Mediafax, cel mai mare furnizor de informaţie generală şi de afaceri din România, va acorda Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF 2010, ce va avea loc între 28 mai şi 6 iunie 2010.
Timp de trei zile (3-5 iunie), Zilele Filmului Românesc vor aduce la Cluj un număr record de 16 lungmetraje şi 19 scurtmetraje selecţionate de organizatori dintre cele mai noi producţii.
Selecţia de scurtmetraje include filme participante în ultimele luni la festivaluri internaţionale de prestigiu, precum cele de la Berlin, Rotterdam şi Clermont-Ferrand, şi producţii ce vor fi prezentate în premieră absolută la TIFF.
Publicul va putea vedea, printre altele, filmul care reprezintă anul acesta România în Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes - Căutarea (regia Ionuţ Piţurescu), câştigătorul premiului DAAD la cea de-a 60-a ediţie a Berlinalei - Colivia (regia Adrian Sitaru), alături de un alt scurtmetraj al acestui apreciat regizor - Lord.
Pentru a doua oară în istoria TIFF, din competiţia Zilelor Filmului Românesc face parte şi un scurtmetraj realizat de două foste participante ale atelierului Let's Go Digital: Aniversarea, regizat de Luiza Pârvu şi montat de Letiţia Ştefănescu.
În aceeaşi competiţie se află debutul în regia de film al actorului Dorian Boguţă - 10, un documentar de Mihai Bauman şi Alexandru Belc realizat în cadrul atelierului Aristoteles de la Sibiu - Rebel Rebel, şi un scurtmetraj de opt minute ce a fost prezentat în premieră la pavilionul românesc de la Bienala de la Veneţia - Troleibuzul 92 al artistului Ştefan Constantinescu.
Regizoarele Iulia Rugină şi Adina Pintilie îşi vor prezenta la Cluj noile mediumetraje: Captivi de Crăciun, respectiv Oxigen, cel din urmă selecţionat în competiţia Tiger Awards de la Rotterdam şi bazat pe povestea reală a unui bărbat care, în timpul regimului comunist, a încercat să treacă ilegal Dunărea având cu el numai un cilindru de oxigen.
Spectatorii de la Cluj vor mai putea urmări un film distins cu premiul Rectorului UNATC la CineMAiubit - Timi (regia Cristi Iftime) şi un scurtmetraj selecţionat la Clermont-Ferrand, cu apariţii inedite ale cântăreţului de manele Lele şi ale impresarului Dan Bursuc - Muzica în sânge (regia Alexandru Mavrodineanu).
Selecţia ZFR este completată de scurtmetrajele Beţişoare rock'n'roll (regia Cristian Pascariu), Icre negre (Răzvan Savescu), Maica Domnului de la parter (Andrei Cohn), Mátyás, Mátyás (Cecilia Felméri), Ochiul păpuşii (Doru Drăgoi, Bogdan Drăgoi), Trenul foamei (Viorel Timaru), Urban Groove (Ruxandra Ghiţescu) şi Zmeii (Vlad Ilicevici, Andrei Tănase).
Mediafax va oferi pentru al doilea an consecutiv premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc. Câştigătorul va fi desemnat de un juriu format din cineastul croat Goran Odvorčić, regizoarea bulgară Sevda Kozareva şi regizoarea şi scenarista Stanca Radu, câştigătoarea din 2009 a premiului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc de la TIFF.
Secţiunea Zilele Filmului Românesc de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2010 este prezentată de Mediafax şi co-organizată de Institutul Cultural Român.
Despre Mediafax
Mediafax este cel mai mare furnizor de informaţie generală şi de afaceri din România. Înfiinţată în 1991, compania Mediafax face parte din cel mai mare grup media din România, MediaPro, şi are peste 2.000 de clienţi din mass-media, sectorul public şi cel de afaceri. Printre produsele şi serviciile Mediafax se numără fluxuri zilnice de ştiri şi fotografie de presă, înregistrări audio cu declararaţii şi interviuri în exclusivitate, servicii de monitorizare de presă şi de distribuţie de comunicate de presă, rapoarte de piaţă, conţinut multimedia pentru telefonia mobilă. Din 2007, Mediafax se adresează în mod direct şi consumatorilor finali, nu doar sectorului business, prin www.mediafax.ro.
Despre Zilele Filmului Românesc
Zilele Filmului Românesc de la TIFF prezintă în fiecare an cele mai noi şi mai aşteptate producţii autohtone de lung şi scurtmetraj. Acesta a fost locul unde au putut fi văzute în premieră în România filmele care au marcat boom-ul cinematografiei româneşti, de la Occident (regia Cristian Mungiu) la Moartea domnului Lăzărescu (regia Cristi Puiu) şi de la A fost sau n-a fost? (regia Corneliu Porumboiu) la 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (regia Cristian Mungiu). Pe lângă proiecţiile de filme, cele trei zile dedicate cinematografiei româneşti cuprind sesiuni de workshop-uri şi întâlniri între realizatorii de film din România, producători, agenţi de vânzare şi cineaşti din străinătate.