mai 2012
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2012
Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) se va desfăşura în perioada 25 mai - 3 iunie 2012 şi va fi prezentată sub genericul Crize. Cultura face diferenţa. Timp de zece zile oraşul Sibiu se va transforma într-o scenă uriaşă reunind peste 2.500 de artişti din toate colţurile lumii.
 
"Programul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Agenda de evenimente din 2012 este una deosebit de bogată şi variată şi aduce publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi, în biserici şi situri istorice, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, dar şi conferinţe, seminarii, expoziţii, lansări de carte, instalaţii şi ateliere de lucru, ce au loc atât în spaţii convenţionale, cât şi neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii.", a anunţat Constantin Chiriac, directorul Festivalului. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural, producători şi zeci de mii de spectatori se întâlnesc la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a zece zile, creaţia şi creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural ce urmăreşte promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.
 
Acest eveniment are loc de 16 ani sub înaltul patronaj al Preşedintelui României ca un semn important al contribuţiei pe care Festivalul o aduce la prestigiul şi imaginea ţării. Începând cu anul 1999, Festivalul s-a aflat, de asemenea, sub patronajul Comisiei Europene, al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, iar mai apoi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret. "Festivalurile internaţionale, precum cel de la Sibiu, contribuie mai ales la redarea vizibilităţii diversităţii culturale europene şi la formarea unui sentiment de identitate europeană. Acest eveniment, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din Europa, unic în felul său ca amploare, a contribuit în mare măsură la dezvoltarea regiunii, în special din momentul în care oraşul a primit titlul de "Capitală Culturală Europeană" în anul 2007. Pe lângă beneficiile anului 2007 - activitatea turistică, spre exemplu, a crescut cu 14% faţă de anul precedent - titlul a făcut ca Sibiul să devină şi mai atractiv şi cunoscut la nivel european. Sibiu 2007 este unul dintre cele mai bune exemple de impact pozitiv pe care evenimentele culturale îl pot avea asupra oraşelor şi a cetăţenilor europeni.", adaugă Comisarul Androulla Vassiliou despre FITS.
 
Tema din 2012 a Festivalului încurajează artiştii şi oamenii de cultură să ofere o alternativă la perioada dificilă prin care trecem, iar programul acestei ediţii cuprinde spectacole ale unora dintre cei mai apreciaţi şi importanţi regizori de teatru de pe scena internaţională, oferind publicului din România şansa de a vedea producţii de excepţie.
 
Cu siguranţă că unul dintre cele mai aşteptate momente din acest an este prezenţa în România a regizorului german Peter Stein ce va prezenta Faust Fantasia, o melodramă pentru voce şi pian după Goethe ce a fost produsă special pentru Bienala de la Hanovra din 2000. TR Warszawa va prezenta spectacolul Între noi totul e bine al reputatului regizor polonez Grzegorz Jarzyn, unul dintre cei mai premiaţi oameni de teatru din Europa şi despre care criticii au spus la Festivalul de la Avignon că acesta este un regizor cu inteligenţă sofisticată. Schauspielhaus Graz, una dintre cele mai dinamice companii de teatru din Europa aduce în premieră romanul epistolar al lui Goethe - Suferinţele tânărului Werther. Cu o istorie pornind de la 1827, Teatrul Maxim Gorki din Berlin va prezenta spectacolul Prinţul Friedrich von Homburg în regia lui Armin Petras. După negocieri ce au durat aproape trei ani de zile, Need Company soseşte la Sibiu cu spectacolul Casa cerbilor produs la cererea Salzburger Festspiele, în regia lui Jan Lawers, artist distins cu marele premiu de la Festivalul Internaţional de Teatru din Sarajevo, Grand Prix - Golden Laurel Wreath Award for Best Performance. Actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad, artist asociat al Festivalului de Teatru de la Avignon distins cu meritul Chevalier de l'Ordre National des Arts et des Lettres în Franţa pentru numeroasele premii primite în lume, va prezenta la Sibiu one man show-ul Singuri. Tot ca un inedit al acestei ediţii, Teatrului ZAR va susţine patru reprezentaţii la Cetatea Cisnădioara. Trupa poloneză a fost pregătită timp de trei ani în cadrul faimosului Institut Grotowski şi stă mărturie pentru unul dintre cele mai inovatoare experimente ale teatrului din zilelor noastre.
 
Spectacolele de dans ocupă şi în acest an un loc important în agenda de evenimente a Festivalului. Companiile din Israel ne-au obişnuit de-a lungul timpului cu producţii impresionante din punct de vedere tehnic şi estetic, iar publicul român va avea şansa să reîntâlnească compania Vertigo ce va prezenta două spectacole fascinante: Mana şi Null. Programul acestei secţiuni este completat de spectacolul În derivă, o compoziţie pentru care compania Ballet Actuel a fost numită noua Pina Bausch a dansului contemporan. Recunoscută la nivel mondial ca o lucrare de poezie fizică despre frumuseţe, compania australiană C!RCA va ajunge de asemenea la Sibiu. La acest program se mai adaugă, printre alţii, Jose Soriano care aduce la Sibiu pasiunea paşilor de flamenco într-un spectacol de dans emoţionant, la graniţa dintre tradiţional şi modern intitulat Inima ce sparge pieptul.
 
Spectacole de stradă uluitoare, spectacole de instalaţii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatând apa, aerul sau focul vor anima din nou centrul istoric al Sibiului. Printre acestea se numără şi o premieră mondială: Sindromul Stockholm 1.2 al companiei suedeze Burnt Out Punks. Printre marii invitaţi din acest an la Sibiu se numără, de asemenea, compania Close Act din Olanda ce va susţine un adevărat tur de forţă prin cele două spectacole (Invazia şi Tărâmul apelor) transformând Piaţa Mare a oraşului într-o lume fantastică, stăpânită de creaturi mitologice uriaşe.
 
Pentru iubitorii de muzică, în acest an vor concerta gratuit în cadrul FITS unii dintre cei mai îndrăgiţi muzicieni români: Ştefan Bănică Jr., Voltaj, Horia Brenciu şi Smiley.
 
În 2012, FITS va inaugura în parteneriat cu TVR Cinema o nouă secţiune, şi anume cea de film. În cadrul acestei secţiuni vor fi proiectate filmele Undeva la Palilula, în regia lui Silviu Purcărete, Akropolis, un performance regizat de Jerzy Grotowski, Prin gânduri şi imagini, un documentar de Liviu Ciulei şi Goldfish games, în regia lui Jan Lauwers.
 
Pe toată perioada festivalului vor avea loc lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care vor aduce la masa de discuţii personalităţi marcante ale lumii culturale naţionale şi internaţionale precum John Freeman, George Banu, Ioan Holender, Nicolae Manolescu, Jan Lauwers şi Wajdi Mouawad.
 
Programul detaliat al evenimentelor poate fi consultat pe siteul www.sibfest.ro, ce va fi actualizat în permanenţă. Anul acesta organizatorii au pus în vânzare peste 20.000 de bilete. Preţul unui bilet variază între 10 şi 40 de lei, în funcţie de eveniment şi locul în sală. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală din Sibiu (bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, de luni până vineri între orele 11:00 - 18:00, iar sâmbătă între orele 11:00 - 15:00) sau în reţeaua Eventim (în Librăriile Humanitas şi Cărtureşti, magazinele Germanos, Vodafone şi Orange şi online pe eventim.ro).
 
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Consiliului Judeţean Sibiu şi UNITER. Coproducători: Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune. Un eveniment aflat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.
 
Programul afişat poate face obiectul unor modificări. Pentru varianta actualizată a programului vă rugăm să verificaţi întotdeauna www.sibfest.ro
 
Program Agenţia Teatrală:
Luni - Vineri: 11:00 - 18:00
Sâmbătă: 11:00 - 15:00
Str. Nicolae Bălcescu, nr. 17, Tel. 0369 101 578
Accesul în sala de spectacol nu este permis după începerea reprezentaţiei. Fotografierea, înregistrarea video şi / sau audio a spectacolelor este strict interzisă.
 
Descarcă programul FITS, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus