Film Menu / iunie 2010
A Single Man, SUA, 2009
regie Tom Ford
cu Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult
 
A Single Man, primul film în regia designerului vestimentar Tom Ford, este o adaptare (pe care Ford a realizat-o împreună cu David Scearce) a romanului din 1964 scris de Christopher Isherwood. Filmul reprezintă o portretizare a societăţii americane din anii '60, conturată prin prisma personajului principal, un profesor universitar de vârstă mijlocie, George Falconer (Colin Firth), care trăieşte drama de a-şi fi pierdut iubitul, Jim (Matthew Goode) cu care fusese împreună timp de 16 ani. (Rozana Mihalache)

(Citeşte cronica integrală aici)

Caravana cinematografică, România - Germania, 2010
regie Titus Muntean
cu Mircea Diaconu, Doru Boguţă, Iulia Lumânare
 
Caravana cinematografică a lui Ioan Groşan face parte din acea categorie de opere literare care par mult mai uşor de adaptat pentru cinema decȃt sunt de fapt. E aproape ȋn totalitate filmabilă: umorul autorului e anecdotic, deci ar trebui - teoretic - să poată fi ecranizat fără mari bătăi de cap; diferenţele ȋntre personaje sar ȋn ochi; satul ȋn care se petrec ȋntȃmplările e descris cu mai multă atenţie decȃt oricare dintre protagonişti. La o primă vedere, textul e gata să fie ȋmpărţit ȋn secvenţe şi cadre. Numai că e o primă impresie greşită. (Irina Trocan)

(Citeşte cronica integrală aici)

Gigante, Uruguay - Argentina - Germania - Spania, 2009
regie Adrián Biniez
cu Horacio Camandule, Leonor Svarcas
 
Filmul Gigante, în regia lui Adrian Biniez, a fost premiat de juriul festivalului B-Est la categoria scenariu şi regie. Fără a fi revoluţionar în nici unul din cele două domenii, Gigante face însă lucrurile "ca la carte", dar fără să fie clişeizat. Filmul spune povestea lui Jara, un bărbat bine-făcut, amator de heavy-metal, care lucrează ca paznic de noapte într-un supermarket. Acesta face o pasiune pentru Julia, o femeie de serviciu care lucrează pe tura sa şi pe care începe să o urmărească cu ajutorul camerelor de supraveghere. (Mirona Nicola)

(Citeşte cronica integrală aici)

Glyanets / Strălucire, Rusia, 2007
regie Andrei Koncealovski
cu Yuliya Vysotskaya, Irina Rozanova
 
Cel mai recent film al lui Andrei Koncealovski, Glyanets, pare să să joace pe foarte multe planuri. Întâlnim satiră, melodramă, poezie, decadenţă, perversitate şi le întâlnim, din păcate, doar  la suprafaţă, ilustrativ, ba chiar demonstrativ. Din păcate, cu greu putem presupune că demonstraţia lui convinge pe cineva. De altfel, mecanismele utilizate sunt similare cu cele din Poker, opera "maestrului" Sergiu Nicolaescu, o comparaţie deloc măgulitoare pentru Konchalovsky. (Ştefan Mircea)

(Citeşte cronica integrală aici)

In the Loop, Marea Britanie, 2009
regie Armando Iannucci
cu Peter Capaldi, Harry Hadden-Patton

Filmul care a câştigat marele premiu la cea de-a şasea ediţie a Festivalului B-EST este un spin-off după un sitcom politic de succes din Marea Britanie: The Thick of It. In the Loop reprezintă, de asemenea, o surpriză neaşteptată şi o gură de aer proaspăt pentru satirele politice, acest gen de film fiind lipsit în ultima perioadă de opere memorabile. (Sorana Borhină)

(Citeşte cronica integrală aici)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus