aprilie 2010
Festivalul Internaţional de film NexT, 2010
Festivalul Internaţional de Film NexT pregăteşte o nouă surpriză pentru publicul său. Până acum dedicată scurtmetrajelor de început ale regizorilor autohtoni consacraţi, secţiunea Şi ei au fost NexT Generation îşi propune începând cu 2010 să aducă în atenţia publicului lungmetrajele de debut ale foştilor participanţi din competiţia NexT.

Regizorii Christine Molloy şi Joe Lawlor, selecţionaţi în competiţia NexT 2007 cu scurtmetrajul Daydream, revin la Bucureşti cu primul lor lungmetraj - Helen (Marea Britanie - Irlanda, 2008). Prezentat la peste 30 de festivaluri internaţionale de film din lumea întreagă: Lisabona, Angers, Vancouver, Telluride, Pusan, Salonic sau Torino, filmul va fi proiectat în premieră în România vineri, 16 aprilie 2010, la Cinemateca Eforie, începând cu ora 20:30.

Construind o puternică atmosferă, stranie şi tensionată, filmul porneşte de la povestea lui Joy, o tânără de 18 ani, declarată dispărută. O altă fată, pe nume Helen, mai are câteva săptămâni până pleacă de la orfelinat. Helen este chemată de poliţie "să o joace" pe Joy în reconstituirea care va reface ultimele acţiuni cunoscute ale lui Joy. Joy avea totul. O familie iubitoare, un prieten, un viitor luminos. Helen, care şi-a petrecut întreaga viaţă în orfelinate, nu a fost niciodată apropiată de cineva. Treptat, Helen se lasă absorbită de rol, vizitând locurile şi oamenii pe care îi cunoştea Joy, furişându-se încet şi sigur în viaţa fetei dispărute.

Presa britanică a plasat Helen printre filmele-eveniment ale anului 2008. Prestigioasa publicaţie Sight & Sound apreciază că Helen "este un debut remarcabil", The Independent declară că filmul "este un semn de viaţă pentru renaşterea unui cinema arthouse britanic", iar The Observer scrie că filmul este "un lungmetraj de debut impresionant".

În ultimii 4 ani, Christine şi Joe au lucrat la proiectul intitulat Civic Life, care a implicat grupuri de comunităţi locale în producţia a nouă scurtmetraje pentru cinema. Lungmetrajul Helen este apogeul seriei Civic Life.

Un montaj dedicat în mod special proiecţiei-eveniment din cadrul secţiunii Şi ei au fost NexT Generation poate fi urmărit mai jos. Clipul este realizat de Luiza Pârvu, iar spectatorii NexT îi vor putea urmări pe cei doi regizori vorbind despre filmul lor, special pentru publicul român.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 13-18 aprilie 2010 la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive In Cinema şi Mansarda Cărtureşti.

Abonamentele pentru 10 proiecţii şi Festival Pass-urile se pot achiziţiona până cel târziu 12 aprilie 2010 prin reţeaua ticketfan.ro. După această dată, nu vor mai fi vândute decât bilete pentru o singură proiecţie, exclusiv la casieriile cinematografelor Scala şi Eforie. Mai multe despre această ediţie a NexT puteţi găsi pe noul site oficial al festivalului, www.nextfilmfestival.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus