Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul TIFF 2010

TIFF, 2010 la Sibiu


iunie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În perioada 9 - 13 iunie 2010, Sibiul va respira din nou atmosfera Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Organizat pentru a patra oară (şi) la Sibiu, TIFF-ul pregăteşte publicului sibian un număr mare de filme, titluri în premieră, evenimente muzicale, invitaţi speciali şi alte surprize menite să alcătuiască un eveniment cinematografic de proporţii. Piaţa Mică din Sibiu, Teatrul de Vara şi Centrul Cultural Habitus vor fi gazdele proiecţiilor TIFF 2010.

TIFF debutează în forţă în Piaţa Mică, pe 9 iunie 2010 cu proiecţia documentarului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică. Filmul de închidere a TIFF-ului clujean va da startul TIFF-ului sibian, fiind astfel proiectat pentru a doua oară în România, după premiera mondială din cadrul Festivalului de la Cannes 2010, unde este prezent în Selecţia oficială, în afara Competiţiei. "La urma urmei, dictatorul nu e decît un artist care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic dacă el se numeşte Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu.", declară Andrei Ujică despre protagonistul filmului său. Filmul lui Andrei Ujică face portretul lui Nicolae Ceauşescu exclusiv prin imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, prezentându-l pe dictator într-o ipostază complet nouă pentru publicul român.

O animaţie spectaculoasă, Fantastic Mr. Fox, cel mai recent film semnat Wes Anderson, va închide cea de-a patra ediţie a TIFF Sibiu. Filmul va fi proiectat în premieră absolută în România, pe 13 iunie 2010, în Piaţa Mică din Sibiu. Nominalizat la Oscar 2010 şi Premiile BAFTA 2010 pentru Cel mai film de animaţie şi Cea mai bună muzică, Fantastic Mr. Fox este filmul care a cucerit atât publicul, cât şi critica de film, care l-a nominalizat şi premiat la un număr impresionant de Premii ale criticilor, precum New York Film Critics Circle Awards, National Society of Film Critics Awards (SUA), Online Film Critics Society Awards, San Francisco Film Critics Circle şi multe altele. George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray şi Jason Schwartzman sunt doar câţiva din actorii celebri ale căror voci dau viaţă personajelor lui Anderson. Publicul sibian va fi fără îndoială cucerit de povestea absolut fantastică a amuzantului Mr. Fox şi a prietenilor săi.

Două filme româneşti întregesc programul TIFF din Piaţa Mică. Marţi, după Crăciun, în regia lui Radu Muntean şi Eu când vreau să fluier, fluier, în regia lui Florin Şerban vor fi proiectate la Sibiu în prezenţa echipelor realizatoare.

Cel de-al patrulea lungmetraj semnat Radu Muntean ajunge la Sibiu în data de 12 iunie 2010, imediat după premiera sa mondială în cadrul secţiunii Un Certain Regard de la Cannes 2010. Avându-i în rolurile principale pe Mimi Brănescu, Maria Popistaşu şi Mirela Oprişor, Marţi, după Crăciun spune povestea lui Paul Hanganu care ajunge în punctul în care trebuie să aleagă între a rămâne cu soţia sa şi fetiţa lor în vârsta de opt ani, sau a continua relaţia cu amanta de care este îndrăgostit.

Sibienii vor putea să vizioneze sub clar de lună, în seara zilei de 11 iunie 2010, Eu când vreau să fluier, fluier - unul dintre cele mai discutate şi apreciate filme româneşti ale începutului de an, câştigător al Ursului de Argint - Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Berlin.

Mai multe detalii despre Programul TIFF Sibiu în curând pe www.tiff.ro.
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2010


1 comentariu

  • Multumim TIFF!!!
    Andrei, 18.05.2010, 22:45

    multumim ptr ca ne aduceti filme si la Sibiu!!! :* :* :*

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Un ritual anual - TIFF, 2010, Răzvan Penescu
 Declaraţie de dragoste pentru Reconstituirea, Iulia Blaga
 Surpriză pentru cinefilii clujeni: Cinemateca TIFF, 2010, Comunicat de presă
 Impresii post-festival - TIFF, 2010, Andrei Ciorică, Tudor Jurgiu, Georgiana Madin, Lucian Munteanu, Irina Trocan
 Kinosseur: Special TIFF 09 - Wim's Movies, Andrei Creţulescu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2010


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer