mai 2010
Festivalul TIFF 2010
La cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), publicul festivalier va avea parte de un eveniment de senzaţie.
În seara zilei de 31 mai 2010, de la ora 20.30, sala Auditorium din cadrul UBB va găzdui un experiment audio-vizual cu totul inedit: 13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol's Screen Tests, un proiect iniţiat şi susţinut de cunoscutul pianist şi compozitor de jazz Lucian Ban (SUA/România), în colaborare cu Mat Maneri (SUA), Silent Strike (România) şi Dan Băsu (România).

Proiectul propune un soundtrack inedit pentru legendarele screen tests ale artistului Andy Warhol. Filmate între 1967-1970, testele lui Warhol prezintă portretele a diferiţi artişti, dansatori, muzicieni, actori, sau simpli "vizitatori" ai "Fabricii" - locul în care Warhol s-a lăsat înconjurat de-a lungul anilor de oameni pe cât de diferiţi, pe atât de interesanţi. Filmările au fost realizate de Warhol pe 16 mm, în alb-negru, fiind proiectate apoi în slow-motion şi rezultând astfel nişte video-uri de 4 minute care surprind diversitatea chipului uman, oferind o largă paletă de protagonişti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed până la diverşi anonimi care au făcut parte din existenţa lui Warhol la "The Factory".

Lucian Ban a fost inspirat de aceste filmări care poartă semnătura lui Andy Warhol ?i a generat proiectul 13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol's Screen Tests, imaginînd alături de alţi doi muzicieni coloana sonoră perfectă pentru 10 din filmările celebrului artist american.

Mixând muzica electronică, acorduri de jazz şi poezii rostite semnate de Allen Ginsberg sau William S. Burrough, show-ul muzical îmbracă perfect proiecţia atent "controlată" de artistul vizual Dan Băsu, rezultatul final fiind unul pe cât de fascinant, pe atât de intens pentru public.

În cadrul TIFF 2010, proiectul se va bucura în premieră de prezenţa lui Mat Maneri, un celebru violist nominalizat la Premiile Grammy 2006 la categoria Best Alternative Music Album cu albumul Pentagon.


Biografii: Lucian Ban, Mat Maneri, Silent Strike, Dan Băsu

Lucian Ban este un pianist şi compozitor newyorkez de origine română, considerat "unul dintre cei mai talentaţi şi originali pianişti ai New York-ului din ultimii zece ani". Fundaţia Hans Koller şi Ministerul Culturii din Austria l-au nominalizat de două ori, în 2005 şi 2006, pentru titlul de Cel mai Bun Muzician European de Jazz. A înregistrat şase albume ca solist pentru case de discuri din Statele Unite şi Europa. Este liderul trupei Elevation, formată din muzicieni de renume. A compus muzica pentru peste 20 de producţii teatrale, de film şi balet şi, de asemenea, pentru New York City Symphony Orchestra, iar în iunie 2001 a compus muzica originală pentru Compania de Teatru/Dans MINUS. Partitura originală pentru piesa de teatru Philosopher Fox / Vulpea filosof, de Slawomir Mrozek, spectacol produs de East River Comedia a fost nominalizată de două ori la prestigioasele Innovative Theatre Awards din New York. Cele mai recente piese ale sale au fost compuse pentru spectacolul Waxing West, al Savianei Stănescu, de la Teatrul La MaMa din New York. Pentru mai multe informaţii despre artist, accesaţi www.lucianban.com

Mat Maneri a fost nominalizat în 2006 la premiile Grammy pentru Cel mai bun album de muzică alternativă. Din anii '90, Mat face parte, alături de Randy Peterson, din Joe Maneri Quartet, care se bucură de o largă apreciere a criticii. În 1996 înfiinţează patru formaţii şi începe să înregistreze ca solist. Colaborează îndeaproape cu basiştii Ed Schuller, Mark Dresser, William Parker, Michael Formanek, Barre Phillips şi John Lockwood. Mereu deschis inovaţiei, Mat a lucrat de asemenea cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops şi are un remix în colecţia Illy B Eats. Mai multe informaţii despre artist sunt disponibile pe www.myspace.com/matmaneri

Silent Strike este compozitor de muzică electronică şi sound designer, în vârstă de 26 de ani, de origine română, din Bacău. Până în prezent, cele mai importante evenimente la care a participat au fost deschiderile la concertele celor de la Faithless, Amon Tobin, Bonobo sau DJ Food din Bucureşti. A ţinut spectacole de asemenea în cadrul Festivalului Portoroz Goldendrum din Slovenia (alături de Matze şi DJ Vasile), la Destruktief, în Maastricht, la FanFest Roşia Montană şi StuffStock Vama Veche (alături de Lucian Ban, Alex Harding, Willard Dyson). Albumul său de debut, "Silent Strike", conţine 17 piese (Ada Milea, Maria Radu, C.T.C., Vlaicu Golcea, Electric Brother, Sonic Tonic, BGE) şi a apărut în decembrie 2005. Recent, Silent Strike împreună cu Alex Harding şi Lucian Ban au lansat albumul 3 AM.

Dan Băsu şi-a început activitatea artistică în Iaşi, debutând ca VJ la sfârşitul anului 2003 în cadrul unor evenimente locale. A continuat cu diverse proiecte video prezentate în festivalurile de profil din ţară: Studentfest din Timişoara, Artensive Festival din Constanţa etc. Alături de Silent Strike, a pus bazele proiectului Silent Bass, un proiect în care muzica şi video-ul se completează. Ca artist vizual, Dan Basu se ocupă de partea video, participând la numeroase live-performance-uri: Street Delivery din Bucureşti, în deschidere la Amon Tobin, Cybermental 3 etc. Activitatea artistică a lui Dan Basu se caracterizează prin vizualuri ornamentale, bazate pe footage-uri video, prin care încearcă să transmită publicului diverse gradaţii ale stărilor de calm şi plenitudine.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus