Vrei să afli cum se face un scurtmetraj? Clifford Thurlow te iniţiază în magica şi complexa lume a filmului scurt, într-o carte care a devenit best-seller internaţional şi suport teoretic în peste 100 de universităţi din Marea Britanie, SUA şi Australia. Citeşte Totul despre scurtmetraj ca să poţi sta alături de profesioniştii genului!
Totul despre scurtmetraj / Making Short Films: The Complete Guide from Script to Screen, de Clifford Thurlow, este un volum adresat cu precădere cineaştilor aspiranţi şi debutanţi, dar care îi poate interesa în egală măsură pe cinefilii ce doresc să afle mai multe despre lungul drum al unui film de la idee la ecran. Lucrarea reprezintă un ghid complet al realizării de filme scurte, conţinând informaţii practice şi resurse utile, opinii ale unor cineaşti cunoscuţi şi scenarii ce pot fi luate drept model. Prima ediţie a cărţii a apărut, în Marea Britanie şi SUA, în 2005 şi a devenit rapid best-seller, drept pentru care în 2008 s-a lansat o nouă ediţie, actualizată şi mult adăugită, care este acum tradusă în română de criticul de film Mihai Fulger. Volumul a apărut în seria "Practica filmului", care face parte din colecţia de cărţi de cinema a Editurii IBU Publishing, intitulată ARTA 007.
Clifford Thurlow (n. 1952, Londra) este un cunoscut jurnalist, scriitor şi cineast independent din Marea Britanie. A scris prima carte la 23 de ani, a studiat budismul în India şi a lucrat cu Dalai Lama la traducerea textelor sacre tibetane în engleză. A făcut comerţ cu pietre preţioase în Sud-Estul Asiei şi a organizat un show cu delfini în Spania, înainte de a se muta la Hollywood, unde a început să scrie şi să se preocupe de film. În prezent, locuieşte la Londra şi, pe lângă cariera de cineast, e considerat "unul dintre cei mai buni ghostwriters din Marea Britanie" (The Times).
Volumul va fi lansat, în prezenţa autorului, vineri, 16 aprilie 2010, ora 16.00, la standul Anthony Frost de la Cinema Scala, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT. Vor vorbi, cu acest prilej: regizorul Paul Negoescu, Gloria Sauciuc, redactor-şef Cinemagia şi criticul de film Mihai Fulger.
Sâmbătă, 17 aprilie 2010, Clifford Thurlow va fi prezent, începând cu ora 15.00, la Librăria Anthony Frost (Calea Victoriei nr. 45, lângă Biserica Kretzulescu) la o sesiune de autografe.
Clifford Thurlow, Totul despre scurtmetraj,
traducere din limba engleză de Mihai Fulger,
seria "Practica filmului", colecţia ARTA 007,
Editura IBU Publishing, 2010, 376 p., 27 lei
Scurt rezumat al volumului
Totul despre scurtmetraj (Making Short Films: The Complete Guide from Script to Screen), de Clifford Thurlow, este un volum adresat cu precădere cineaştilor aspiranţi şi debutanţi, dar care îi poate interesa în egală măsură pe cinefilii ce doresc să afle mai multe despre lungul drum al unui film de la idee la ecran. Lucrarea reprezintă un ghid complet al realizării de filme scurte, conţinând informaţii practice şi resurse utile, opinii ale unor cineaşti cunoscuţi şi scenarii ce pot fi luate drept model.
Prima ediţie a cărţii a apărut, în Marea Britanie şi SUA, în 2005 şi a devenit rapid best-seller, drept pentru care în 2008 s-a lansat o nouă ediţie, actualizată şi mult adăugită, care este acum tradusă în română. Volumul este utilizat drept suport teoretic în peste 100 de universităţi din Marea Britanie, SUA şi Australia. Clifford Thurlow este un cunoscut scriitor şi cineast independent din Marea Britanie.
Cartea se deschide cu o "Privire generală", secţiune ce include "O scurtă istorie a scurtmetrajului", de la Fraţii Lumière (şi chiar predecesorii lor) până la... YouTube, completată cu o listă de scurtmetraje esenţiale.
Partea a doua, "Ce face fiecare", conţine informaţii şi sfaturi utile pentru principalii participanţi la realizarea unui film (scenaristul, producătorul, regizorul şi monteurul), precum şi sugestii privind finanţarea şi distribuţia scurtmetrajelor.
Partea a treia, "Cum se face", prezintă pe rând etapele producţiei: formarea echipei, alegerea locaţiilor de filmare, distribuirea rolurilor (casting-ul), sound design-ul, muzica şi postproducţia.
Partea a patra conţine interviuri cu doi cineaşti britanici care s-au impus prin scurtmetrajele de ficţiune, respectiv prin documentarele realizate: Daniel Mulloy şi Jack Pizzey.
Următoarea secţiune a cărţii include cinci scenarii de scurtmetraje, aparţinând unor genuri diverse, care au devenit filme: Frântă (Broken) de Alex Ferrari (regizor) şi Jorge F. Rodriguez (producător), Puterea zgomotului (Noise Control) de Terence Doyle (regizor: Alexis Bicât; producători: Danielle Anneman şi Terence Doyle), G.M. de Martin Pickles (producător: Kate Fletcher), Camera 11 (Room Eleven) de Eoin O'Callaghan (regizor: Clive Brill; producători: Tom Treadwell şi Maureen Murray) şi Greta May de Clifford Thurlow (producători: Sacha Van Spall şi Maureen Murray). Fiecare scenariu este precedat de informaţii practice despre preproducţia, producţia şi postproducţia filmelor, precum şi de interviuri cu unii dintre realizatori. Capitolul despre G.M. include şi un storyboard (o serie de desene cu fiecare cadru al filmului), iar cel despre Greta May - textul literar care a stat la baza scurtmetrajului.
Ultima parte a cărţii cuprinde "Informaţii utile" despre dosarul de presă al unui scurtmetraj şi cele mai importante festivaluri de film, precum şi un glosar de termeni cinematografici, foarte util pentru români. Volumul se încheie cu o bibliografie şi un index.