Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Children of Men

Filme de (re)văzut: SF religios cu Oana Pellea - Children of Men


TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Children of Men e unul dintre cele mai bune filme din 2006. Regizorul mexican Alfonso Cuaron s-a inspirat din romanul scriitoarei P.D. James, care s-a declarat încîntată de rezultat.

Nu e un SF "obişnuit". Deşi acţiunea se petrece în 2027 - cînd omenirea e confruntată cu o infertilitate globală, iar guvernele ţărilor "civilizate" adoptă măsuri fasciste împotriva imigranţilor -, decorurile sînt cele de acum. Cuaron a ales să filmeze într-o Londră pe care o recunoşti ca-ntr-un coşmar: clădirile şi monumentele capitalei britanice par să fi supravieţuit unei catastrofe politice - cu cenuşiul lui 1984 (cartea şi filmul) mutat 40 de ani mai tîrziu. De fapt, în timpul pregătirilor pentru turnaj, Londra a fost lovită de atentatele cu bombă din iulie 2005. Atmosfera tot mai "bigbrotherizată" din realitate a-ntîlnit ficţiunea poveştii.

Children of Men e-nţesat de trimiteri religioase, picturale şi literare (ba chiar şi filozofice), dar nu e un film greoi. Cuaron reuşeşte să topească toate aceste referinţe - unele evidente, altele ezoterice - într-un thriller de acţiune pe care-l urmăreşti cu sufletul la gură.

Una dintre cele mai formidabile scene ale filmului este o urmărire în pădure, unde Cuaron a ales să recurgă la plan-secvenţă, fără tăieturi de montaj. Sentimentul de pericol iminent şi de imposibilitate de scăpare e cu atît mai accentuat. Spectatorul e luat prizonier în maşina urmărită şi trăieşte suspansul alături de cei din ea.

Cuaron se afirmase în 2001 cu un film făcut în Mexic, Y tu mama tambien, deşi lucrase deja şi la Hollywood ecranizînd Great Expenctations (cu Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow, Robert De Niro şi Anne Bancroft). Tot el făcuse şi cea mai bună ecranizare din seria Harry Potter - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Amestecul acesta de meserie solidă şi intelectualitate a demersului este adus la incandescenţă în Children of Men.

Oana Pellea apare abia spre finele filmului, dar e memorabilă în chip de Marichka, o ţigancă servind drept călăuză cuplului format din Theo (Clive Owen) şi Kee (Claire-Hope Ashitey). Iar Julianne Moore şi Michael Caine sînt - ca de obicei - perfecţi.
 Toate articolele despre Children of Men
Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 De patru stele - Children of Men, Eduard Ţone
 De ce Children of Men ar trebui nominalizat la Cel mai bun film, Comunicat de presă
 Apocalipsul, acum - The Children of Men, Andrei Gorzo
 Save the Women and Children First! - Children of Men, Alin Ludu Dumbravă
 Copiii tatălui - Children of Men, Iulia David
 Toate articolele despre Children of Men


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer