mai 2010
Festivalul TIFF 2010
În scurt timp, Clujul va fi luat cu asalt de o explozie de filme şi evenimente de senzaţie, invitaţi de marcă şi multe alte surprize.

TIFF 2010 sfidează criza şi bate record după record, oferind publicului cinefil în acest an 240 de producţii din 47 de ţări, (203 lungmetraje şi 37 scurtmetraje), ce vor putea fi urmărite în cele 14 locuri dedicate festivalului: Republica, Arta, Victoria, Cinema City (Sala 1, Sala 2, Sala 10), TIFF Meeting Point (în curtea interioară a Muzeului de Artă din Cluj), TIFF Lounge, sala UBB Auditorium, Echinox (curtea Universităţii Babeş-Bolyai), Insomnia Cafe, Ursus Open Air, Teatrul Naţional, Iulius Mall Drive In. De asemenea, TIFF va aduce la Cluj peste 400 de invitaţi, profesionişti din domeniul cinematografic, din ţară şi din străinătate.

Programul festivalului va fi compus atât din secţiunile devenite deja tradiţionale cum ar fi Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, 3x3, Ce se întâmplă, documentarule?, Focus, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, cât şi din trei noi secţiuni tematice: Less is more, compusă din filme-omnibus, Profesiune: actriţă, în care personajele principale sînt actriţe de film sau de teatru, sau Terapii Extreme, producţii ce abordează diverse tratamente neconvenţionale la care recurge omul atins de "bolile" lumii moderne: alienare, incomunicabilitate, stres, conformism.

Startul oficial al TIFF 2010 este dat vineri, 28 mai, ora 21.30, în cel mai nou şi spectaculos open air de până acum: Ursus Open Air în prezenţa Primarului oraşului Cluj, Sorin Apostu, Directorului Festivalului, Tudor Giurgiu şi Directorului Artistic TIFF Mihai Chirilov, care vor dezvălui câteva dintre surprizele şi noutăţile acestei ediţii. Chitaristul american Gary Lucas va da tonul muzicii de film de calitate, oferind publicului clujean o mostră de 10 minute din spectacolul pe care îl pregăteşte pentru cinefili, duminică, 30 mai 2010, la Castelul Banffy, de la Bonţida. Festivalul se deschide cu o comedie savuroasă, Soul Kitchen, în regia lui Fatih Akin, o poveste despre un proprietar de restaurant urmărit de ghinion, ale cărui aventuri şi păţanii vor delecta spectatorii.


Tot vineri, clujenii nu trebuie să rateze proiecţia de gală a filmului Mama / Mother, în regia lui Bong Joon-ho, ce aniversează 20 de ani de relaţii diplomatice desfăşurate cu succes între Republica Coreea şi România. Prezent în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, filmul spune povestea unei mame care duce o luptă acerbă pentru a dovedi nevinovăţia fiului ei acuzat de crimă. Filmul va fi proiectat la Cinema Republica, ora 18.30, în prezenţa consului general al ambasadei Republicii Coreea, domnul Lee Yong-il.

Primul weekend al festivalului se anunţă unul bogat din punct de vedere al proiecţiilor şi evenimentelor de neratat. Sâmbătă, începând cu ora 12:00, publicul este aşteptat la Cinema Victoria, la un documentar original şi provocator Videocraţia / Videocracy, în regia lui Erik Gandini, pe baza căruia o serie de invitaţi ai festivalului, politicieni şi profesionişti din industria cinematografică vor dezbate tema Film şi Politică. Dezbaterea va avea loc la Fashion Club, începând cu ora 17.00.

De la ora 18.00, publicul este aşteptat la Cinema Republica, la proiecţia de gală a filmului Caravana cinematografică, în regia lui Titus Muntean, ce va avea loc în prezenţa regizorului şi a echipei.

Ziua de sâmbătă nu se încheie aici. De la ora 20.00, acelaşi loc va fi gazda unui experiment audio vizual inedit: filmul cult Metropolis (R. Fritz Lang), va rula în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul media Antonio Bras.

Ziua de duminică se anunţă a fi la fel de ofertantă. Discuţiile şi întâlnirile de marcă între invitaţii TIFF şi publicul festivalier iniţiate anul trecut sub egida TIFFLounge vor continua şi în actuala ediţie, din 30 mai şi până pe 6 iunie, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă din Cluj

De la ora 17.00, clujenii îşi dau întâlnire la Cinema Republica pentru a participa la proiecţia specială a unui documentar pe cât de original, pe atât de interesant: La Danse / Dansul de Frederick Wiseman, urmând ca de la 21.30, Cinema Echinox să găzduiască proiecţia unui film care a influenţat generaţii de cineaşti, artişti şi balerine, The Red Shoes / Pantofiorii roşii, în regia lui Michael Powell si a lui Emeric Pressburger.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, prezentat de Ursus şi co-organizat de Loteria Română, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj Napoca, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Media al Uniunii Europene, Institutului Cultural Român.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus