noiembrie 2009
Festivalul Național de Teatru 2009
Psihoză 4.48
regia Mihai Măniuţiu

Textul lui Sarah Kane este echivalent cu o şedinţă de psihoterapie. Cu ani de şedinţe de psihoterapie. E o scrâşnitură a minţii, o contorsiune interioară, o venă tăiată cu lama, e saliva din colţul gurii spânzuratului, e căderea în întuneric a celui care şi-a pierdut controlul asupra propriului corp, asupra minţii, sufletului, dorinţelor, senzaţiilor. Textul lui Sarah Kane este o secţiune de criză intimă.

Spectacolul lui Mihai Măniuţiu exhibă criza, augmentând-o la un nivel absurd. Personajul multiplicat fără rost, prezenţa corului, un element aberant în raport cu textul, aceleaşi imagini goale, superficiale, lugubre, nuditate că se poate, altfel total nejustificată, un spectacol de impostură teatrală. "Tristeţe patologică" este un diagnostic medical care ascunde o stare de durere (ne)motivată şi incontrolabilă. Cine a suferit de depresie ştie că Sarah Kane a scris perfect acest text. Mihai Măniuţiu nu a suferit de depresie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus