Şapte Seri / aprilie 2010
Probabil cei care sunt tentaţi să îngroaşe cifrele de box-office la Clash of the Titans speră că vor primi mitologie 3D pe pâine, poveste sau, chiar dacă nu o ploua cu aluzii din cultura greacă, măcar entertainment curat să fie! Cel puţin aşa spun premisele: material-sursă pentru scenarişti e, actori care să joace zei, semizei şi în general greci din Grecia antică (a se citi trupuri frumoase, ochi ageri, minţi ascuţite) sunt, iar de meseriaşi in CGI şi 3D nu duce Hollywood-ul lipsă. Şi atunci te întrebi: o fi durut tare atunci când creatorii...Titanilor au ales cele mai proaste variante pentru toate opţiunile enumerate mai sus?!

În rolul lui Perseu - Sam Worthington care în afară de carcasa bine lucrată şi privirea bună de slogan la Budweiser nu livrează nimic. Poate pentru că e mai mult om decât zeu, cum ni se spune ghiduş! Mai departe: Liam Neeson răsare şi străluce în rolul lui Zeus şi se bate cu Ralph Fiennes înecat într-un nor de fum - adică fratele lui, Hades. De neprivit! Dacă TVR 1 ar fi înscenat de revelion o bătălie între cei doi zei cu Nae şi Vasile, n-ar fi avut mai mult umor. Şi aproape că nici nu mai contează deraierile de la sursă - nu apare niciun titan în tot filmul (poate pentru că acţiunea aparţine erei Olimpienilor?!); Danae, mama lui Perseu îi era fiică lui Acrisius, nu nevastă - cât deranjează aroganţa 3D (2.8D, cum i-a spus James Cameron) a acestei forme fără fond cu eroi doar împrumutaţi din mitologie, prost povestită, cu interpretări involuntar comice şi lupte jenante.

Pentru o experienţă mai fun vă recomand originalul din 1981, ale cărui efecte în stop-motion, chiar dacă naive, sunt mai cinstite. Acolo veţi întâlni sigur un titan - Laurence Olivier în rolul lui Zeus.
Regia: Gheorghe Preda Cu: Anca Florea, Constantin Florescu, Emily Dale

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus