aprilie 2010
Festivalul Internaţional de film NexT, 2010
Ziua a cincea aduce la Festivalul Internaţional de Film NexT scurt şi mediumetraje în premieră mondială, un program de filme şi jocuri dedicat copiilor şi părinţilor, proiecţia multipremiatului lungmetraj regizat de Cristian Nemescu, California Dreamin', două seminarii cu invitaţi importanţi la Mansarda Cărtureşti şi, începând cu ora 19:30, la Cinema Scala, gala de închidere a festivalului, urmată de proiecţia filmelor premiate la cea de-a patra ediţie a festivalului.

Sâmbătă, 17 aprilie 2010, de la ora 15:00, la Cinema Scala, Festivalul Internaţional de Film NexT programează patru scurt şi mediumetraje proiectate în premieră mondială, în cadrul secţiunii Festival Friends, prezentate de HBO. În 2010, secţiunea dedicată în mod tradiţional filmelor realizate de cineaşti apropiaţi Societăţii Culturale NexT are un program mai bogat ca niciodată. Lord, cel mai nou scurtmetraj semnat Adrian Sitaru; Captivi de Crăciun, mediumetrajul regizat de Iulia Rugină, proiectat într-o variantă work-in-progress; Kings of the Castle, documentarul româno-turc al regizorilor Vlad Ilicevici şi Andrei Tănase şi Vara '99 Mega-Hits, filmul de animaţie realizat de Liviu Bărbulescu şi Alina Manolache, sunt cele patru filme scurte care vor fi proiectate pentru prima dată în faţa publicului la NexT.

Pe lângă aceste titluri, proiecţia mai programează premiera românească a scurtmetrajului Colivia, proaspăt recompensat cu Premiul DAAD în competiţia festivalului de film de la Berlin, dar şi premiera bucureşteană a scurtmetrajului regizat de Iulia Rugină, Muzeul relaţiilor destrămate, produs de Festivalul de Film de la Sarajevo în programul Sarajevo City of Film; Aniversarea, filmul Luizei Pârvu premiat la ediţia din 2009 a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit; Tarantyno, filmul regizat de Mircea Nestor, selecţionat la festivaluri de film din Statele Unite, Italia, Franţa, Norvegia, Polonia, Portugalia şi România; scurtmetrajul lui Răzvan Săvescu, care îl are în rolul principal pe Andi Vasluianu, Icre Negre şi scurtmetrajul lui Marius Bulai, cu Paul Ipate şi Gabi Costiniu în rolurile principale, Moment critic. Secvenţe din filmele Festival Friends, precum şi testimoniale despre filme, prietenie şi surprizele acestei secţiuni, toate aflate direct de la realizatorii scurt metrajelor, puteţi urmări accesând linkul http://www.youtube.com/watch?v=8Gq_23KiAMY sau site-ul oficial www.nextfilmfestival.ro, într-un clip realizat de Luiza Pârvu, Tudor D. Popescu şi Anda Puşcaş.

Ziua începe la Cinema Scala la ora 11:00 cu NexT Kids, secţiunea dedicată celor mai tineri spectatori de la NexT, care vor avea ocazia să urmărească alături de părinţi un program de scurtmetraje special alese pentru ei şi să participe la o serie de jocuri interactive gândite astfel încât să le dezvolte atenţia şi creativitatea. Biletele pentru programul NexT Kids au un preţ special: 5 lei pentru fiecare spectator, şi pot fi achiziţionate de la casieriile cinematografelor Scala şi Eforie.

Seminarul de regie de film Pasul de la scurt la lungmetraj, programat la Mansarda Cărtureşti începând cu ora 12:00, îi aduce în faţa publicului NexT pe Florin Şerban, regizorul filmului Eu când vreau să fluier, fluier, Elad Keidan, câştigătorul Trofeului NexT 2009, şi Joe Lawlor, regizorul lungmetrajului Helen şi competitor la ediţia 2007 a festivalului cu scurtmetrajul Daydream. Înaintea seminarului de regie, de la ora 10:30, Valentin Nadolu, AMC Lead Artist susţine seminarul dedicat tuturor celor pasionaţi de animaţie şi de grafică Vehicles / characters in 3D. Good practices of modeling, în care va împărtăşi spectatorilor de la Cărtureşti din experienţa sa de realizare a vehiculelor şi personajelor de jocuri video, printre care se numără titluri de succes realizate după blockbustere precum Batman sau Terminator.

La Cinemateca Eforie, de la ora 16:30, în continuarea reluărilor ultimelor două programe din competiţia NexT rulează, în secţiunea dedicată filmelor realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, lung metrajul California Dreamin', regizat de Cristian Nemescu, câştigător al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de film de la Cannes în 2007.

Gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului, programată la Cinema Scala sâmbătă, 17 aprilie 2010, începând cu ora 19:30, îi aduce în scenă pe marii câştigători ai premiilor NexT din acest an, şi va fi continuată de proiecţia tuturor filmelor câştigătoare.

Duminică, 18 aprilie 2010, ultima zi a celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT oferă tuturor celor care au ratat câteva dintre cele mai tari programe ale festivalului sau doresc să îşi revadă filmele preferate să le urmărească la Cinemateca Eforie. Astfel, duminică rulează la NexT scurt şi mediumetrajele din secţiunea Festival Friends; filmele selecţionate în competiţia de scurtmetraj a prestigioasei secţiuni Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes şi peliculele din programul Short Matters, prezentat de Academia Europeană de Film (EFA), care include toate nominalizatele la Premiul EFA pentru Cel mai bun scurtmetraj în 2009.

Sâmbătă şi duminică sunt ultimele zile în care spectatorii NexT au ocazia să achiziţioneze din cele două cinematografe materialele promoţionale ale festivalului, precum şi accesoriile special gândite pornind de la visualul festivalului, realizat de Matei Branea. Zece artişti handmade şi-au pus în vânzare accesoriile unicat realizate pornind de la designul NexT la gift shop-urile festivalului, amenajate în foaierele cinematografelor Scala şi Eforie, unde se vând, de asemenea, toate materialele promoţionale ale acestei ediţii a celui mai important festival de scurt şi mediu metraj din România.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 13-18 aprilie 2010 la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive-In Cinema şi Mansarda Cărtureşti din Bucureşti. Biletele se găsesc la casieriile Cinema Scala şi Cinemateca Eforie.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.

Bilete prin: ticketfan.ro.



Program NexT 2010
Sâmbătă, 17 aprilie 2010

Cinema Scala

11:00 - 12:00 NexT Kids - proiecţie specială pentru copii
Round / Cerc, by / regia Kirk Hendry, UK, 2008, 6'
Triple Concerto in D Minor / Triplu Concert în Re Minor, by / regia Daniel Mitchell, Australia, 2008, 8'
Formic / Furnica, by / regia Roman Kälin & Florian Wittmann, Germany, 2009, 3'
Pigeon: Impossible / Porumbel: Imposibil, by / regia Lucas Martell, USA, 2009, 6'
The Sound of the Bell / Sunetul clopoţelului, by / regia Esteban Gitton, UK, 2009, 15'
Dunia, by / regia Joanna Jasińska, Poland, 2003, 8'
Garbage Angels / Les Anges déchets / Îngerii gunoaielor, by / regia Pierre M. Trudeau, Canada, 2008, 6'
The Wordcutter / Le Bûcheron des mots / Tăietorul de cuvinte, by / regia Izù Troin, France, 2009, 11'

12:15 - 14:00 NexT Kids - jocuri

15:00 - 18:30 Prietenii festivalului + Q&A
Museum of Broken Relationships / Muzeul relaţiilor destrămate, by / regia Iulia Rugină, Bosnia-Herzegovina, 2009, 13'
Stuck on Christmas / Captivi de Crăciun, by / regia Iulia Rugină, Romania, 2010, 40'
Summer-Hits '99 / Vara '99 mega-hits, by / regia Liviu Bărbulescu & Alina Manolache, Romania, 2010, 4'
Caviar / Icre negre, by / regia Răzvan Săvescu, Romania, 2009, 24'
Edge / Moment critic, by / regia Marius Bulai, Romania, 2009, 8'
Tarantyno, by / regia Mircea Nestor, Romania, 2009, 17'
The Birthday / Aniversarea, by / regia Luiza Pârvu, Romania, 2009, 13'
Kings of the Castle / Zmeii, by / regia Vlad Ilicevici & Andrei Tănase, Romania/Turkey, 2010, 10'
The Cage / Colivia, by / regia Adrian Sitaru, Romania, 2009, 17'
Lord, by / regia Adrian Sitaru, Romania, 2009, 21'

19:30 - 23:30 Gala de închidere & Proiecţia filmelor premiate


Cinemateca Eforie

11:00 - 13:00 Competiţie V + Q&A (Reluare)
Hanoi - Warszaw / Hanoi - Warszawa / Hanoi - Varşovia, by / regia Katarzyna Klimkiewicz, Poland, 2009, 30'
The Last Breath / Ultima suflare, by / regia David Jackson, UK, 2009, 11'
Elephant Skin / Elefantenhaut / Piele de elefant, by / regia Severin Fiala, Ulrike Putzer, Austria, 2009, 34'
How I Met Your Father / Como conosci a tu padre / Cum l-am cunoscut pe tatăl tău, by / regia Alex Montoya, Spain, 2008, 9'

14:00 - 16:00 Competiţie VI + Q&A (Reluare)
With a Little Patience / Türelem / Cu puţină răbdare, by / regia Laszlo Nemes, Hungary, 2007, 13'
Music in the Blood / Muzica în sânge, by / regia Alexandru Mavrodineanu, Romania, 2010, 16'
1000 Miles from Tashkent / 1000 Meilen von Taschkent / La 1000 mile de Taşkent, by / regia Katharina Wyss, Germany, 2009, 51'
The One in Charge / El Encargado / Responsabil cu liniştea, by / regia Sergio Barrejon, Spain, 2008, 8'

16:30 - 19:00 Cristian Nemescu şi Andrei Toncu
California Dreamin' (Endless) / California Dreamin' (Nesfârşit), by / regia Cristian Nemescu, sound concept Andrei Toncu, Romania, 2007, 155'


Mansarda Cărtureşti

10:30 - 11:30 AMC pixel factory
Valentin Nadolu, AMC Lead Artist: Vehicles & characters in 3D. Good practices of modeling / Vehiculele-personaje în 3D. Bune practici de modelare

12:00 - 14:00 Seminar on film directing / Seminar de regie de film
Joe Lawlor, Elad Keidan, Florin Şerban: Taking the step from short to feature / Pasul de la scurt la lung metraj


Duminică, 18 aprilie 2010

Cinemateca Eforie

12:00 - 13:30 Prietenii festivalului I (Reluare)
Museum of Broken Relationships / Muzeul relaţiilor destrămate, by / regia Iulia Rugină, Bosnia-Herzegovina, 2009, 13'
Stuck on Christmas / Captivi de Crăciun, by / regia Iulia Rugină, Romania, 2010, 40'
Summer-Hits '99 / Vara '99 mega-hits, by / regia Liviu Bărbulescu & Alina Manolache, Romania, 2010, 4'
Caviar / Icre negre, by / regia Răzvan Săvescu, Romania, 2009, 24'
Edge / Moment critic, by / regia Marius Bulai, Romania, 2009, 8'

14:00 - 15:30 Prietenii festivalului II (Reluare)
Tarantyno, by / regia Mircea Nestor, Romania, 2009, 17'
The Birthday / Aniversarea, by / regia Luiza Pârvu, Romania, 2009, 13'
Kings of the Castle / Zmeii, by / regia Vlad Ilicevici & Andrei Tănase, Romania/Turkey, 2010, 10'
The Cage / Colivia, by / regia Adrian Sitaru, Romania, 2009, 17'
Lord, by / regia Adrian Sitaru, Romania, 2009, 21'

16:00 - 18:00 Semaine de la critique (Reluare)
Together / Împreună, by / regia Eicke Bettinga, Germany / UK, 2009, 14'
Night within / Noche Adentro / Noaptea dinlăuntru, by / regia Pablo Lamar, Paraguay / Argentina, 2009, 17'
Runaway / Train en folie / Cursă infernală, by / regia Cordell Barker, Canada, 2009, 9'
It's Free for Girls / C'est gratuit pour les filles / Pentru fete e gratis, by / regia Marie Amachoukeli & Claire Burger, France, 2009, 23'
The Party / Tulum / Petrecerea, by / regia Dalibor Matanic, Croatia, 2009, 15'
Logorama, by / regia François Alaux - Hervé de Crécy - Ludovic Houplain (H5), France, 2009, 16'
Seeds of the Fall / Slitage / Seminţele toamnei, by / regia Patrik Eklund, Sweden, 2009, 18'

18:30 - 20:00 Short Matters! European Film Academy Short Film Nominees 2009 on Tour I (Reluare)
Sinner / Păcătos, by / regia Meni Philip, Israel, 28', EFA Nominee Venice 2009
Between Dreams / Între vise, by / regia Iris Olsson, France/Russia/Finland, 11', EFA Nominee Grimstad 2009
Good Night / Bonne nuit / Noapte bună, by / regia Valéry Rosier, Belgium/France, 18', EFA Nominee Drama 2009
The Suffering of Mr. Karpf. The Birthday / Die Leiden Des Herrn Karpf. Der Geburtstag / Suferinţa domnului Karpf. Aniversarea, by / regia Lola Randl, Germany, 10', EFA Nominee Berlin 2009
14, by / regia Asitha Ameresekere, UK, 9', EFA Nominee Cork 2009
The Glass Trap / Szklana Pułapka / Cuşca de sticlă, by / regia Paweł Ferdek, Poland, 15', EFA Nominee Tampere 2009
The Herd / Cireada, by / regia Ken Wardrop, Ireland, 4', EFA Nominee Sarajevo 2009

20:30 - 22:00 Short Matters! European Film Academy Short Film Nominees 2009 on Tour II (Reluare)
Peter in Radioland / Peter în ţara radioului, by / regia Johanna Wagner, UK, 10', EFA Nominee Edinburgh 2009
Renovation / Renovare, by / regia Paul Negoescu, Germany / Romania, 24', EFA Nominee Vila do Conde 2009
Tile M for Murder / Lagg M for Mord / Cu C de la crimă, by / regia Magnus Holmgren, Sweden, 8', EFA Nominee Valladolid 2009
What's Left / Was Bleibt / Rămăşiţe, by / regia David Nawrath, Germany, 17', EFA Nominee Angers 2009
Swimming Lesson / Zwemles / Lecţia de înot, by / regia Danny de Vent, Belgium, 10', EFA Nominee Ghent 2009
Poste Restante / Post-Restant, by / regia Marcel Łoziński, Poland, 14', EFA Nominee Krakow 2009

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus