iunie 2004
Festivalul TIFF 2004
În perioada 8-20 iunie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania se mută la Bucureşti. Filme premiate, aplaudate, îndrăgite, şocante vin la sala Elvira Popescu de la Institutul francez pentru a încînta şi publicul bucureştean.

A cincea zi de proiecţii în capitală aduce cele mai vizionate filme din perioada Festivalului de la Cluj. Brazilianul Carandiru, regia Hector Babenco, după vizionarea căruia surprindeai discuţii aprinse în cafenele sau pe străzile clujene şi coreeanul Insula, regia Kim Ki Duk, filmul care a şocat, pur şi simplu, spectatorii de la TIFF 2004.

Carandiru, candidatul din partea Braziliei pentru cel mai bun film străin la Oscar, a fost un succes enorm în ţara de origine. Filmul dramatizează revolta de la penitenciarul Carandiru din 1992 şi masacrul ce a urmat. Turnat în locaţia reală, chiar înainte ca închisoarea să fie distrusă, Carandiru nu e doar o peliculă epică măiastru făcută dar şi o percutantă şi ironică metaforă a societăţii braziliene contemporane.

Insula, prezentat în secţiunea 3X3, dedicată celor 3 maeştri Kim Ki Duk, Lars von Trier şi Wong Kar Wai, "este vulgar şi nimicitor dar am vrut să-l fac mai intens şi mai frumos", spune regizorul. Departe de civilizaţie, există o insulă unde bărbaţii călătoresc fie pentru a pescui fie pentru a-şi satisface dorinţele sexuale. Insula e locul la care tînjim cu toţii, dar de care plictiseala ne îndepărtează. Insula unui bărbat e o femeie şi cea a unei femei e un bărbat.



Cu cel de-al patrulea film al său, Kim Ki-Duk a creat senzaţie în lumea întreagă, făcîndu-l pe renumitul critic de film Roger Ebert să exclame: "De ce atîtea filme coreene explorează versanturile nebănuite ale sexului şi violenţei?" E bine de ştiut că în cîteva festivaluri, secvenţa culminantă a filmului, care implică un cîrlig de pescuit, a făcut să leşine cîţiva spectatori. Fiţi, deci, pregătiţi.

Carandiru şi Insula vor putea fi văzute la Elvira Popescu sîmbătă, ora 14:30, respectiv 21:45.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus