Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  An Education

Inteligenţă - An Education


Şapte Seri, martie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Chiar dacă din auzite v-a lăsat impresia unui film moralizator şi pe alocuri opac, An Education vorbeşte în termeni aparent rigizi despre deschidere - culturală, umană, educaţională. Pentru Lone Scherfig (regie) şi Nick Hornby (scenariu), autobiografia jurnalistei britanice Lynn Barber despre povestea de dragoste pe care a trăit-o la 16 ani cu un tip de peste 30 nu e atât o pildă moralizatoare, cât o poveste inteligentă despre importanţa lecţiilor de viaţă.

Suntem în Londra suburbană de la începutul anilor '60, în plin moment al schimbării, când adolescenţii nu se legănaseră încă pe ritmurile Beatles şi Rolling Stones, dar nici nu se mai regăseau într-o societate controlată de establishment. Ca să scape de plictisul englezesc, tinerii londonezi se refugiaseră în modelul francez - se ascultau pe furiş discuri cu Juliette Gréco, în cafenele se şuşoteau citate din Camus, iar Parisul era imaginea vie a rafinamentului, a libertăţii şi a boemiei. E fundalul perfect pentru povestea unei adolescente, Jenny, briliantă la învăţătură şi frumoasă, dar încă nu pe deplin conştientă de calităţile ei feminine, care se lasă uşor-uşor luată pe sus de un etern seducător, David, interpretat de Peter Sarsgaard cu exactă măsură între mister şi credibilitate. Şi nu-i nimic dacă părinţii, nişte conservatori naivi, visau la Oxford; planurile se schimbă şi pot spera pentru ea la o viaţă bună câştigată şi fără truda de pe băncile facultăţii. Şi la fel crede şi Jenny, până când...

Şi totuşi, An Education nu e un film despre o dezamăgire în dragoste sau o privire încruntată asupra ispitelor vârstei. Este un film care se face plăcut când vorbeşte despre lucruri plăcute (călătoria ei la Paris cu David, concertele şi distracţiile) şi rămâne echilibrat când vorbeşte despre consecinţe. Ce e frumos e că nu pedepseşte greşeala, ci observă micul drum spre devenire al unei adolescente inteligente. Cu bune şi cu rele. Cu o actriţă (Carey Mulligan) în care, ca şi în personajul pe care îl joacă, simţi viaţa pulsând şi lumea deschizându-i-se la picioare.
 Toate articolele despre An Education


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Iulia David


Alte articole

 Pierderea candorii - An Education, Cristina Zaharia
 Minora sedusă - An Education, Anca Grădinariu
 Tentaţii - An Education, Andrei Gorzo
 Oscarul din umbră, o bijuterie de film - An Education, Iulia Blaga


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer