noiembrie 2009
ShortsUp - Scurtmetrajele prind viaţă
ShortsUP, o iniţiativă Oricum şi Feeder.ro, în parteneriat cu Vodafone România, prezintă, pe 27 noiembrie 2009, o selecţie de scurtmetraje de excepţie în cadrul evenimentului Green Screen. ShortsUP / Green Screen se desfăşoară sub înaltul patronat al Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii în România.

Într-o perioadă în care mesajele eco sunt aproape golite de conţinut prin repetarea lor obsesivă, credem că argumentul care ne mai poate schimba atitudinea faţă de mediu este emoţia. De aceea, ShortsUP a pregătit o colecţie de scurtmetraje răscolitoare, integrate într-o experienţă complexă ce include documentare, animaţii, ficţiuni, dar şi un concert unplugged cu Alexandrina Hristov şi două expoziţii de artă. Evenimentul îsi propune să readucă, măcar pentru câteva ore, puţin din paradisul pierdut prin industrializare şi consumism.

Între scurtmetrajele lunii noiembrie se remarcă: Carpa Diem, ficţiune pe cât de şocantă pe atât de amuzantă despre risipa de apă, recunoscut de UNESCO drept cel mai bun film despre drepturile omului în 2007, Becoming, un experimental premiat la mai multe festivaluri de gen desfăşurate anul acesta sau Milky Way, cel mai bun documentar la Filmul de Piatra în 2009. Animaţia Varmints, nominalizată la premiile Bafta 2009, are în centru o creatură fragilă care se zbate să păstreze rămăşiţele lumii tihnite pe care a cunoscut-o cândva. Cu ce preţ va reuşi, în faţa urbanizării violente?

Pentru a face mai puternică şi mai memorabilă interacţiunea publicului cu tema lunii noiembrie, ShortsUP, împreună cu Muzeul Ţăranului Român, îi invitată pe participanţi, înainte de vizionare, să creeze obiecte din lemn şi din lut împreună cu meşteri autentici, utilizând doar energia produsă de propriul corp.

Tot înainte de proiecţia filmelor, de la 20.00, poate fi admirată expoziţia de arta digitală a Galeriei 115, Back to Nature, o selecţie de lucrări special concepută pentru ShortsUP.

Alexandrina Hristov, una dintre cele mai ingenue artiste de soul & indie, va susţine de la 23.00 un concert unplugged în cadrul ShortsUP / Green Screen, şi va expune totodată o serie de picturi realizate de ea, care se încadrează în tema evenimentului.

ShortsUP, organizat de Asociaţia Oricum şi Feeder.ro, împreună cu Vodafone România, aduce în fiecare lună cele mai titrate scurtmetraje din întreaga lume, în cadrul unor experienţe cinematografice interactive, în care publicul face parte din scenariul evenimentelor. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro sau direct la intrare, în seara evenimentului. Preţul unui bilet este de 20 RON şi oferă acces la programul întregului eveniment.

Programul complet al evenimentului:

20.00 - 21.00 - Get Grooving
Expoziţie de artă digitală Galeria 115 - "Back to nature"
Expoziţie de pictură Alexandrina Hristov - "Lavmitender"
Inveţi să faci oale din lut doar cu consum propriu de energie şi măşti tradiţionale împreună cu meşteri autentici.
21.00 - 23.00 - Scurtmetraje
Proiecţiile au loc în cinematograf şi în sala "Spectacole" din cadrul Muzeului Ţăranului Român.
23.00 - 24.00 - Concert Alexandrina Hristov


Program scurtmetraje ShortsUP, 2009
27 noiembrie 2009, 20.00, MŢR
Varmints
UK, 2008, r. Mark Craste - 24'
Realizatorii cunoscutului şi premiatului JoJo in the Stars revin cu o animaţie emoţionantă, nominalizată la premiile Bafta de anul acesta. În faţa urbanizării violente şi a indiferenţei faţă de natură, o creatură fragilă se zbate să păstreze rămăşiţele lumii frumoase pe care a cunoscut-o cândva. Dar cu ce preţ vine salvarea?

Milky Way
România, 2008, r. Ivana Mladenovic - 10'
Doi văcari de la marginea Bucureştiului trăiesc într-o lume fără reguli, ghidaţi numai de relaţia cu animalele şi de scopul declarat de a obţine cel mai natural lapte. Pelicula a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar la Filmul de Piatră în 2009.

Suicycle
SUA, 2007, r. Curiosity Group - 1'
Comedie neagră despre circuitul substanţelor în natură şi felul în care ceea ce elimină oamenii provoacă indigestie naturii.

Big City
Suedia, 2008, r. Rafael Deugenio - 12'
Un apartament într-un bloc înalt dintr-un oraş supraaglomerat. Un băieţel de 4 ani se joacă cu maşinuţele şi se uită la televizor, ascultând oamenii care urcă sau coboară pe scări. Zilele trec, acţiunea se repetă, iar singura companie a copilului rămâne ursuleţul de pluş. Cum se termină această poveste misterioasă şi tristă?


Căţel negru pişăcios
România, 2007, r. Dan Panaitescu - 1'30''
Personajul principal este un câine semi-retardat, dar foarte simpatic, care se răzbună pe oameni pentru răul pe care aceştia i l-au făcut. A obţinut premiul pentru cel mai bun clip publicitar în cadrul Anim'est, 2009.

Counting Lambs
Germania, 2008, r. Nico Sommer - 15'
Franz este cioban de câteva decenii. În timp ce traversează cu turma de oi prin parcul din oraşul german Kassel, atât el, cât şi vizitatorii din parc trebuie să răspundă la câteva întrebări filozofice. Un documentar de o ironie dulce, care sugerează cu umor comparaţia între viaţă şi oi.

Carpa Diem
Italia, r. Sergio Cannella, 2007 - 1'30''
"Închide robinetul când nu ai nevoie de apa care curge". O viziune fantastică despre dragostea pentru planetă. Filmul a primit nenumărate premii la festivalurile de filme eco şi recunoaşterea UNESCO pentru cel mai bun film cu tema "drepturile omului" în 2007.

ID
Serbia, r. Miroslav Jovic, 2009 - 8'
Un film depre identitatea pierdută într-o lume în care oamenii stau prea mult închişi în case şi văd prea puţin soarele. Unde să-ţi găseşti adevărata fiinţă?

Becoming
SUA, 2009, r. Ayelen Liberona, Joseph Johnson Cami - 9'
O metaforă vizuală puternică despre lupta inegală a omului cu natura.

Familia 068
Spania, 2008, r. Toni Edo, Ruben Margallo - 27'
Documentar ce prezintă viaţa zilnică a unei familii din "Chureca", cel mai mare teren de depozitare a gunoaielor din Nicaragua. 500 de oameni îşi duc zilele aici şi au, în loc de nume, numere. Totuşi, ei par multumiţi cu viaţa lor.

Mirage
SUA, 2006, r. Youngwoong Jang - 8'
Animaţie futuristă despre conflictul între lăcomie şi grija faţă de mediu.

ShortsUP este organizat de Asociaţia Oricum şi Feeder.ro, cu sprijinul Vodafone România.

Oricum este organizaţia non-profit ce şi-a propus să transforme felul în care industriile creative contribuie la dezvoltarea României. Misiunea noastră este aceea de a crea proiecte cu un impact şi un grad de sustenabilitate mare, destinate în principal tinerilor sub 30 de ani. Prioritare sunt patru din ramurile industriilor creative: cinematografia, designul, arhitectura şi muzica. Echipa care conduce astăzi asociaţia a contribuit în ultimii trei ani la proiecte ce au implicat peste 25.000 de tineri.

Feeder este "agenţia de ştiri a naţiunii alternative", un site ce publică, de 5 ani, ştiri şi articole din zona urbană, evenimente alternative, sporturi extreme, muzică electronică, publicitate, design, tehnologie şi internet.

Vodafone Romania este divizie a Vodafone Group Plc., cel mai mare grup internaţional de comunicaţii mobile din lume cu aproximativ 323 milioane de clienţi, la 30 septembrie 2009. În prezent, Vodafone are divizii în 31 de ţări pe 5 continente şi aproximativ 40 de reţele partenere în întreaga lume.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus