Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  2001: A Space Odyssey

Filme de (re)văzut: Odiseea în spaţiu, portocala pe pămînt - 2001: A Space Odyssey


TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
De la primul său lungmetraj, The Killing (1956) şi pînă la ultimul, Eyes Wide Shut (1999), Stanley Kubrick nu a încetat să fie unul dintre cei mai fascinanţi cineaşti pe care i-a dat a şaptea artă. Controlul maniacal al formei, originalitatea excentrică a practicii sale cinematografice - cu atît mai surprinzătoare cu cît se manifesta, paradoxal, într-o multitudine de genuri -, perfecţiunea vizuală şi amplitudinea vizionară au făcut din Kubrick nu doar un maestru absolut, ci şi un "caz" interesant pentru amatorii de corespondenţe între viaţă şi operă: pasionat de şah şi de fotografie de la o vîrstă fragedă, retras, aproape claustrat, cultivîndu-şi fobiile şi maniile într-o indiferenţă cvasi-totală la afectele celorlalţi (deşi preţuirea faţă de trei dintre actorii cu care a lucrat - Peter Sellers, James Mason şi Malcolm McDowell - l-a făcut să-i declare "genii"), Kubrick defineşte - de unul singur - o anumită viziune populară despre artist care-l apropie de Proust sau Picasso: de primul, prin mono-obsesia muncii migăloase, de al doilea, prin versatilitate şi răceală. Dacă ar fi să-i găsim rude din familia filmului, Kubrick ar fi văr cu Hitchcock şi Antonioni.

2001: A Space Odyssey (1968, la care a lucrat vreme de cinci ani) este cel mai cunoscut titlu al său - şi, totodată, unul dintre cele mai citate filme în orice ierarhie sau top cinematografice. Inspirat de o povestire a lui Arthur C. Clarke, Kubrick a scris scenariul împreună cu acesta. Dar scenariul (S.F.) este mai mult un pretext pentru o creaţie pre-vizionară ce copleşeşte prin ambiţie auctorială şi forţă plastică. Este, poate, titlul definitiv pentru orice "aventură" spaţială, făcînd saltul - mic pentru montaj, uriaş pentru omenire - de la maimuţă la computer (HAL 9000 pe numele lui). Este o distopie somptuoasă şi rece - cum distopie este şi A Clockwork Orange (1971), ecranizarea romanului omonim al lui Anthony Burgess. (La rigoare, filmele ar putea fi privite ca un diptic mizantropic: 2001: A Space Odyssey în spaţiu, A Clockwork Orange pe pămînt.) Huliganul Alex, interpretat cu poftă de McDowell, a rămas arhetipul anarhistului.

 Toate articolele despre 2001: A Space Odyssey
Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Producătorul lui Kubrick, Horaţiu Damian, un interviu cu Jan Harlan
 O tăietură - 2001: A Space Odyssey, Sebastian M. Ceolca
 Classic Corner (04) - 2001: A Space Odyssey, Lucian Maier
 Un viitor care nu a avut (încă?) loc - 2001: A Space Odyssey, Doinel Tronaru


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer