Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul TIFF 2010

Soul Kitchen deschide, iar Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu închide TIFF 2010


aprilie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a pregătit pentru publicul cinefil o serie de proiecţii-eveniment, menite să satisfacă până şi cele mai exigente gusturi în materie de filme.

TIFF debutează în forţă pe 28 mai 2010, într-o spectaculoasă proiecţie Open Air în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu cea mai recentă producţie a lui Fatih Akin, Soul Kitchen, premiată la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu Premiul special al juriului. O comedie savuroasă despre un proprietar de restaurant pe nume Zinos, care pare urmărit de ghinion. Prietena lui s-a mutat în China, clienţii restaurantului său, Soul Kitchen, îi boicotează maestrul bucătar, iar durerile de spate îi îngreunează şi mai mult viaţa. Când lucrurile par să se rezolve, Zinos pleacă în căutarea dragostei, lăsând restaurantul pe mâna fratelui său, un fost puşcăriaş, iar situaţia scapă de sub control.

Fatih Akin revine astfel pentru a treia oară la TIFF, după prezenţa în festival cu cele două filme de succes Gegen die Wand / Cu capul înainte (2004) şi Crossing the Bridge / Vedere de pe pod (2007).

Dacă o comedie dă tonul celei de-a noua ediţii a festivalului, organizatorii propun publicului festivalier în închiderea TIFF un documentar inedit şi provocator, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică.

Prezentat în premieră mondială la Cannes 2010, filmul lui Andrei Ujică face portretul lui Nicolae Ceauşescu exclusiv prin imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, prezentându-l pe dictator într-o ipostază complet nouă pentru publicul român. Spectatorii îl vor putea vedea pe Nicolae Ceauşescu pe şantiere, sau în delegaţii şi vor urmări inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu. Pelicula va conţine, de asemenea, şi imagini care nu au mai fost difuzate până acum.

Lista filmelor hit prezente în acest an la TIFF curprinde titluri din secţiunea Supernova precum Le refuge, în regia lui François Ozon, distins cu Premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la San Sebastian, Submarino (regia Thomas Vinterberg), selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin, Hadewijch (regia Bruno Dumont), Madeo / Mother (regia Bong Joon-ho), câştigător la Asian Film Awards pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună actriţă şi La fille du RER al lui André Téchiné.
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2010


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Un ritual anual - TIFF, 2010, Răzvan Penescu
 Declaraţie de dragoste pentru Reconstituirea, Iulia Blaga
 Surpriză pentru cinefilii clujeni: Cinemateca TIFF, 2010, Comunicat de presă
 Impresii post-festival - TIFF, 2010, Andrei Ciorică, Tudor Jurgiu, Georgiana Madin, Lucian Munteanu, Irina Trocan
 Kinosseur: Special TIFF 09 - Wim's Movies, Andrei Creţulescu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2010


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer