Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film B-EST, 2010

Tony Gatlif - invitat de onoare al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF), 2010


martie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cea de-a 6-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF) se va desfăşura în acest an în perioada 20 - 25 aprilie 2010, la cinematografele Scala şi Corso.

Pe lângă reputatul regizor rus Andrei Konchalovsky, invitat de onoare al festivalului, echipa B-EST IFF are bucuria să vă anunţe, de asemenea în cadrul festivalului, prezenţa lui Tony Gatlif, regizor, scenarist, compozitor, actor şi producător de film de naţionalitate franceză şi, totodată, unul dintre cei mai cunoscuţi cineaşti de etnie romă din lume.

Pe lângă filmul Libertate/Korkoro/Liberté (2009), difuzat în premieră absolută în România în cadrul secţiunii Romano Cinema and Culture, organizată în parteneriat cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor şi Ambasada Franţei la Bucureşti, Tony Gatlif va prezenta o scurtă retrospectivă a filmografiei sale şi va susţine un master-class destinat tuturor pasionaţilor de cinema (şi nu numai).

În Korkoro (laureat cu Grand Prix Des Ameriques, menţiunea specială a Juriului Ecumenic şi Premiul publicului la Festivalul de Film de la Montreal, 2009), Marie-Josée Croze e d-ra Lundi, o profesoară de limba franceză, care încearcă, la început fără succes, să îi înveţe să citească pe membrii recalcitranţi ai unui trib ţigănesc. Viaţa tribului vesel, analfabet şi nomadic este transpusă de Gatlif în detaliu minuţios afectuos. Bucată cu bucată, de la oală la tigaie, de la arcuş la coş, Gatlif duce Korkoro către un oribil şi mult prea familiar punct culminat... Săptămâna trecută, filmului a fost lansat în cinermatografele din Franţa, fiind foarte bine primit de public şi de critică.

După o copilărie petrecută la Algiers, în Algeria, Gatlif ajunge în 1960 în Franţa, unde încearcă, vreme de mai mulţi ani, să pătrundă în industria filmului. În cele din urmă, după ce joacă într-o serie de piese de teatru, în 1975 Gatlif regizează primul său film, La Tête en ruine, căruia îi urmează, în 1979, La Terre au ventre (poveste inspirată de Războiul Algerian de Independenţă). Începând cu 1981, şi cu titlul Corre, gitano, filmele lui Gatlif încep să se axeze pe cultura romă, personajele sale fiind membri ai diverselor comunităţi roma din Europa.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Latcho Drom, lungmetraj ce urmăreşte cultura roma prin intermediul muzicii şi dansului reprezentanţilor acesteia, Gadjo Dilo (cu Rona Hartner în rolul principal, rol pentru care a fost nominalizată la premiul Cesar pentru Cea mai bună interpretare feminină), povestea unui francez ajuns în România, unde ia contact cu o comunitate de romi, Exils, pentru care a câştigat premiul pentru Cel mai bun regizor la Cannes în 2004 şi Transylvania, de asemenea prezentat la Cannes în 2006.

Eveniment susţinut de Centrul Naţional de Cultură a Romilor şi Ambasada Franţei la Bucureşti.

Parteneri media: TVR1, TVR Cultural, TVR Internaţional, B1TV, 24 FUN, HBO Romania, www.cinemagia.ro, www.liternet.ro, www.cinefan.ro, www.hboclub.ro, www.esquire.ro.

Pentru mai multe informaţii, puteţi consulta website-ul www.b-est.ro, sau ne puteţi contacta la adresa [email protected]. Toate articolele despre Festivalul de film B-EST, 2010


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Săli pline, aplauze şi hohote de râs la The Best of B-EST IFF 2010, Comunicat de presă
 Un regal cinematografic - The Best of B-EST, 2010, Comunicat de presă
 Un B-EST princiar - B-EST, 2010, Irina Margareta Nistor
 The best. Festivalul Internaţional de Film Bucureşti - B-EST, 2010, Rozana Mihalache
 Festivalul B-Est, Ediţia a şasea, Bucureşti, 20 - 25 aprilie 2010, Sorana Borhină, Rozana Mihalache, Mirona Nicola, Irina Trocan, Ştefan Mircea
 Toate articolele despre Festivalul de film B-EST, 2010


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer