România Liberă / iunie 2004
Festivalul TIFF 2004
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a luat sfârşit cu proiecţia unui film-surpriză prezentat de un invitat-surpriză, Suta de lei, de Mircea Săucan, cu actorul Dan Nuţu, revenit din Statele Unite şi vizibil emoţionat de dragostea cu care a fost înconjurat la Cluj. Premiile însă s-au anunţat de sâmbătă seară în cadrul festivităţii cochete găzduite de Teatrul Naţional. Julie Delpy, Maia Morgenstern, Manuela Hărăbor, Daniela Nane şi altele, dar şi simpatica “mascotă” a festivalului, Claudia, care apare pe afiş şi în spot, amintind-o pe Marilyn Monroe şi aducând Dealul Feleacului mai aproape de colina Hollywoodului, au înmânat premiile.

Premiul pentru cel mai bun film şi Trofeul Transilvania i-au revenit filmului peruan Dias de Santiago de Josué Mendez. Premiul de regie (oferit de HBO, în valoare de 1500 dolari) pleacă în Danemarca, la Christoffer Boe, autorul lui Reconstruction. Kodak Cinelabs i-a oferit Premiul de imagine lui Shandar Berkeshi (Koktebel, Rusia), iar Vitrina Advertising Premiul de interpretare lui Gleb Puskepalis şi Igor Chernivic pentru acelaşi Koktebel. O menţiune specială oferită de TV5 a primit Isolde Fisher, interpretă în When The Right One Comes Along (Elveţia-Germania). Premiul criticii, oferit de Asociaţia Criticilor de Film i-a revenit peliculei norvegiene Buddy de Morten Tyldum. În premieră, site-ul Cinemagia, prin juriul său, a decis un premiu pentru un film din competiţie. Acesta a fost Aaltra de Benoît Delepine şi Gustave Kervern. Această coproducţie franco-belgiană, road movie politically incorrect despre doi bărbaţi în scaun cu rotile, a fost şi filmul din competiţie cel mai iubit de public. Dintre filmele celorlalte secţiuni, Premiul publicului l-a răsplătit pe Bowling for Columbine de Michael Moore. Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre a fost (desemnat tot de juriul Cinemagia) Dummy de Paul Fuller.
Am ajuns la premiile acordate românilor. Victor Rebengiuc a primit Premiul de Excelenţă şi a fost aplaudat de o sală în picioare. Corneliu Porumboiu a primit pentru Visul lui Liviu Premiul pentru cel mai bun film românesc, iar Constantin Popescu a fost răsplătit (de Jolidon) cu Premiul pentru debut în filmul românesc pentru scurtmetrajul Apartamentul.

Acesta a mărturisit că aplauzele primite au făcut mai mult decât premiul. De altfel, asta a fost atmosfera festivalului. Timp de nouă zile a primat bucuria de a vedea filme multe şi bune. Totul a fost mai mult decât anul trecut. Mai multe filme, mai mulţi invitaţi străini, mai mult public. TIFF are deja drumul lui.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus