septembrie 2009
Platforma Dansului Contemporan, 2009
Platforma Dansului Contemporan, evenimentul maraton care a deschis stagiunea 2009-2010 a Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), s-a încheiat cu un bilanţ pozitiv: evenimentul este considerat un succes de public şi de critică.

"Foarte inspirat, foarte plin de viaţă, plin de modalităţi deschise de a explora idei" sunt cuvintele lui Benjamin Perchet de la Maison de la Danse din Lyon, Franţa, organizatorul Bienalei de Dans, despre Platformă.

"Îi ştiam deja pe o parte dintre ei", a declarat Sandra Noeth, dramaturg al Tanzquartier Wien, referindu-se la artiştii români din cadrul Platformei şi a adăugat despre eveniment că este "foarte deschis şi relaxat; am apreciat deosebit atmosfera de lucru fără constrângeri".

"A fost foarte bine că s-a întâmplat din nou, după 11 ani. Poate că ar trebui să se repete mai des", a remarcat Cosmin Manolescu, din partea Fundaţiei Gabriela Tudor (fostă Proiect DCM, organizatorul din 1998 al primului eveniment similar în România; ediţia din 2009 este prima în organizarea CNDB.)

Alţi selecţioneri au observat că se vorbeşte poate prea mult în unele spectacolele de dans, dar toată lumea a fost de acord că există extrem de mult potenţial şi o mare diversitate artistică. Coregrafa americană Jennifer Lacey a apreciat "decizia conştientă de a rămâne în acest loc şi de a construi" a artiştilor din comunitatea de dans contemporan românesc.

În fine, vestea cea bună este confirmarea interesului, pe scena internaţională, pentru dansul contemporan din România, care va putea fi prezentat în străinătate. Acest lucru va fi posibil inclusiv prin programe culturale de schimb şi în funcţie de existenţa finanţărilor din partea autorităţilor române.

"Vă mulţumesc tuturor că sunteţi aici", s-a adresat în engleză Mihai Mihalcea, directorul CNDB, în faţa invitaţilor din străinătate şi a artiştilor participanţi la Platforma Dansului Contemporan, duminică seara, pe 20 septembrie 2009. El a mai mulţumit echipei CNDB, fără de care organizarea Platformei nu ar fi fost posibilă.

Platforma Dansului Contemporan a ajuns la final, dar stagiunea CNDB continuă.


Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) este singura instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan. Statutul său de instituţie de spectacole dar şi de finanţator al coregrafiei contemporane - rol jucat asemeni Centrului Naţional al Cinematografiei în cazul cinematografiei româneşti - face din CNDB o instituţie singulară şi vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus