Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul TIFF 2010

Dorina Lazăr - Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2010


mai 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite actriţe ale teatrului şi filmului românesc, Dorina Lazăr, va fi recompensată la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de film Transilvania cu Premiul pentru întreaga carieră.

Cu o activitate impresionantă ce include peste 30 de roluri în producţii cinematografice şi peste 50 de roluri in spectacole de teatru, Dorina Lazar a debutat în 1961 la Teatrul Regional Bucureşti, iar din 1969 este actriţă la Teatrul Odeon, instituţie pe care o şi conduce din 2003. În anul 1974 şi-a făcut debutul în actoria de film cu rolul din Păcală (regia Geo Saizescu).

Filmografia sa include titluri precum Crucea de piatră (R. Andrei Blaier), Balanţa (R. Lucian Pintilie), Liceenii (R. Nicolae Corjos), Binecuvîntată fii, închisoare (R. Nicolae Mărgineanu), Modigliani (R. Mick Davis), Saint -Ange (R. Pascal Laugier), Amen (R. Costa Gavras) sau Angela merge mai departe (R. Lucian Bratu), film ce va putea fi văzut la TIFF în cadrul unei proiecţii speciale în onoarea actriţei pe data de 5 iunie, ora 17.30 , la cinema Arta.

Lansat în anul 1981, filmul Angela merge mai departe este o poveste de dragoste dintre o şoferiţă de taxi cu o existenţă banală şi un muncitor petrolist, venit în Capitală pentru specializare. Cei doi se căsătoresc, deşi bărbatul urmează să plece pentru trei ani în India, la lucru, iar Angela nu-l poate urma. Pentru rolul interpretat, Dorinei Lazăr i-a fost acordat premiul pentru Cea mai bună actriţă de film din partea Asociaţiei Cineaştilor din România în 1982.

De-a lungul timpului, Dorina Lazăr a mai fost recompensată pentru talentul său cu Leul de Bronz la Festivalul Internaţional de Teatru de la Arezzo pentru spectacolul Năpasta sau Premiul pentru cea mai bună actriţă, acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor în 2003 pentru rolul Grete din spectacolul Şefele. De asemenea, la ediţia din 2008 a Galei Premiilor UNITER, Dorina Lazăr a fost premiată pentru întreaga sa activitate artistică.

Premiul pentru întreaga carieră este oferit de Banca Transilvania şi va fi decernat în cadrul Galei de Închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în data de 5 iunie 2010, ora 20.30, la Teatrul Naţional din Cluj Napoca.
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2010


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Un ritual anual - TIFF, 2010, Răzvan Penescu
 Declaraţie de dragoste pentru Reconstituirea, Iulia Blaga
 Surpriză pentru cinefilii clujeni: Cinemateca TIFF, 2010, Comunicat de presă
 Impresii post-festival - TIFF, 2010, Andrei Ciorică, Tudor Jurgiu, Georgiana Madin, Lucian Munteanu, Irina Trocan
 Kinosseur: Special TIFF 09 - Wim's Movies, Andrei Creţulescu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2010


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer