Eddie's site / septembrie 2009
District 9
O gaşcă de extratereştri, ce călătoreşte cu o navă imensă, eşuează în Africa de Sud, chiar deasupra oraşului Johannesburg. Alienii sunt rapid asimilaţi de pământeni, care le rezervă un loc special într-un ghetou, tratându-i în stilul apartheid redivivus. Băieţii se-nmulţesc în mod considerabil de-a lungul timpului şi ajung să facă parte din peisaj. Poate prea mult, fiindcă la un moment dat, Multi National United, o organizaţie care face şi desface, decide că trebuie evacuaţi din Districtul 9 în care stăteau şi mutaţi în altă zonă, în afara oraşului. Responsabil cu mutarea este numit ginerele şefului MNU, un belgian familist şi cu ceva bun simţ, care trebuie să le aducă la cunoştinţă "creveţilor" că-şi vor schimba locul. Toate bune şi frumoase până la momentul în care Wikus van der Merwe se contaminează din greşeală cu o substanţă care-l va transforma în extraterestru.

La prima vedere, filmul sud-africanului Neill Blomkamp e o glumă. Începe ca un documentar pur-sânge în care se vorbeşte despre prezenţa extraterestră aproape ca despre cel mai normal lucru din lume. Apoi evoluează rapid într-un fel de thriller cu accente tragi-comice pe care dacă-l priveşti pe dedesubtul învelişului relativ superficial şi s.f.-istic, îţi înfloresc în mod carnivor o mulţime de probleme actuale ale omenirii. Senzaţional realizată este prezenţa creaturilor în film, lucru care te face să ovaţionezi tehnicile video din zilele noastre şi să te gândeşti o clipă că toată treaba e cât se poate de reală şi că, undeva pe lângă Jo'burg chiar sălăşluiesc vreo două milioane de alieni, alături de indignata populaţie sud-africană.

(4 stele)

District 9, 2009, 112 min.
Regia şi scenariul: Neill Blomkamp.
Cu: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike, Elizabeth Mkandawie, John Sumner, William Allen Young.

Regia: Neill Blomkamp Cu: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike, Elizabeth Mkandawie, John Sumner, William Allen Young

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus