Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Mar adentro

Viaţa e un drept, nu o obligaţie - Mar adentro


Eddie's site, noiembrie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Când avea 25 de ani, Ramon Sampedro, pescar din Galicia, a făcut un plonjon în mare fără a calcula bine adâncimea acesteia. Rezultatul a fost tragic. Ramon a rămas paralizat de la gât în jos, urmând să poarte în cârcă un diagnostic cutremurător: tetraplegie - imposibilitatea de a mişca toate cele patru membre. Vreme de 29 de ani, Ramon Sampedro şi-a trăit viaţa într-un pat, ajutat de familia care i-a fost aproape. Vreme de 29 de ani, Ramon Sampedro şi-a dorit din toată inima să moară, considerând că ceea ce i se întâmplă nu mai poate fi numită viaţă. În acest sens a luptat până la epuizare cu autorităţile spaniole pentru a i se acorda dreptul la eutanasie. "Viaţa e un drept, nu o obligaţie!". Nu i l-a dat nimeni, în ciuda eforturilor care au mers până la Comisia Europeană a Drepturilor Omului. În cele din urmă, el a fost ajutat să moară de o prietenă care i-a făcut rost de cianură de potasiu, substanţă pe care a băut-o cu paiul după ce s-a filmat lăsând un ultim mesaj celor care i-au fost aproape dar şi celor care nu i-au înţeles rugăminţile. Nu s-a dovedit niciodată că prietena lui, Ramona Maneiro, l-a ajutat. Cu toate acestea, la 7 ani de la deces, timp suficient cât fapta să se prescrie, Ramona a sugerat într-o emisiune televizată că ea ar fi fost cea care l-a eliberat pe Sampedro de povara unei vieţi pe care acesta nu şi-o dorea.

Povestea lui Ramon Sampedro este adevărată. Ea a suscitat la vremea respectivă (Ramon a murit în 1998) multe comentarii pro şi contra dreptului la eutanasie. Şi, ca orice poveste cutremurătoare, a făcut subiectul unui film (Oscar pentru cel mai bun film străin, în 2005). Regizat de Alejandro Amenabar (cunoscut în special pentru horror-ul The Others) şi pus în valoare de fabulosul actor spaniol Javier Bardem, care-l interpretează magistral pe Sampedro. Închistată în respectarea realităţii unui caz care se poate încadra lejer în ideea "viaţa bate filmul", pelicula e însă, totodată, o sensibilă invitaţie pentru aflarea răspunsului unei întrebări deloc comode: cât de mult avem dreptul asupra propriei noastre vieţi?

(4 stele)

Mar Adentro 2004. 125 min
Regia şi scenariul: Alejandro Amenabar
Cu: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas, Mabel Rivera, Celso Bugallo
 Toate articolele despre Mar adentro


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Eduard Ţone


Alte articole

 Shakespeare in the mood for life - Mar adentro, Radu Preda
 Moartea domnului Sampedro - Mar adentro, Andrei Creţulescu
 Un singur dor - Mar Adentro, Andrei Gorzo
 Mar adentro - O mare de suferinţă, Mihai Fulger
 Mar adentro - O celebrare a vieţii într-un film despre moarte, Călin Stănculescu
 Toate articolele despre Mar adentro


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer