Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film B-EST, 2010

Săli pline, aplauze şi hohote de râs la The Best of B-EST IFF 2010


august 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Ce poate fi mai potrivit pentru un final de vară de care să ne amintim cu plăcere decât un week-end cu filme bune? Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Ţăranului Român a găzduit la acest final de săptămâna proiecţia a opt filme unul şi-unul în cadrul retrospectivei Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF) 2010.

A fost, fără îndoială, alegerea perfectă pentru un cinefil cu gust rafinat, care urăşte vânzoleala din mall-uri şi nu gustă deloc filmele cu final previzibil propuse şi produse pe bandă rulantă de Hollywood.

Fără a se adresa unui public exclusivist, filmele selectate de organizatori în cadrul retrospectivei The Best of B-EST IFF 2010 au mers la sufletul cinefililor. S-a dovedit astfel că ideea unei retrospective a fost foarte inspirată, iar prin această iniţiativă B-EST IFF a câştigat un public nou pe lângă cel deja prezent în aprilie 2010 la cea de-a VI-a ediţie a festivalului. Ideea a fost bine percepută şi de mass-media, care a arătat un interes flatant pentru retrospectivă, tratând-o ca pe unul dintre evenimentele week-end-ului.

Este greu de crezut că dintre cei prezenţi în sală a regretat cineva alegerea făcută. S-a văzut în mod evident în reacţia din timpul vizionărilor; umorul rafinat al dialogurilor din producţia In the Loop sau subtilitatea replicilor din A Serious Man au smuls cascade de râs în sală. El secreto de sus ojos a întreţinut suspansul până la final şi a ţintuit publicul pe scaune, reacţie similară şi la Vincere. Dacă în cazul proiecţiei tuturor celorlalte filme sunetul şi imaginea au fost fără cusur, El secreto... a fost însoţit de un uşor bâzâit pe fundal, care, în ciuda tuturor eforturilor organizatorilor, n-a putut fi înlăturat. Cauza s-a descoperit imediat după încheierea proiecţiei: priza de alimentare cu energie electrică s-a defectat subit. Filmul a fost însă atât de interesant încât nimeni nu s-a ridicat să plece. Succesul din prima seară s-a repetat şi în celelalte două. Vincere, A Single Man şi A Serious Man au umplut sala, au provocat reacţii de uimire sau hohote de râs. S-a aplaudat în nenumărate rânduri. Chiar şi filmele considerate cu risc de a fi eclipsate de celelalte, precum Gigante sau Samson & Delilah, au ocupat aproape toate locurile şi au stârnit reacţii neaşteptate. Glyanets / Strălucire a dezvăluit o lume moscovită pe care o recunoaştem uşor şi în societatea românească, ceea ce nu putea să nu pună pe gânduri.

A fost, aşadar, un week-end ca un răsfăţ, aşa cum şi-au propus organizatorii, care promit să pregătească şi alte surprize asemănătoare într-un viitor apropiat. Toate articolele despre Festivalul de film B-EST, 2010


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Un regal cinematografic - The Best of B-EST, 2010, Comunicat de presă
 Un B-EST princiar - B-EST, 2010, Irina-Margareta Nistor
 The best. Festivalul Internaţional de Film Bucureşti - B-EST, 2010, Rozana Mihalache
 Festivalul B-Est, Ediţia a şasea, Bucureşti, 20 - 25 aprilie 2010, Sorana Borhină, Rozana Mihalache, Mirona Nicola, Irina Trocan, Ştefan Mircea
 Noi proiecţii la B-EST, 2010, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul de film B-EST, 2010


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer