martie 2010
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2010
Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 28 mai - 6 iunie 2010 şi va avea tema "Întrebări" / "Questions". FITS, cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume, propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă 350 de evenimente ce se desfăşoară în 66 de spaţii de joc, aşteptând zilnic 35 000 de spectatori. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locală, regională şi internaţională se întâlnesc la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a zece zile, creaţia şi creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural ce urmăreşte promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.

Oferta culturală a acestei ediţii este deosebit de bogată şi variată, cuprinzând de la producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti, dar şi din străinătate, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans (flamenco, balet, dans contemporan), teatru de păpuşi, spectacolele de lumini, de muzică, de pantomimă, până la conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii.

Actuala ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu găzduieşte spectacole ale unora dintre cei mai importanţi şi apreciaţi regizori de teatru de pe scena internaţională, oferind publicului din România şansa de a vedea producţii de excepţie. Odin Teatret (Danemarca) prezintă la Sibiu, în cadrul unui eveniment special, trei spectacole ce poartă semnătura reputatului regizor italian Eugenio Barba: În scheletul balenei, Odă evoluţiei şi Visul lui Andersen. Schauspielhaus Zürich (Elveţia) împreună cu Teatro Garibaldi di Palermo (Italia) şi Bart Production s.à.r.l. prezintă cel mai nou spectacol al unuia dintre monştrii sacri ai teatrului contemporan: Peter Brook. De ce, de ce este o meditaţie asupra teatrului, care încearcă să-i găsească acestuia rădăcinile şi raţiunile existenţei prilejuind, în acelaşi timp, publicului întâlnirea cu o mare actriţă: Miriam Goldschmidt de la Burgtheater (Viena, Austria). Deutsches Theater Berlin (Germania) aduce la Sibiu povestea lui Popriscin într-un spectacol după una dintre cele mai cunoscute nuvele ale lui Gogol: Însemnările unui nebun, regia Hanna Rudolph, cu actorul Samuel Finzi. Spielzeit Europa (Germania) aduce la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Butoiul cu pulbere, regia Dimiter Gotscheff, o descriere fidelă a stării generale de violenţă omniprezentă în unele dintre ţările balcanice.



(Odin Teatret)
Teatrul Maghiar de Stat Cluj (România) prezintă adaptarea scenică a capodoperei cinematografice Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman, în regia lui Andrei Şerban, iar Levan Tsuladze revine la Sibiu cu Basement Theatre (Georgia) pentru a prezenta publicului de aici Faust de Johann Wolfgang von Goethe, într-o formulă ce se remarcă prin originalitate. Una dintre cele mai apreciate companii japoneze de teatru experimental, Yamanote Jijosha, revine la Sibiu în 2010 pentru a prezenta propria versiune a textului clasic Oedip rege de Sofocle, folosind tehnica de interpretare numită Yojo-han. Un alt eveniment special îl reprezintă prezenţa la Sibiu a Quanzhou Marionette Troupe (China), trupă a cărei păpuşari folosesc o tehnică tradiţională veche de peste 2 000 de ani şi mânuiesc marionete cu până la 36 de sfori.

Programul acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va include, pentru prima dată în istoria unui festival din România, o secţiune de patrimoniu în care au fost incluse cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu, de la megaproducţiile Metamorfoze după Ovidiu şi Faust după Goethe, regizate de Silviu Purcărete, Electra după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu, Viaţa cu un idiot de Victor Erofeev, în regia lui Andriy Zholdak, şi Un tramvai numit Popescu, regia Gavriil Pinte, până la cele mai noi proiecte, cum ar fi Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess după Lars von Trier, regia Radu-Alexandru Nica, Turandot după Carlo Gozzi, regia Andriy Zholdak, Berlin Alexanderplatz după Alfred Döblin, în regia lui Dragoş Galgoţiu, sau Ghidul copilăriei retrocedate, regia Gavriil Pinte, cel din urmă fiind prezentat în premieră chiar în cadrul festivalului.

Spectacolele de teatru-dans ocupă şi în acest an o poziţie importantă în programul Festivalului de la Sibiu. Les Ballets Jazz de Montréal (Canada) se remarcă prin expresivitate şi precizie, promiţând să îi impresioneze chiar şi pe cei mai avizaţi critici. Charleroi Danses din Belgia explorează spaţiul interior al omului prin dans contemporan în spectacolul Flowers. Companiile din Israel ne-au obişnuit de-a lungul timpului cu producţii impresionante din punct de vedere tehnic şi estetic, iar în 2010 publicul se va putea bucura de spectacolul de teatru, dans şi operă Rooster de la Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre, dar şi de spectacolele de dans contemporan Upon Reaching the Sun şi Kef-Kafin prezentate de Kibbutz Contemporary Dance Company. Foarte apreciata companie britanică Motionhouse prezintă la Sibiu Scattered, o producţie care îmbină teatrul-dans de mare angajament fizic şi imagistica fascinantă cu film şi grafică pentru a crea un spectacol vizual unic.



(Les Ballets Jazz de Montréal)
Spectacole de stradă uluitoare, spectacole de instalaţii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatând aerul, apa sau focul, vor anima, din nou, timp de zece zile, centrul istoric al oraşului. Cie Transe Express (Franţa), specializată în "arta celestă" şi "teatrul de intervenţie" pare a nu avea limite în privinţa modalităţilor de expresie folosite şi invită publicul să ia parte la trei spectacole excepţionale: Les Tambours en Feu, Mobile Homme şi Mobilissimo. Marionete uriaşe vor invada burgul în spectacolele spaniolilor de la Carros de Foc, iar efectele pirotehnice şi focul vor crea seri de neuitat în spectacolele francezilor de la Salamandre. În premieră, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu vor putea fi urmărite spectacolele de stradă ale unei companii din România: Xtreme îmbină acrobaţia cu mişcări coregrafice spectaculoase ce sfidează gravitaţia. Grupul este format şi antrenat de Dorel Moiş, medaliat cu aur la Campionatele Europene şi Mondiale de Gimnastică Aerobică, şi de coregrafa Debra Brown, de la Cirque du Soleil.



(Cie Transe Expres)
În cadrul Festivalului de la Sibiu, pe scena din Piaţa Mare vor concerta unii dintre cei mai iubiţi muzicieni români şi moldoveni: Holograf, Cargo, Zdob şi Zdub, Direcţia 5, Smiley şi Vama. Compania Rustavi va aduce la Sibiu cultura populară georgiană arhaică, prin cântecele tradiţionale unice în lumea muzicii folclorice, iar proiectul Stockholm Lisboa (Portugalia/Suedia), îşi propune să creeze punţi muzicale între nord şi sud, abordând atât muzică tradiţională portugheză, cât şi scandinavă.

Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciaţi artişti vizuali români pe plan internaţional, iar expoziţiile sale sunt adevărate spectacole. După ce creaţiile sale au impresionat iubitorii de artă vizuală din centre culturale precum Bruxelles, Eindhoven, Helsinki, Köln, Londra, Liverpool, New York, Paris, Sevilia sau Sidney, Festivalul Internaţional de Teatru va găzdui o expoziţie - eveniment a marelui artist sibian, în cadrul ediţiei din acest an.

Pe toată perioada festivalului vor avea loc lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care vor aduce la masa de discuţii personalităţi marcante ale lumii culturale naţionale şi internaţionale precum Eugenio Barba, George Banu, Andrei Codrescu, Pippo Delbono sau Mircea Dinescu. De asemenea, cea de-a XIII-a ediţie a Bursei de Spectacole se va desfăşura în perioada 3 - 6 iunie 2010.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Teatrul Naţional "Radu Stanca" se bucură de sprijinul celor mai importante structuri oficiale româneşti şi europene, fiind un obiectiv strategic al Ministerului Culturii şi Cultelor care, alături de Consiliul Local, este principalul finanţator al acestui eveniment. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este sprijinit de Preşedinţia României, Consiliul Judeţean Sibiu, Comisia Europeană, de centrele culturale şi ambasadele ţărilor acreditate în România, de reţele internaţionale, dar şi de sponsori privaţi.

Descarcă programul FITS 2010 aici.

1 comentariu

  • Temă pt FITS 2011: Exagerări&Desfigurări!
    platitor de impozite, taxe&vaxe, 04.03.2010, 20:39

    70 de ţări, 350 de evenimente, 66 de spaţii de joc ... wow!!!! Felicitări! Încă puţin şi sibiul va bate recordul la producţia teatrală pe hectar de festival internaţional, mondial şi interspaţial. Aproape am leşinat de emoţie, când am citit : pentru prima dată în istoria unui festival din România, o secţiune de patrimoniu .... Şi ce PA-TRI-MOOOONIU! cu piese de muzeul figurilor de mare povară, care o să strivească spectatorii, Turandot, de Zholdak! Te apucă plânsu\', când vezi acest ghiveci monumental.

    Si dacă erau 30 de evenimente in loc de 350, nu era mai bine şi pt public şi pt ofertele cu adevărat valoroase din program? Ofertele valoroase nu se mai pierdeau în ghiveciul ăsta monumental şi puteau fi programate mai multe reprezentaţii cu ele, iar publicul nu era tratat ca o turmă de vaci şi boi.

    Am reţinut că tema ediţiei din 2010 este Întrebări. Pt 2011, le propun organiyatorilor o temă deloc triumfală dar sigur bestială: Exagerări&Desfigurări!


Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus