aprilie 2010
Festivalul TIFF 2010
La cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), 12 filme de lungmetraj se vor afla în Competiţia pentru câştigarea Trofeului Transilvania. Competiţia TIFF din 2010 promite să fie una extrem de spectaculoasă şi diversă, fiind alcătuită preponderent din debuturi regizorale, premiate sau selecţionate la festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cannes, Veneţia, Locarno, Rotterdam, Salonic, Sarajevo sau Varşovia.

"Selecţia competitivă din 2010, alcătuită exclusiv din filme de ficţiune, este, poate, cea mai sinuoasă din istoria festivalului: între două extreme cum sînt, pe de-o parte, spaniolul Gordos, un film coral excelent condus, comic, melo şi cu cîrlig la public, şi pe de-altă parte tailandezul Mundane History, film non-linear, meditativ şi radical-experimental, există alte 10 "escale" pe cît de diferite între ele, pe-atît de captivante, sper, pentru un public aflat în căutarea originalului, emoţiei şi a diversităţii.", declară directorului artistic TIFF, Mihai Chirilov.

Pentru cea de-a doua oară în istoria festivalului, România este prezentă în Competiţia TIFF cu două producţii: mult-aşteptatele Felicia, înainte de toate (R. Răzvan Rădulescu & Melissa de Raaf, 2009), lansat în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo 2009 şi Medalia de onoare (R. Călin Peter Netzer, 2009), premiat cu cinci trofee la Festivalul de Film de la Salonic 2009.

Din Competitia TIFF 2010 mai fac parte comediile Reverse (R. Borys Lankosz, 2009), câştigător al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Varşovia, un film noir cu acţiunea plasată la începuturile regimului comunist în Polonia, filmul sârbesc Devil's Town (R. Vladimir Paskaljevic, 2009), premiat la Palm Springs şi Trieste, precum şi A Rational Solution (R. Jorgen Bergmark, Suedia, 2009), o tragicomedie despre relaţii de cuplu.

La polul opus se află filme incitante şi polemice, care aduc noi viziuni asupra cinematografului, precum Mundane History (R. Anocha Suwichakornpong), primul film tailandez din istoria Competiţiei TIFF şi singurul selecţionat din afara Europei, Last Conversation (R. Noud Heerkens, Olanda, 2009) un film cu acţiune continuă, filmat cu 24 de camere simultan, Altiplano (R. Peter Brosens şi Jessica Hope Woodworth, Belgia, 2009), un manifest anti-globalizare prezentat în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes sau Nothing Personal (R. Urszula Antoniak, Irlanda-Olanda, 2009), câştigător a şase premii la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Locarno.

Spaniolul Daniel Sanchez Arevalo, prezent în competiţia TIFF 2007 cu unul dintre filmele preferate ale publicului de la Cluj - Albastruînchisaproapenegru / Azuloscurocasinegro, revine la TIFF 2010 cu Gordos (Spania, 2009), spectaculoasa comedie neagră prezentată la Festivalul de la Veneţia şi distinsă cu Premiul Goya pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar (Raul Arevalo).

Remarcabilul studiu de personaj Bel Age (R. Laurent Perreau, 2009) şi drama selecţionată în competiţia Festivalului de la Rotterdam, R (R. Tobias Lindholm, Michael Noer, Danemarca, 2010), având în prim plan destinul unui proaspăt condamnat la închisoare, sunt alte două producţii care se luptă pentru Trofeul Transilvania.

Din distribuţiile filmelor selecţionate pentru această ediţie a Competiţiei TIFF fac parte actori importanţi, precum olandeza Johanna ter Steege (câştigătoare a Premiului Academiei Europene de Film pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar în 1988), autoarea impresionantei interpretări din Last Conversation, prezentă şi cu un rol secundar în Bel age; suedeza Pernilla August protagonistă în A Rational Solution şi poloneza Krystyna Janda, prezentă în Reverse - ambele câştigătoare ale Premiului pentru Cea mai bună interpretare la Festivalul de la Cannes în 1992, respectiv 1990; Stephen Rea (nominalizat de-a lungul carierei la Premiile Oscar, Globurile de Aur şi BAFTA) - unul dintre protagoniştii din Nothing Personal; sau celebrul actor român, Victor Rebengiuc (protagonistul filmului Medalia de onoare).

Johanna ter Steege şi Victor Rebengiuc vor fi doi dintre invitaţii speciali ai TIFF-ului, publicul clujean având posibilitatea să îi întâlnească atât la proiecţii, cât şi la diferite alte evenimente din perioada festivalului.

La TIFF 2010, secţiunea Umbre - Scurtmetraj / Shadows Shorts promite publicului cinefil o ofertă extrem de tentantă de 12 scurtmetraje dark, atent selecţionate de directorul îndrăgitului festival Anim'est, Mihai Mitrică.

"În 2010 am ridicat standardele, am căutat filme de atmosferă, realizate profesionist din punct de vedere al imaginii şi al muzicii. Conceptul Shadows Shorts nu se referă doar la filme cu violenţă şi mult sânge: avem şi drame, filme care vorbesc despre relaţiile interumane, sau filme despre apocalipsă. În selecţia Shadows Shorts 2010 avem chiar şi un film clasic cu zombies, Zombies and Cigarettes al lui Rafa Martinez, dar şi un scurtmetraj care iese din tiparele selecţiei prin faptul că e un film experimental, Dusk, al celebrului fotograf olandez Erwin Olaf. Invit publicul de la TIFF să vizioneze toate filmele de scurt metraj din Competiţia Shadows. Consider că au toate motivele să o facă: sunt filme care vorbesc de la sine despre stiluri de cinema ambiţioase şi viziuni cinematografice pe cât de imaginative, pe atât de provocatoare", a declarat selecţionerul Competiţiei Umbre - Scurtmetraj, Mihai Mitrică.

Astfel, spectatorii se vor putea bucura de producţiile: Lazarus Taxon (R. Denis Rovira), un horror SF captivant despre supravieţuire într-o lume distrusă de încălzirea globală, prezent în selecţia oficială a celui mai mare festival de film horror din America, Scream Fest, Alle Fugler (R. Sara Eliassen), o producţie norvegiană selecţionată la Festivalul de film de la Veneţia, care prezintă un univers în care singurele fiinţe umane existente sunt copii care şi-au pierdut abilitatea de a comunica, sau Flour Town (R. William Slichter), singurul film american din Shadows Shorts, selecţionat în 2009 la Festivalul de Film Fantastic şi Horror de la San Sebastian.

La Casa Brown al spaniolului Isaac Berrokal este în mod cert cel mai hardcore scurtmetraj al secţiunii, cu o poveste sângeroasă inspirată din celebrul film The Texas Chainsaw Massacre.

Lista de filme din Competiţia Umbre - Scurtmetraj continuă cu titluri precum Precut Girl (R. Eric Dinkian), Bak lukkede dører (R. Aleksander Nordaas), Harmsaga (R. Valdimarr Jóhannsson), Le tonneau des Danaïdes, (R. David Guiraud), Vigilancia (R. Gonzalo Zona) şi Les bessones del Carrer de Ponent, (R. Marc Riba şi Anna Solanas).

Continuând modelul ediţiei precedente TIFF, fiecare din cele 12 scurtmetraje incluse în Competiţia Umbre va fi proiectat înaintea unui lungmetraj din Competiţia TIFF de-a lungul celei de-a noua ediţii a Festivalului.


Competiţie TIFF 2010
Altiplano
(Belgia, 2009)
R. Peter Brosens, Jessica Hope Woodworth
Cu: Magaly Solier, Jasmin Tabatabai, Olivier Gourmet
Premii şi festivaluri: Premiul Golden Kinnaree şi Premiul special Golden Kinnaree Environmental Awareness la Festivalul Internaţional de Film de la Bangkok 2009

Bel age
(Franţa, 2009)
R. Laurent Perreau
Cu: Michel Piccoli, Pauline Etienne, Eric Caravaca

Detenda rationella / A Rational Solution
(Suedia, 2009)
R. Jorgen Bergmark
Cu: Pernilla August, Stina Ekblad, Magnus Eriksson
Premii şi festivaluri: Premiul "Georges Delerue" la Festivalul Internaţional de Film Ghent 2009, Premiul NDR Promotion la Zilele Filmului Nordic Lübeck 2009.

Djavolja varos / Devil's Town
(Serbia, 2009)
R. Vladimir Paskaljevic
Cu: Lazar Ristovski, Aron Balazs, Mira Banjac

Felicia înainte de toate
(România, 2009)
R: Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf
Cu: Ozana Oancea, Vasile Mentzel, Ileana Cernat
Premii şi festivaluri: Competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo 2009, Festivalul de Film de la Goteborg

Gordos / Fat People
(Spania, 2009)
R. Daniel Sanchez Arevalo
Cu: Antonio de la Torre, Roberto Enríquez Verónica Sánchez
Premii şi festivaluri: Raúl Arévalo - cel mai bun actor în secundar în cadrul Premiilor Goya 2010, Premiul Juriului la Festivalul Filmului de Comedie de la Monte Carlo 2009, nominalizat pentru Bronze Horse la Festivalul de Film de la Stockholm 2009

Last Conversation
(Olanda, 2009)
R. Noud Heerkens
Cu: Johanna ter Steege
Premii şi festivaluri: nominalizare la categoria Golden Calf (cea mai buna actriţă - Johanna ter Steege) la Festivalul Filmului Olandez

Medalia de onoare
(România, 2009)
R. Calin Peter Netzer
Cu: Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu
Premii şi festivaluri: premiul Cineuropa şi Mentiune Specială la Festivalul de Film Miami 2010; Menţiune Specială, Premiul Holden pentru Cel mai bun scenariu şi Premiul Publicului la Torino International Festival of Young Cinema; Cel mai bun actor - Victor Rebenciuc, Cel mai bun scenariu, Premiul FIPRESCI, Greek Union of Film and Television Technicians Award si Silver Alexander la Festivalul de Film Thessaloniki 2009

Mundane History
(Tailanda, 2009)
R. Anocha Suwichakornpong)
Cu: Arkanae Cherkam, Paramej Noiam, Anchana Ponpitakthepkij

Nothing Personal
(Irlanda-Olanda, 2009)
R. Urszula Antoniak
Cu: Tom Charlfa, Fintan Halpenny, Ann Marie Horan
Premii şi festivaluri: Best First Film, premiul C.I.C.A.E., premiul FIPRESCI, Silver Leopard şi Youth Jury Award la Festivalul Internaţional de Film Locarno 2009; Golden Calf la Festivalul Filmului Olandez 2009, nominalizat pentru Bronze Horse la Festivalul de Film de la Stockholm 2009, Lotte Verbeek cea mai bună actriţă la Festivalul de Film Marrakech

R
(Danemarca, 2010)
R. Tobias Lindholm, Michael Noer
Cu: Johan Philip Asbæk, Dulfi Al-Jabouri, Roland Møller

Rewers / Reverse
(Polonia, 2009)
R. Borys Lankosz
Cu: Agata Buzek, Krystyna Janda, Anna Polony
Premii şi festivaluri: Bronze Frog la Camerimage 2009, Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Varsovia 2009; Agata Buzek cea mai bună actriţă, Cel mai bun machiaj, Marcin Dorocinski cel mai bun actor în rol secundar, Premiul Criticilor şi Golden Lion la Festivalul Filmului Polonez 2009


Competiţie Umbre - Scurtmetraj
Alle fugler/ Still birds
(Norvegia, 2009)
R. Sara Eliassen
Cu: Marcus Oliver Charles Qualmann, Philip Lawrence Qualmann, Isabella Juliette Qualmann Amalia Iva Qualmann, Amanda Kvakland
Premii şi festivaluri: Menţiunea de onoare la Festivalul de Film Norvegian de Scurtmetraj de la Grimstad 2009, Menţiunea specială a juriului în competiţia secţiunii de scurtmetraj la Festivalul de Film Nordisk Panorama 5 Cities de la Reykjavik 2009, Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia (Mostra)

Bak lukkede dører/ In Chambers
(Norvegia, 2009)
R. Aleksander Nordaas
Cu: Silje Reinåmo, Erlend Nervold, Morten Andresen, Jon Sigve Skard, Sandra Wiik Monsen, Liv Bleiklie Oppedal, Elin Skaar, Jan Larsen, Hjørdis Kaland, Per Asbjørn Hansen
Premii şi festivaluri: Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film WT OS din 2008, Premiile pentru cel mai bun scurtmetraj nordic, respectiv cel mai bun scurtmetraj norvegian la Festivalul de Film de Scurtmetraj Minimalen de la Trondheim, 2008

Dusk
(Olanda, 2009)
R: Erwin Olaf
Cu: Ovo Drenth, Donell Osei

FlourTown
(SUA, 2008)
R: William Slichter
Cu: Sally Wingert, Stephen Yoakam, Gini Adams, Christina Baldwin, Austin Bell, Brandon Bell, Bruce Bohne
Premii şi festivaluri: Festivalul de Film Fantastic şi Horror de la San Sebastian

Harmsaga
(Islanda, 2008)
R. Valdimarr Jóhannsson
Cu: Ingvar E Sigurđsson, Beate Bille
Premii şi festivaluri: Nominalizat la Premiile Edda (Premiile Industriei de Film Islandeze) pentru cel mai bun scurtmetraj şi cea mai bună imagine

La Casa Brown
(Spania, 2009)
R. Isaac Berrokal
Cu: Agustín Galiana, Alejandro García, Remedios Gómez, Lara Recasens, Juanjo Prieto, Erika Sanz, Maria Sesgara, Raquel López, Sergio Pozo, Alberto Muñoz, Victor Montero, Isaac Berrokal
Premii şi festivaluri: Menţiunea specială a juriului la Festivalul Fantosfreak, 2009, Menţiunea specială a juriului la Festivalul de Film Obuxofest 2009, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj horror la Festivalul de Film Festerror 2010 de la Lloret de Mar

Lazarus Taxon
(Spania, 2008)
R. Denis Rovira
Cu: Ariel Casas, Mingo Rafols, Aaia Jenkinson
Premii şi festivaluri: Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de de Film Horror de la Rhode Island

Le tonneau des Danaïdes/ The Danaides' Barrel
(Franţa, 2009)
R: David Guiraud
Cu: Benoît Rabillé, Sandrine Pottier, Claire-Estelle Murphy
Premii şi festivaluri: Menţiunea Publicului la Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj de la Ljubljana

Les bessones del Carrer de Ponent / The Twin Girls of Sunset Street
(Spania, 2010)
R: Marc Riba, Anna Solanas

Precut Girl
(Franta, 2009)
R. Eric Dinkian
Cu: Karin Shibata, Alexandre Leycuras
Premii şi festivaluri: Short film corner, Festivalul de Film de la Cannes

Vigilancia / Surveillance
(Spania, 2009)
R: Gonzalo Zona
Cu: Jack Taylor, María Gómez De Castro, Luis G. Gámez , Aitor Lizarribar, Felipe Hernández

Zombies and Cigarettes
(Spania, 2009)
R. Rafa Martínez, Iñaki San Roman
Cu: Aroa Gimeno, Samuel Viyuela, Paco Hidalgo, Javier Rios
Premii şi festivaluri: Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film Fantatic Shots din Spania 2009, Premiul pentru cel mai bun film străin la Festivalul de Film Horror din Marea Britanie UK'S 28HOURS LATER


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus