La Victoria & Albert Museum din Londra este expusă, până la 26 septembrie 2010, garderoba prinţesei Grace, una dintre cele mai populare actriţe ale anilor '50. Grace Kelly (1929-1982),una dintre cele mai fotografiate femei ale secolului XX, era renumită pentru frumuseţea şi eleganţa sa.

A devenit simbolul stilului clasic, pe care l-a adoptat cu graţie şi în viaţa de zi cu zi, şi pe ecran. Expoziţia explorează, prin intermediul garderobei lui Grace Kelly, povestea transformării sale de la actriţă de cinema la Hollywood, la prinţesă de Monaco, una dintre cele mai vechi familii regale din Europa.

Expoziţia evidenţiază stilul ei caracterizat prin eleganţă şi simplitate, pe care a ştiut să-l păstreze şi după căsătoria cu prinţul Rainier al III-lea de Monaco, din 1956. "Am nevoie să port lucruri simple", spunea prinţesa. Evenimentul este un omagiu adus "uneia dintre femeile rare care merită titlul de simbol al modei", a declarat comisarul Jenny Lister.


O eleganţă naturală

Printre cele 40 de rochii care pot fi văzute la Victoria & Albert Museum din Londra se regăsesc modele semnate de Yves Saint Laurent, Chanel, Balenciaga, Givenchy şi Christian Dior, una dintre casele de modă haute-couture preferate ale prinţesei.

Totodată, în expoziţie pot fi admirate accesoriile care completau ţinutele lui Grace Kelly, precum celebra poşetă Hermes, redenumită "poşeta Kelly", pe care a purtat-o în numeroase ocazii. "Mama ţinea mult la hainele ei şi ar fi fost încântată să le expună la V&A. A făcut dovada unei eleganţe naturale, pe tot parcursul vieţii, atât la apariţiile în public cele mai spectaculoase, cât şi cu ocazia unor simple reuniuni de familie", a mărturisit prinţul Albert, actualul suveran al principatului Monaco.


Actriţă de Oscar

Grace Kelly s-a născut la 12 noiembrie 1929, în Philadelphia. În 1947 a început să călătorească prin toată Europa, iar un an mai târziu a intrat la Academia de Artă Dramatică din New York. A lucrat ca model, iar în 1949 a venit şi primul rol pe Broadway, în The Father. În 1950 a semnat un contract de şapte ani cu MGM, iar primul rol în televiziune a fost în Bethel Merriday. N-a întârziat să apară distribuirea în primul ei film, în 1951, în Fourteen Hours.

Cinci ani au trecut până la vârful carierei sale, care a fost atins prin câştigarea premiului Oscar pentru "cea mai bună actriţă", datorită interpretării din The Country Girl. În acelaşi an a colaborat cu regizorul Alfred Hitchcock, făcând echipă cu actorul Cary Grant în To Catch a Thief.


Prinţesă de Monaco

În luna mai a aceluiaşi an l-a întâlnit pe Prinţul Rainier al III-lea, în urma unei vizite în Monaco. În luna decembrie, Prinţul Rainier a vizitat-o pe artistă în SUA, la scurt timp fiind anunţată şi logodna. În luna aprilie 1956 a avut loc căsătoria dintre cei doi, Grace Kelly luând titlul de Prinţesă de Monaco. În 1957 a venit pe lume Prinţesa Caroline, iar un an mai târziu Prinţul Albert. În 1965, familia regală s-a îmbogăţit cu un nou membru, Prinţesa Stephanie.

Datorită frumuseţii şi profesionalismului ei, Grace Kelly a atras atenţia multor regizori de la Hollywood. Între 1951 şi 1956 a jucat în 11 filme. După căsătorie a renunţat la cariera în cinematografie. High Society, în care i-a avut parteneri pe Bing Crosby, Frank Sinatra şi pe Celeste Holm, a fost ultima sa peliculă. Ca Prinţesă de Monaco, Grace Kelly s-a dedicat vieţii de familie, dar şi acţiunilor de caritate. S-a stins din viaţă în 1982, la vârsta de 53 de ani, în urma unui accident de maşină.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus