aprilie 2010
Festivalul Internaţional de film NexT, 2010
Zece filme de scurt şi mediumetraj, dintre care patru vor fi proiectate în premieră mondială, alcătuiesc selecţia din 2010, a secţiunii Festival Friends din cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT (13-18 aprilie 2010, Bucureşti). Prezentată la cea de-a patra ediţie a festivalului de HBO, secţiunea se anunţă deja unul dintre highlight-urile programului NexT din 2010, şi va beneficia de o proiecţie-maraton, sâmbătă, 17 aprilie 2010, de la ora 15:00, la Cinema Scala.

Destinată în mod tradiţional cineaştilor apropiaţi Festivalului Internaţional de Film şi Societăţii Culturale NexT, secţiunea Festival Friends este mai bogată în 2010, în premiere şi proiecţii-eveniment ca niciodată.

Cel mai recent scurtmetraj semnat Adrian Sitaru, Lord (România, 2010); documentarul regizat de Vlad Ilicevici şi Andrei Tănase, Kings of the Castle (România-Turcia, 2010); scurtmetrajul de animaţie Summer '99 Mega-Hits (r. Liviu Bărbulescu, Alina Manolache, România, 2010) şi o variantă work in progress a mult aşteptatului mediumetraj regizat de Iulia Rugină, Captivi de Crăciun (România, 2010 - al cărui scenariu, publicat de LiterNet se poate citi aici) sunt cele patru titluri proiectate pentru prima dată în faţa marelui public la NexT.

Publicul bucureştean va putea urmări pentru prima dată şi alte titluri mult aşteptate, proiectate la festivaluri importante de peste hotare: scurtmetrajul lui Adrian Sitaru recent premiat în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Colivia (România, 2010) şi filmul regizat de Iulia Rugină în cadrul proiectului Sarajevo City of Film şi lansat la ediţia din 2009 a celui mai important festival de film din Balcani, Museum of Broken Relationships (Bosnia-Herzegovina, 2009). Celelalte filme din secţiunea Festival Friends, pe care spectatorii NexT nu trebuie să le rateze la această ediţie a festivalului sunt scurtmetrajul lui Mircea Nestor pentru care Bogdan Cotleţ a primit recent un premiu de interpretare la Paris, Tarantyno (România, 2009); Cel mai bun film din competiţia de ficţiune-digital la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit 2009, prezentat într-o nouă variantă de montaj, Aniversarea (r. Luiza Pârvu, România, 2009); scurtmetrajul cu Andi Vasluianu în rolul principal, Icre negre (r. Răzvan Săvescu, România, 2009) şi filmul cu Paul Ipate şi Gabi Costiniu, Moment critic (r. Marius Bulai, România, 2009).

Filmele din Festival Friends vorbesc despre oameni, relaţii inedite şi ciudate care se leagă în circumstanţe absolut neaşteptate. Fie că e vorba despre animaţii, documentare sau filme de ficţiune, comedii, drame sau filme care pur şi simplu pun spectatorii pe gânduri, toate au în comun abordări neobişnuite, pline de delicateţe sau, dimpotrivă, acide şi polemice, ale interacţiunilor dintre oameni, alcătuind, împreună, o selecţie antologică de ipostaze şi situaţii în care se pot găsi oamenii, unii în raport cu ceilalţi.

"Ne bucurăm să fim unul dintre prietenii Festivalului Internaţional de Film NexT. Suntem foarte încântaţi că putem oferi publicului o secţiune cu filme aparţinând atâtor regizori tineri şi talentaţi, apreciaţi atât în ţară, cât şi la nivel internaţional. HBO s-a implicat constant şi puternic în industria de film din România, iar rezultatele vorbesc de la sine. Nu putem lipsi de la cel mai important Festival de scurt şi mediumetraj din România, mai ales că, în ultimii ani, achiziţiile de scurtmetraje româneşti reprezintă un must have al programmingului nostru" declară Ileana Cecanu, PR & Marketing Manager HBO România.

Secvenţe din filmele Festival Friends, precum şi testimoniale despre filme, prietenie şi surprizele acestei secţiuni, toate aflate direct de la realizatorii scurtmetrajelor, puteţi urmări accesând linkul http://www.youtube.com/watch?v=8Gq_23KiAMY sau site-ul oficial www.nextfilmfestival.ro, într-un clip realizat de Luiza Pârvu, Tudor D. Popescu şi Anda Puşcaş.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 13-18 aprilie 2010 la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Drive In Băneasa şi Mansarda Cărtureşti din Bucureşti. Biletele de 10 proiecţii şi Festival Pass-urile sunt disponibile online prin reţeaua ticketfan.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.

Festival Friends 2010 - Filme şi sinopsisuri
Museum of Broken Relationships / Muzeul relaţiilor destrămate
Bosnia-Herzegovina, 2009, 13', RED 4k
Director / Regizor: Iulia Rugină

O relaţie încheiată. Un weekend în oraşul iubirii. Un amestec de pasiune, ură, singurătate şi răzbunare, în încercarea de a uita lucrurile care fac rău şi de a le păstra pe cele care fac ca totul să fi meritat.

Stuck on Christmas / Captivi de Crăciun*
România, 2010, 40', 35mm, color
Director / Regizor: Iulia Rugină
*work-in-progress

Ajunul Crăciunului. O gară mică înzăpezită. Un tren accelerat în întârziere. Şi patru călători în aşteptarea lui. O poveste pe termen nedefinit.

Summer-Hits '99 / Vara '99 Mega-Hits
România, 2010, 4', HD
Director / Regizor: Liviu Bărbulescu & Alina Manolache

În '99 n-am văzut sfârşitul lumii, dar am dansat Macarena, am văzut eclipsa, am spus de cine ne place în oracol şi, mai ales, am învăţat că "mare" rimează cu "soare".

Caviar / Icre negre
România, 2009, 24', 35mm
Director / Regizor: Răzvan Săvescu

În dimineaţa ajunului de Crăciun, Robert călătoreşte, împreună cu fiica lui, de la Tulcea la Bucureşti. Robert trebuie să-i ducă nişte icre negre doamnei Zina, o femeie bogată care trăieşte într-un cartier select din capitală. Pentru fiica lui, aceasta e prima vizită în capitală.

Edge / Moment critic
România, 2009, 8', 35mm
Director / Regizor: Marius Bulai

Povestea unui furt de bijuterii, văzută prin ochii a doi tineri.

Tarantyno
România, 2009, 17', RED 4k
Director / Regizor: Mircea Nestor

Între un frate mai mare agasant şi o tânără atractivă care nu se lasă convinsă de şarmul său, Tarantyno decide să ia ceea ce doreşte. Dar nimic nu merge conform planului. O poveste brutal de comică despre un tânăr "brutal" de neînsemnat.

The Birthday / Aniversarea
România, 2009, 13', HD
Director / Regizor: Luiza Pârvu

Adina vrea să îşi sărbătorească ziua de naştere, dar acest lucru nu e foarte uşor de făcut pentru o vânzătoare de bilete de autobuz care locuieşte singură în vechiul apartament al părinţilor ei. Până la urmă, găseşte o soluţie inedită.

Kings of The Castle / Zmeii
România / Turcia, 2010, 10', HDV
Director / Regizor: Vlad Ilicevici & Andrei Tănase

Castelul Ankara a păzit oraşul de-a lungul secolelor şi a găzduit mai multe civilizaţii în diferite perioade ale istoriei. Astăzi, funcţiile i s-au schimbat, la fel ca şi stăpânitorii lui.

The Cage / Colivia
România, 2009, 17', 35mm
Director / Regizor: Adrian Sitaru

Un băieţel găseşte un porumbel bolnav şi îl aduce acasă, ceea ce provoacă o adevărată furtună în familie. Tatăl său acceptă în cele din urmă ca porumbelul să stea pe balcon câteva zile. Dar băiatul nu se mulţumeşte cu atât şi îşi doreşte o colivie pentru pasărea sa. Cine va câştiga?

Lord
România, 2009, 21', 35mm
Director / Regizor: Adrian Sitaru

Cu toate că urăşte câinii, Toni îşi câştigă viaţa adunându-i pe cei pierduţi şi apoi şantajându-le stăpânii, pentru sume frumuşele de bani. Experienţa cu un pechinez bătrân şi urât de care nu reuşeşte să scape îl face pe Toni să descopere trezindu-se în el sentimente de afecţiune de a căror existenţă nu avea nici o idee.




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus