aprilie 2010
Festivalul Internaţional de film NexT, 2010
Festivalul Internaţional de Film NexT continuă tradiţia începută o dată cu prima ediţie, punând faţă în faţă realizatori importanţi cu spectatorii celui mai important festival de scurt şi mediumetraj din ţară, în cadrul Seminariilor NexT, prezentate de JTI.

Nouă întâlniri cu profesionişti reputaţi, români şi străini, vor avea loc la Mansarda Cărtureşti, de miercuri, 14 aprilie, până sâmbătă, 17 aprilie 2010. De la regie şi sound design, la grafică 3D, producţie, scenaristică şi critică de film, tinerii cineaşti sau iubitori de film sunt aşteptaţi la Cărtureşti în fiecare dimineaţă de NexT, pentru a-i întâlni pe o parte dintre cei mai importanţi invitaţi ai festivalului. Invitaţii speciali Alexander Hacke şi Danielle de Picciotto; producătorul american Jim Stark, membru în juriul festivalului; israelianul Elad Keidan, câştigător al Trofeului NexT în 2009; scenaristul Răzvan Rădulescu; Florin Şerban, regizorul filmului Eu când vreau să fluier, fluier; criticul de film Ronald Bergan - sunt numai câţiva dintre cei pe care spectatorii NexT îi vor putea întâlni şi cu care vor putea discuta.

Seminarul de sound design susţinut de Christophe Héral - Realizarea sunetului pentru scurt metraje, programat miercuri, 14 aprilie 2010, de la ora 10:30, aduce în faţa spectatorilor de la Mansarda Cărtureşti un reputat sound designer francez, realizator în ultimii 20 de ani al muzicii şi coloanei sonore pentru sute de scurtmetraje si o serie de jocuri video.

Seminarul susţinut de Alexander Hacke şi Danielle de Picciotto - Making of "Dansul Stelelor" dă întâlnire tuturor celor pasionaţi de sound design, dar şi de regie, coregrafie sau animaţie. Miercuri, 14 aprilie 2010, de la ora 12:00, invitaţii speciali ai acestei ediţii a festivalului, vor proiecta scurtmetrajul Dansul stelelor, scris şi regizat de artistul vizual, pictoriţa, designerul Danielle de Picciotto, şi a cărui muzică şi sunet au fost realizate de compozitorul şi muzicianul Alexander Hacke. Cei doi vor discuta cu cei prezenţi la seminar despre acest film şi despre cariera lor.

Scenaristul Răzvan Rădulescu deschide ziua de joi, 15 aprilie 2010, la Mansarda Cărtureşti. Începând cu ora 10:30, seminarul de scenaristică Nimic înseamnă mai mult. Reinserţia realităţii în ficţiune aduce în faţa publicului NexT unul dintre cei mai premiaţi şi mai cunoscuţi scenarişti români, omul din spatele unor lungmetraje precum Moartea domnului Lăzărescu, Hârtia va fi albastră şi Boogie, care va vorbi despre meşteşugul şi arta scenariului cinematografic.

Producătorul Jim Stark, membru în juriul NexT 2010, este protagonistul seminarului Producţia de film independent într-o lume comercială - joi, 15 aprilie, de la ora 12:30. Colaborator apropiat al lui Jim Jarmusch, împreună cu care a produs pelicule-cult precum Stranger than Paradise, Night on Earth sau Coffee and Cigarettes, Stark va explica mai mult despre condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea un producător independent într-un sistem arhi-comercial.

O premieră absolută în programul seminariilor NexT o constituie seminarul de critică de film (Mez)Aventurile unui autor de cărţi despre film, susţinut vineri, 16 aprilie 2010, de la ora 10:30, de cunoscutul jurnalist, istoric şi critic de film Ronald Bergan, corespondent, printre altele, al prestigioasei publicaţii londoneze The Guardian, autor al multor volume de istoria şi teoria filmului, fost vicepreşedinte al FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) şi conferenţiar la Sorbona, Institutul Britanic din Paris, Universitatea din Lille, Florida International University din Miami.

Tot vineri, 16 aprilie 2010, de la ora 12:30, scriitorul şi cineastul Clifford Thurlow susţine seminarul Realizarea filmelor de scurtmetraj, în cadrul căruia acesta va analiza cei mai importanţi paşi în realizarea unui film de scurtmetraj. Clifford Thurlow este prezent la NexT în calitate de autor al volumului Totul despre scurtmetraj, tradus de criticul Mihai Fulger şi care va fi lansat la standul Librariei Engleze Anthony Frost din foaierul Cinema Scala vineri, 16 aprilie, de la ora 16:00.

Cel de-al treilea seminar al zilei de vineri are loc de la ora 13:30. Sub titulatura MEDIA Program - Training & Networks in Europe, Valentina Miu, reprezentantul Media Desk România, va prezenta o parte dintre oportunităţile de formare profesională în domeniul audio-vizual oferite de acest program tuturor cetăţenilor UE.

Valentin Nadolu, Lead Vehicle Artist la AMC, susţine seminarul Vehiculele-personaje în grafica 3D. Bune practici de modelare - sâmbătă, 17 aprilie 2010, de la ora 10:30. Împreună cu echipa sa, Nadolu a contribuit la realizarea conţinutului grafic pentru jocuri video de mare succes, multe dintre acestea realizate după pelicule blockbuster, precum Batman sau Terminator.

Seminarul de regie de film Pasul de la scurt la lung metraj, desfăşurat sâmbătă, 17 aprilie 2010, de la ora 12:00, aduce în faţa spectatorilor Seminariilor NexT trei regizori "pe val": Joe Lawlor, Elad Keidan şi Florin Şerban. Irlandezul Joe Lawlor, selecţionat în competiţia NexT 2007 cu scurtmetrajul Daydream şi co-regizorul lung metrajului Helen, prezentat în 2010, în secţiunea Şi ei au fost NexT Generation, se află la debutul în filmul de lung metraj, la fel ca Florin Şerban, proaspăt distins cu Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint şi Premiul Alfred Bauer pentru inovaţie în cinematografie la Festivalul de Film de la Berlin pentru Eu când vreau să fluier, fluier. Regizorul israelian cu rădăcini poloneze, româneşti şi marocane Elad Keidan, realizatorul scurtmetrajului Imn / Anthem, câştigător al Trofeului NexT în 2009 şi al secţiunii Cinéfondation la Cannes în 2008, lucrează în prezent la proiectul primului său film de lungmetraj.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 13-18 aprilie 2010 la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive-In Cinema şi Mansarda Cărtureşti din Bucureşti. Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare prin reţeaua Ticketfan.ro - online şi în magazinele Flanco din întreaga ţară.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.

Bilete prin: ticketfan.ro


Next, 2010 Seminars Agenda
Cărtureşti Loft / Mansarda Cărtureşti
Marţi, 13 aprilie 2010

10:30 - 11:30 Seminar on sound-design / Seminar de sound-design
Christophe Heral: Creating sound for shorts / Realizarea sunetului pentru scurtmetraje

12:00 - 14:00 Seminar on sound-design / Seminar de sound-design
Alexander Hacke & Danielle de Picciotto: The making of Sternentanz / Making of Dansul stelelor


Joi, 15 aprilie 2010

10:30 - 12:00 Seminar on script-writing / Seminar de scenaristică
Răzvan Rădulescu: None is more. Reinsertion of reality into fiction / Nimic înseamnă mai mult. Reinserţia realului în ficţiune

12.30 - 14.00 Seminar on film production / Seminar de producţie de film
Jim Stark: Independent producing in a commercial world / Producţia de film independent într-o lume comercială


Vineri, 16 aprilie 2010


10:30 - 12:00 Seminar on film criticism / Seminar de critică de film
Ronald Bergan: The (Mis)Adventures of an Author of Film Books / (Mez)Aventurile unui autor de cărţi despre film

12:30 - 13:30 Clifford Thurlow on Making Short Films / Clifford Thurlow: Totul despre scurtmetraj

13:30 - 14:30 Media Desk Romania
Valentina Miu: Media Program - Training & Networks in Europe


Sâmbătă, 17 aprilie 2010

10:30 - 11:30 AMC pixel factory
Valentin Nadolu, AMC Lead Artist: Vehicles & characters in 3D. Good practices of modeling / Vehiculele-personaje în 3D. Bune practici de modelare

12:00 - 14:00 Seminar on film directing / Seminar de regie de film
Joe Lawlor, Elad Keidan, Florin Şerban: Taking the step from short to feature / Pasul de la scurt la lungmetraj

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus