Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Katalin Varga

Filmul Katalin Varga poate fi Descoperirea Europeană a Anului


noiembrie 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Coproducţia româno-britanică Katalin Varga, în regia lui Peter Strickland, produsă de Tudor şi Oana Giurgiu (Libra Film), a fost nominalizată la cea de-a 22-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film, secţiunea Descoperirea Europeană a Anului, gală care va avea loc pe 12 decembrie 2009, în Ruhr Metropolis, Germania.

Considerate Oscarurile Europene, aceste distincţii se decernează anual de către Academia Europeană de Film celor mai bune producţii cinematografice europene realizate în anul precedent.

Katalin Varga este primul film de lung-metraj cu participare majoritar românească nominalizat în acest an. Filmul Poliţist, adjectiv regizat de Corneliu Porumboiu este pe lista celor 48 de propuneri, întocmită de Academia Europeană de Film, din care membrii Academiei vor face nominalizările la celelalte categorii, care se vor anunţa în luna octombrie.

Alături de Katalin Varga, următoarele patru debuturi regizorale au mai fost nominalizate: Ajami (regia Scandar Copti, Yaron Shani, Germania/ Israel), Gagma Napiri / The Other Bank (R. George Ovashvili, Georgia / Kazakhstan), Sois Sage/ Be Good (R. Juliette Garcias, Franţa / Danemarca) şi Sonbahar/ Autumn (R. Özcan Alper, Turcia / Germania).

Câştigătorul secţiunii Descoperirea Europeană a Anului va fi ales de 2000 de profesionişti din industria cinematografică, membri ai Academiei.

În 2008, premiul secţiunii a fost acordat regizorului Steve McQueen, pentru filmul Hunger, care a putut fi vizionat şi de publicul român în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Katalin Varga a obţinut în 2009 Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită la Festivalul de Film de la Berlin, Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, Premiul de regie la Festivalul de Film din Muntenegru, Marele Premiu la Festivalul de Film din Piestany (Slovacia), iar actriţa Hilda Peter (de la Teatrul Maghiar din Cluj) a fost recompensată cu Premiul pentru cea mai bună interpretare, din cadrul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului de Film de la Bruxelles.

În această perioadă, Katalin Varga se află în competiţia Festivalurilor de Film de la Arad şi Iaşi iar începând cu 13 noiembrie 2009, filmul este difuzat şi pe marile ecrane din România. De asemenea, filmul a fost difuzat în cinematografele din Franţa începând cu 7 octombrie şi în cele din Marea Britanie începând cu 9 octombrie 2009.

Filmările au avut loc în apropiere de Sf Gheorghe şi Miercurea Ciuc şi au fost realizate cu o echipă restrânsă şi un buget de producţie minimal. Tot procesul de pregătire şi producţie a filmului a durat mai bine de 4 ani. Personajele principale sunt interpretate de actorii Hilda Peter, Tibor Palffy şi Laszlo Matraz.

Critica internaţională a apreciat la unison filmul la Berlin, considerându-l chiar, conform criticului Shane Danielsen de la site-ul indiewire.com, "de departe, cel mai bun film din Competiţia Berlinalei din acest an ". Danielsen apreciază atemporalitatea poveştii şi aminteşte că filmul i-a adus aminte de secvenţe din Jungfrukallan / Izvorul Fecioarei de Ingmar Bergman sau de filmele regizorului francez Philippe Grandrieux.

De asemenea, unul din cei mai apreciaţi critici germani, Katja Nicodemus, de la Die Zeit, consideră că filmul Katalin Varga a fost "monolitul Competiţiei din acest an şi, indiscutabil, cel mai bun film prezentat în întreaga Berlinală în acest an."

Katalin Varga a fost produs de Libra Film şi Peter Strickland, în co-producţie cu Hai-Hui Entertainment, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
 Toate articolele despre Katalin Varga


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Un film care rămâne - Katalin Varga, Eduard Ţone
 Katalin Varga - printre cele mai bune filme ale anului 2009, Comunicat de presă
 O alternativă necesară - Katalin Varga, Mihai Fulger
 Un debut remarcabil - Katalin Varga, Anca Grădinariu
 Filmul Katalin Varga este Descoperirea Europeană a Anului 2009, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Katalin Varga


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer