Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  District 9

Apartheid cu extratereştri - District 9


Şapte Seri, octombrie 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
S-a spus despre District 9, şi înainte de a vedea întunericul sălilor de cinema, şi după, ba că ar fi următorul Cloverfield, ba că e the next Alien. Nici vorbă. Povestea extratereştrilor izolaţi forţat (şi supuşi la tratamente nasoale) în ghetoul District 9 din Johannesburg nu are nici rezonanţa mitică din Alien şi nici nu dă dovadă de consecvenţa din Cloverfield. Aşa naiv cum era în abordarea unei catastrofe în formula unui documentar Youtube, Cloverfield avea o consecvenţă a punctului de vedere pe care D 9 o pierde. Cine ne spune de fapt sub forma unui mockumentar povestea extratereştrilor denumiţi creveţi şi somaţi să se mute în D10 din cauza violenţei (sugerată de arhivele de presă şi interviuri)? Cine ne relatează obiectiv parte din povestea lui Wikus Van De Merwe - funcţionarul imbecil, şef peste divizia Extratereştri, care atinge o substanţă secretă şi "se infectează"? De ce e Cristopher Johnson singurul extraterestru inteligent dintr-o specie care de altfel pare a fi de retardaţi (în afară de faptul că distrug maşini, incendiază, se bat cu oamenii şi sunt dependenţi de mâncarea de pisică nu aflăm mare lucru despre ei)?

District 9 e o parabolă la prima mână despre rasism, desprinsă din istoria segregării rasiale a Africii de Sud, care pare mai degrabă un mash-up între The Fly al lui Cronenberg şi un spectacol CGI desprins din Transformers decât o încercare de egalare a marilor creaţii Sci-Fi despre alteritate; nu e nimic mai mult decât o bombă eşuată pe câmpul de bătălie în care acţionează exploziv ieftin.
 Toate articolele despre District 9


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Iulia David


Alte articole

 Videogame quest - District 9, Lucian Maier
 Nimic special - District 9, Andrei Gorzo
 Ovaţii pentru tehnicile video - District 9, Eduard Ţone


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer