februarie 2010
W. Gombrowicz şi-a identificat sursa obsesiilor sale artistice în "intenţia de a răzbate prin formă la sinele-mi autentic şi la realitate" (notă din Jurnal). Bocsárdi László s-a apropiat de farsa tragi-grotescă a lui Gombrowicz pentru a ne spune o poveste despre teroarea Formei în drumul nostru spre căutarea sinelui autentic. Teroarea Formei care deformează, a Formei care nu admite ieşirea din rînd, gestul de revoltă, diferenţa - care nu admite dezordinea!



Ivona este o fiinţă ciudată care tace, într-o lume în care a răspunde la comandă este o regulă de comportament. Dar haina în care Ivona se simte bine este tăcerea - o tăcere care în ochii celor din jur devine un periculos şi mizerabil gest de sfidare a ordinii! Tăcerea misterioasei Ivona, din spectacolul lui Bocsárdi László, este neagră ca nămolul, este de nepătruns, este înnebunitoare şi răscoleşte întreaga Curte din absurda poveste a regelui Ignaţiu. Într-o lume anesteziată de etichete şi paraetichete, tăcerea unui singur om provoacă panică, dezleagă limbi şi scoate la suprafaţă ascunse păcate, perverse dorinţe, înăbuşite patimi.

Din cauza tăcerii, Ivona devine o fiinţă înspăimântătoare, dar cu atât mai ispititoare. Toţi se simt urmăriţi de tăcerile ei, dar nici regele, nici curtenii nu ştiu ce să facă cu toate întrebările lor rămase fără răspuns. Şi de subterfugii nu e loc, pentru că nimeni nu poate scăpă de el însuşi. Iar când întrebările fără răspuns te copleşesc, de nesuportat devine chinul, de nesuportat devine oglinda. De nesuportat devine Ivona, şi ea trebuie suprimată.


Premii şi turnee (selecţie)

Premiul Ministerului Educaţiei şi a Culturii - Festivalul din Kisvárda, 2008.
Nemes Levente - Premiul special al Televiziunii Duna, Festivalul din Kisvárda, 2008
Kicsid Gizella - Premiu de interpretare, Festivalul din Kisvárda, 2008
Mátray László - Premiu de interpretare, Festivalul din Kisvárda, 2008
Pálffy Tibor - Premiu de interpretare, Festivalul din Kisvárda, 2008
Pálffy Tibor - Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, Festivalul Naţional de Teatru din Pécs, 2008.
Pálffy Tibor - Premiul Criticii Maghiare pentru cel mai bun actor în rol secundar, 2008

Nominalizări Gala Pemiilor UNITER 2009 pentru:
Cel mai bun spectacol, 2009
Bocsárdi László - pentru cea mai bună regie
Bartha József - pentru cea mai bună scenografie
Mátray László -pentru cel mai bun actor în rol principal
Pálffy Tibor - pentru cel mai bun actor în rol secundar

participare la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs, 2008
turneu la Budapesta - Nopţi teatrale maghiare de peste hotare, 2008.
De: Witold Gombrowicz Regia: László Bocsárdi Cu: Gisella Kicsid, Levente Nemes, Zsuzsa Gajzágó, Tibor Pállfy, Gyöngyi Pál-Ferenczi, Loránd Vata, Jószef Kolcsár, Gizella Molnár, Szidónia Krizsovánszky, Gábor Erdei, László Botka, Mihály Kömíves, László Veress, László Károly, Mária Fekete, Éva Ruszuly, Imola Magyarosi, Fatma Mohamed, László Darvas

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus