Hotnews.ro / aprilie 2010
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu
Filmul artistic de montaj al lui Andrei Ujică despre fostul dictator va fi prezentat în Selecţia Oficială de la Cannes 2010, în afara competiţiei.

În 23 aprilie 2010, Biroul de Presă al Festivalului de la Cannes a anunţat că filmul lui Andrei Ujică va completa Selecţia Oficială, alături de cele mai recente filme ale lui Olivier Assayas, Kornel Mundruczo sau Pablo Trapero. Despre Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu autorului său îi place să spună că e un film artistic de montaj, nu un documentar, deşi are la bază circa 200 de ore de înregistrări oficiale cu fostul dictator. "Dacă, printr-un miracol istoric şi biologic, Nicolae Ceauşescu ar mai fi trăit azi, ceva îmi spune că ar fi înţeles filmul meu", a declarat Andrei Ujică pentru HotNews.ro.

"Sincer să fiu, mă aşteptam ca filmul să fie luat la Cannes şi mă bucur că mi s-a împlinit previziunea. Încă din vara lui 2009 m-am gândit că locul cel mai potrivit pentru un astfel de film ar fi exact cel în care a fost acum selecţionat. Selecţia Oficială hors competition, sau, cum se spunea odinioară, en competition hors-concours, mi se pare eticheta cea mai potrivită pentru premiera mondială a unui astfel de film", a mai declarat Andrei Ujică pentru HotNews.ro.

Pentru cineast, avantajul Cannes-ului a fost şi rămâne faptul că realizează an de an cea mai importantă concentrare de public cinefil şi presă de specialitate. De aceea, "orice film de artă sau cu miză estetică are o şansă mai mare să-şi atingă mai repede publicul-ţintă, cum se spune acum, decât dacă porneşte dintr-un alt festival", a adăugat Andrei Ujică. Întrebat de Hotnews.ro care ar fi publicul-ţintă al filmului său, acesta a spus că spectrul se întinde de la cinefili interesaţi de căi noi în discursul cinematografic până la publicul interesat mai mult de filosofia istoriei decât de istorie pur şi simplu.

Pentru Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, Andrei Ujică a folosit înregistrări oficiale din arhiva TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme. Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este partea a treia a seriei începute cu Videogramme einer revolution / Videograme dintr-o revoluţie şi continuată cu Out of the Present - o trilogie a comunismului de care Andrei Ujică a scăpat la modul fizic emigrând în Germania, dar care a continuat să-l bântuie.

Cei care au făcut o primă triere ale celor 1.000 de ore de înregistrări de arhivă au fost Titus Muntean şi Velvet Moraru - acesta din urmă fiind şi producătorul acestui lungmetraj prin Icon Production. Ei au ales cam 200 de ore cuprinzând date importante şi capete de casete - care, spune cineastul, puteau conţine lucruri interesante, scăpate din protocolul impus de o înregistrare oficială - adică momente când dictatorul se comporta firesc.

Titlul filmului este o parafrază după cartea lui Gertrude Stein, Autobiografia lui Alice B. Toklas (1933) în care scriitoarea, care a refuzat să-şi scrie memoriile, a ales să scrie autobiografia inventată a propriei sale secretare, dar şi după Autobiografia lui Fidel Castro. Un roman de Norberto Fuentes, carte primită de Andrei Ujică de la prietenul său, filosoful Peter Sloterdijk (rectorul Universităţii de Artă din Karlsruhe unde cineastul are o catedră de film.). Scriitor cubanez în exil, Norberto Fuentes, a fost până la un moment dat un apropiat al lui Fidel Castro.

Echipa filmului, care va merge la Cannes pentru a călca pe covorul roşu în cea mai importantă selecţie a festivalului, Selecţia Oficială, este foarte restrânsă şi e formată doar din Andrei Ujică, Dana Bunescu - cea care a realizat montajul şi sunetul, şi producătorul Velvet Moraru. Andrei Ujică a mărturisit pentru HotNews.ro că atunci când a ajuns la sfârşitul filmului a fost frapat nu atât de percepţia nuanţată pe care ar fi căpătat-o despre Ceauşescu, cât despre o percepţie mai largă asupra tuturor celor care au trăit sub el.

Deşi a fost alături de Nicolae Ceauşescu zi de zi în aproape un an de muncă la acest film, Andrei Ujică nu poate spune dacă Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu i-ar fi plăcut dictatorului. "După câte ştiu îi plăcea Kojak dar dacă, printr-un miracol istoric şi biologic ar mai fi trăit azi, ceva îmi spune că ar fi înţeles filmul meu." Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu e produs de Icon Production cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (de la care a primit un credit în 2007) şi al Televiziunii Române.

Într-un interviu acordat anul trecut revistei Dilema Veche, cineastul spunea: "Din filmul despre Ceauşescu e foarte posibil să nu înţelegem prea mult din esenţa personalităţii lui, dar poate că o să înţelegem ceva despre noi sub dictatură. Ne place sau nu, dictatorii ideologici care au dominat secolul al XX-lea sînt, între altele, suma naţiunilor pe care le reprezintă pe perioada în care le conduc. Aşa cum Hitler a fost o sumă a naţiunii germane din perioada în care a condus-o, aşa şi Ceauşescu a fost o sumă a românilor din cei 25 de ani cît a stat la putere. De discutat e doar contribuţia fiecăruia dintre noi la greutatea lui, ordinul de mărime variind, să zicem, între miligram şi kilogram, pe o scală, aşadar, de unu la un milion."


Selecţia Oficială a Festivalului de la Cannes cuprinde Competiţia Oficială, secţiunea Un Certain Regard, precum şi proiecţii hors-concours şi seances speciales. În acest an, două lungmetraje româneşti participă în Un Certain Regard, Aurora de Cristi Puiu şi Marţi, după Crăciun de Radu Muntean. În secţiunea Quinzaine des Realisateurs va fi prezentat documentarul de scurtmetraj Căutare, realizat de Ionuţ Piturescu. Dan Burlac a fost selecţionat în programul de promovare a tinerilor producători Producers On The Move. Alte scurtmetraje vor fi prezente în Short Film Corner, iar un stand naţional va promova imaginea cinematografiei din România.

Festivalul de la Cannes are loc între 12 şi 23 mai 2010 şi se va deschide cu Robin Hood, cel mai recent film al lui Ridley Scott. Tim Burton prezidează juriul Competiţiei Oficiale 2010.


Regia: Andrei Ujică

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus