martie 2010
Festivalul TIFF 2010
Concursul Naţional de Scenarii se află la cea de-a X-a ediţie.

HBO România va organiza şi în acest an Concursul în parteneriat cu APFR (Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuând colaborarea începută în 2005.

Concursul Naţional de Scenarii este unul dintre cele mai importante proiecte iniţiate şi derulate de HBO România, devenind deja o tradiţie. Tot o tradiţie o reprezintă, deja, organizarea lui în parteneriat cu cel mai important şi credibil eveniment de film din România, primul şi cel mai vechi festival de film de lungmetraj din ţară. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi în afara graniţelor ţării noastre, demostrând seriozitatea şi autenticitatea Concursului.

Iniţiat la Cluj în urmă cu 9 ani, TIFF şi-a câştigat o bine-meritată reputaţie naţională şi internaţională, fiind identificat ca cel mai important eveniment de film din ţara noastră. În acest context, motivele asocierii dintre Concursul Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi TIFF sunt evidente: este vorba despre două proiecte curajoase, prin care organizatorii îşi propun să provoace şi să susţină schimbarea într-un domeniu care o merită din plin: filmul. Mai mult, HBO România are convingerea că TIFF va asigura o bună expunere tinerilor finalişti.

După ce a devenit, în ultimii doi ani, unul dintre cei mai importanţi producători de film documentar din ţară, HBO România a introdus, în 2009, şi scenariul de documentar în palmaresul Concursului Naţional de Scenarii. Proiectele finaliste ale acestei secţiuni (Circul vesel, de Claudiu Mitcu; Tribal Music in the Global Village. The Shukar Collective Project de Matei Alexandru Mocanu şi Victoria, între 8 şi 9 de Adrian Voicu) au devenit producţii originale HBO România şi vor avea premiera în cursul anului 2010, dovedind importanţa pe care o acordă HBO România atât concursului de scenarii, cât şi producţiei autohtone de film documentar.

Înscriere

Şi anul acesta se va folosi pentru înscrierea scenariilor, un site dedicat acestui concurs: www.hbo.ro/concursscenarii. Înscrierile la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2010 se pot face numai prin intermediul acestui site.

Premii

Premiile oferite de către HBO România în cadrul Concursului Naţional de Scenarii sunt următoarele:

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj este în valoare de 3.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj este în valoare de 1.500 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar este în valoare de 2.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO - 3 zile la TIFF va fi pus la dispoziţia celor 9 finalişti ai celor trei categorii şi constă în următoarele: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteţi găsi pe site-ul www.tiff.ro, începând cu data de 23 mai 2010).

NOTĂ IMPORTANTĂ! Depunerea scenariilor se poate realiza numai prin intermediul website-ului www.hbo.ro/concursscenarii.

Juriul

Juriul care va citi şi selecta scenariile câştigătoare ale secţiunilor de scurt şi lungmetraj este alcătuit din următorii membri:

Cristina Corciovescu - Critic de film
Andrei Creţulescu - Senior Writer / Producer HBO / Critic de film
Mihai Chirilov - Director TIFF / Critic de film
Radu Jude - Regizor / Scenarist / Producător
Ana Maria Sandu - Scriitor / Jurnalist

Pentru secţiunea de documentat, juriul va păstra aceeaşi componenţă, cu excepţia lui Radu Jude care va fi înlocuit de:
Thomas Ciulei - Regizor / Scenarist.

Condiţii de participare la Concurs

Pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2010, scenariile înscrise la categoriile lung şi scurtmetraj vor trebui să îndeplinească următoarele condiţii (cumulate):
să fie scrise în limba română.
să respecte regulile generale de concepere, scriere şi editare aplicabile în cazul oricărui scenariu. În acest sens, nu vor fi admise în concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care să conţină numai elemente de dialog fără a avea elemente descriptive ale acţiunii respective, scrisori etc.
să fie originale. Autorul nu se poate înscrie în concurs cu scenarii care sunt fie adaptări, fie preluări ale altor scenarii.
să fie complete.
să aibă lungimea maximă de 125 pagini în cazul scenariilor de lungmetraj şi respectiv de 40 de pagini în cazul scenariilor de scurtmetraj.
să nu fi participat sau să nu fi fost înscrise la una sau mai multe din ediţiile anterioare ale Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România
să conţină o prezentare a subiectului de maxim 1 (una) pagină.
NU conţină nici un indiciu / referire cu privire la autorul scenariului

Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii. Parola este esenţială.


Pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2010, scenariile înscrise la categoria documentar vor trebui să conţină următoarele materiale (cumulate):
sinopsis de 1 (una) pagină în format document - document word (extensie "doc") sau document rich text format (extensie "rtf"), redactat cu caractere (fonts) Times New Roman dimensiunea 12, spaţiere paragraf 1 1/2;
treatment de 3-6 pagini care să conţină descrierea subiectului, descrierea personajelor (dacă este cazul), o motivaţie regizorală, precum şi consideraţii despre stil şi abordare vizuală;
status-ul proiectului (pe 1/2 pagină) - dacă se află în dezvoltare sau în filmare, dacă există acces la personaje, locaţii, etc. - primele trei materiale vor fi înregistrate pe site într-un singur document.
curriculum vitae al autorului / scenarist şi regizor,
filmografie pe maxim 1 (una) pagină.

Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii

Materialele trebuie să conţină detalii despre:
durata filmului: minim 52 minute şi maxim 90 minute
genul documentarului (social, istoric, etc.)
buget, plan financiar - dacă există.

Organizatorii urmăresc în special proiectele bazate pe o idee provocatoare, originală, capabilă să stârnească controverse şi dezbateri.

Perioada de desfăşurare a concursului

Înscrierile pentru Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2010 (secţiunile de lung şi scurtmetraj, precum şi secţiunea de documentar) urmează a se desfăşura în perioada 1 februarie 2010 - 1 aprilie 2010, pentru ca cel mai târziu la data de 15 mai 2010 să fie anunţaţi cei trei finalişti ai fiecărei din următoarele categorii:
categoria scenariu de lungmetraj
categoria scenariu de scurtmetraj

Ora 10.00 (zece ante meridian) a zilei de 1 aprilie 2010 este ultima dată exactă la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2010.

Anunţarea câştigătorilor se va face în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania ce urmează a se desfăşura la Cluj în perioada 28 mai 2010 - 6 iunie 2010.

Toate aceste informaţii vor fi prezente pe site-urile: www.hbo.ro şi www.tiff.ro.

Ca şi în anii precedenţi, toţi finaliştii pot avea scenariul publicat de Editura LiterNet, printr-un acord dat prin intermediului unui checkbox pe parcursul înscrierii în concurs.

Cinci din cele şase scenarii finaliste ale ediţiei din 2006, toate cele şase scenarii finaliste ale ediţiei din 2007 şi cele două scenarii cîştigătoare ale ediţiei din 2008 au fost publicate pe LiterNet:

Câinele japonez, de Ioan Antoci, câştigător al secţiunii de lungmetraj 2008.
Torţa vie, de Bogdan Mureşanu, câştigător al secţiunii de scurtmetraj 2008.

Misiunea, de Dan Mircea Jacan, câştigător al secţiunii de lungmetraj 2007.
Faţa galbenă care râde, de Doru Lupeanu, câştigător al secţiunii de scurtmetraj 2007.
O zi obişnuită, de Pavel Gabriel Honciuc - finalist secţiunea lungmetraj 2007.
Umilinţă, Cătălin Florin Apostol - finalist secţiunea lungmetraj 2007.
Captivi de Crăciun şi Diapozitiv, de Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, Ana Agopian, respectiv Alex. Tocilescu - finaliste secţiunea scurtmetraj 2007.

Să iubeşti şi să tragi apa de Dan Mihu - câştigător lungmetraj 2006.
Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3 de Augustin Cupşa - câştigător scurtmetraj 2006.
America de Florin Şerban - finalist lungmetraj 2006.
Comitetul Helsinki / Amatorul de Nicolae Alexandru Virastău, Radu Ioan Toderici / Gabriel Andronache - finalişti scurtmetraj 2006.


Notă finală

Protecţia datelor personale
: În conformitate cu prevederile Legii 677/2001 privind protecţia datelor personale, organizatorul îşi asumă obligaţia de a nu face disponibile în nici un fel datele personale ale participanţilor fără acceptul acestora, dat în condiţiile legii.

Numele participanţilor nu vor fi făcute publice, cu excepţia numelor celor 9 (nouă) finalişti.

Organizatorii nu răspund pentru informaţiile oferite de către candidaţi în vederea înscrierii în concurs decât în limitele verificărilor cu bună credinţă ce le revin spre buna organizare şi desfăşurare a concursului şi spre asigurarea egalităţii în drepturi a participanţilor. Depistarea până la momentul decernării premiilor sau chiar ulterior acesteia, a oricăror încălcări, de către orice participanţi, a condiţiilor de înscriere la concurs, dă dreptul organizatorilor să revoce premiul acordat

Organizatorii garantează respectarea de către organizatori a legislaţiei în vigoare cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe precum şi cu privire la orice alte drepturi cuvenite candidaţilor, în condiţiile stabilite pentru înscrierea şi participarea la concurs.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus