august 2014
ShortsUp - Scurtmetrajele prind viaţă
Zilele sunt mai scurte, serile mai lungi şi evadările mai intense. În fiecare minut de vară, o poveste nouă aşteaptă să prindă viaţă pentru a rupe rutina. La fel se întâmplă şi în filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 şi 2014; acestea se reunesc sâmbătă, pe 30 august 2014, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecţie de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoţii, aplauze şi hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.


Seara începe cu  un concert indie-pop al formaţiei We Singing Colors, autorii single-ului Good Days, Bad Days, care a invadat radio-urile alternative din România şi din străinătate. Cunoscuţi pentru prestaţii spontane în locuri neconvenţionale precum parcuri, acoperişuri, străzi, taxi-uri, membrii We Singing Colors pregătit pentru ShortsUP În Parc un experiment muzical ce îmbină instrumentele acustice (triola, oua, chimes) cu vibraţii electronice şi poveşti originale.


Începând de la 21:00, două ore pline de ficţiune, dramă, comedie şi romance vor anima atmosfera ultimului weekend oficial de vară, într-un amfiteatru înconjurat de natură. Din Julian (r. Matthew Moore, Australia, 2011), câştigătorul Ursului de Cristal la Berlin, aflăm că libertatea şi curajul se dobândesc încă din copilărie şi se păstrează o viaţă întreagă. Nu e uşor să fii rebel când ai nouă ani, mai ales dacă locuieşti în lumea adulţilor plini de secrete. Un scurtmetraj amuzant şi sensibil despre drumul dificil către maturitate.

Comedia franceză revine în programul ShortsUP cu Diagnostic (r. Fabrice Bracq, Franta, 2013), unul dintre cele mai apreciate scurtmetraje de la Weekendul Comediei Scurte, un film ce tratează aventurile cuplurilor neconvenţionale. Specialitatea doctorului Semyc este o boală foarte populară pentru care nu s-a găsit niciun leac - anunţarea diagnosticului e un exerciţiu delicat pe care acesta îl stăpâneşte la perfecţie.


În Goana (r. Victor Carrey, Spania, 2011), ficţiune nominalizată la Chicago Film Festival, echilibrul unei zile liniştite e distrus de o serie de coincidenţe insolite: o gumă de mestecat, o cafea cu lapte, o ţigară aprinsă pe jumătate, o geantă cu bani. Când viaţa îţi atârnă de un fir subţire, poate că cel mai înţelept lucru e să fugi. Să evadezi cât mai repede, să laşi totul în urmă şi să te opreşti doar atunci când pericolul a trecut. Toate întâmplările din scurtmetrajul lui Victor Carrey contribuie la dezlegarea misterului cel din urmă: încotro aleargă eroul filmului?

Biletele pentru ShortsUP În Parc pot fi achiziţionate în avans la preţul de 30 de lei din reţelele MyTicket şi Eventim. Un număr limitat de bilete va fi disponibil spre vânzare şi la faţa locului, la preţul de 35 de lei. La cumpărarea în avans, spectatorii îşi pot alege locul preferat în gradenele Teatrului de Vară Herăstrău. Preţul biletului include întreaga experienţă ShortsUP, formată din filme scurte şi concert.

ShortsUP În Parc e ultimul eveniment outdoor din sezonul 2013-2014 şi va avea loc la Teatrul de Vară Herăstrău, foarte aproape de intrarea în Parcul Herăstrău de la Arcul de Triumf. Accesul se face începând de la ora 19:00 iar concertul se desfăşoară înainte de proiecţia filmelor, de la ora 20:00 la 21:00.


We Singing Colors, formaţia autohtonă înfiinţată în 2011 la iniţiativa lui Andrei Haţegan (solistul trupei The Amsterdams), a susţinut peste 100 de concerte în România şi Republica Moldova şi a apărut de două ori în compilaţia internaţională Music Alliance Impact. Trupa a atras atenţia presei americane cu piesa Day for my eyes, cântată pentru prima dată public într-un taxi bucureştean.

ShortsUP reia şirul evenimentelor tematice în jurul filmelor de scurtmetraj şi artelor conexe cinematografiei începând din octombrie. Detalii pe www.shortsup.ro.
 
ShortsUP face selecţii tematice cu cele mai premiate filme scurte din toata lumea, fie că e vorba de ficţiuni, animaţii, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenţia publicului larg în fiecare sezon, prin evenimente şi zilnic, prin platforma de recomandări online www.shortsup.ro. În ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost adesea experienţe interactive şi mixuri neconventionale între film si arte conexe cinematografiei. ShortsUp Musicology a fuzionat scurtmetrajele cu muzica pe scena Operei Nationale Bucureşti, iar Adevăr sau Provocare a explorat graniţa dintre cinema şi teatru la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. O dată pe an, ShortsUP organizează Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul nocturn al iubitorilor de cinema in doze mici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus