mai 2010
Festivalul TIFF 2010
Invitatul special al celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania este regizorul, scenaristul, directorul de imagine şi producătorul german Wim Wenders. Una dintre cele mai influente figuri ale cinematografiei europene a ultimelor decenii, Wenders este preşedintele Academiei Europene de Film din 1996 şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Noului Cinema German, mişcarea-manifest care a marcat istoria filmului în anii '70. Activitatea lui Wim Wenders cuprinde şi profesoratul la Universitatea de Arte din Hamburg, fotografia sau critica de film. Publicul TIFF va avea ocazia să îl întâlnească pe cineastul german la proiecţiile din cadrul secţiunii 3x3, precum şi în cadrul unui masterclass de neratat.

Wim Wenders are la activ peste 45 de distincţii la festivaluri de film prestigioase, precum şi trofee sau nominalizări la cele mai importante premii cinematografice din lume. Printre acestea se numără Palme d'Or - distincţia supremă a Festivalului de Film de la Cannes (Paris, Texas - 1984), Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia (The State of Things - 1982), Premiul BAFTA (Paris, Texas - 1984), Premiul Academiei Europene de Film (Wings of Desire - 1988) şi nominalizarea la Premiul Oscar (Buena Vista Social Club - 1999). De asemenea, Wim Wenders este membru al prestigiosului ordin pan-european "Pour le Mérite". Născut în 1945, Wenders este, alături de Werner Herzog şi Volker Schlondorff, unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai Manifestului de la Oberhausen, mişcarea care a schimbat faţa cinematografului european în anii '60 - '70. În prezent, acesta lucrează la primul său film 3D, Pina.

Din impresionanta filmografie a lui Wim Wenders, care cuprinde peste 50 de titluri de lung şi scurtmetraj, produse în toate colţurile lumii, spectatorii TIFF vor putea să urmărească trei titluri de referinţă, în cadrul tradiţionale secţiuni 3x3. Don't Come Knocking (2005), filmul selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes şi câştigător al Premiului Academiei Europene de Film, spune povestea lui Howard Spence (Sam Shepard), un star de cinema decăzut, a cărui viaţă reîncepe să capete sens după ce află că ar putea avea un copil, undeva, în lume şi porneşte în căutarea acestuia.

Until the End of The World (1991), spectaculosul SF care îi are în distribuţie, printre alţii, pe William Hurt, Max von Sydow sau Jeanne Morreau, va fi prezentat la Cluj-Napoca în varianta director's cut, într-o proiecţie-maraton de peste 4 ore şi jumătate. Emoţionant şi şocant în acelaşi timp, cel de-al treilea film din retrospectiva dedicată cineastului german, documentarul proiectat în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, Nick's Film (1980) prezintă călătoria lui Wenders, aflat la Hollywood pentru filmările la Hammett, până la New York, pentru a-l ajuta pe regizorul şi prietenul său, Nicholas Ray, bolnav de cancer în fază terminală, să îşi termine ultimul film.

Wim Wenders este unul dintre cei mai importanţi invitaţi din istoria de nouă ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. El se alătură, astfel, pe lista personalităţilor marcante ale cinematografiei europene care au vizitat până acum festivalul din Cluj-Napoca, listă care mai cuprinde oaspeţi precum Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg sau Lukas Moodysson.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus