrenheit 9/11 - pamfletul anti-Bush al lui Michael Moore). Dacă merită văzut, este mai mult pentru a a-l compara cu superiorul documentar al lui Barbet Schroeder, L'avocat de la terreur / Avocatul terorii, a cărui obiectivitate reuşea să trezească întrebări în loc să culce răspunsuri...

Regizor Kevin Macdonald
Cu: Raymond Aubrac, Robert Badinter, Klaus Barbie, Ladislas De Hoyos. Toate articolele despre Mon meilleur ennemi

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 O istorie umană - Mon meilleur ennemi, Lucian Maier
 Călăul - Mon meilleur ennemi, Andrei Gorzo
 Barbie (nu păpuşa!) - Mon meilleur ennemi, Alex. Leo Şerban


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer