Sfârşitul de săptămână aduce la TIFF 2010 o serie de proiecţii de senzaţie menite să satisfacă până şi cele mai exigente gusturi în materie de filme.
Un număr record de 6500 de bilete au fost vândute până în prezent la proiecţiile de film din cadrul festivalului.
Începând de duminică, de la ora 17.00, se reia seria de întalniri zilnice cu personalităţi din lumea cinematografiei şi nu numai. Găzduit de Muzeul de Artă din Cluj, TIFF Lounge va oferi publicului ocazia de a intra in dialog cu invitaţii, în cadrul unor discuţii moderate de Mihnea Măruţă. Invitatul care deschide seria TIFF Lounge de anul acesta este nimeni altul decât Mihai Chirilov, Directorul Artistic TIFF.
Acesta va dezvălui celor prezenţi câteva dintre criteriile care au stat la baza selecţiei celor 240 de filme din festival, precum şi detalii despre cele trei noi secţiuni imaginate de el pentru cea de-a noua ediţie a festivalului: Terapii extreme, Profesiune: actriţă şi Less is More.
Tot de la ora 17.00, clujenii îşi dau întâlnire la Cinema Republica pentru a participa la proiecţia specială a unui documentar pe cât de original, pe atât de interesant: La Danse / Dansul de Frederick Wiseman. Nominalizat la premiile César pentru Cel mai bun documentar, filmul prezintă una dintre cele mai mari companii de balet ale lumii, Baletul Operei din Paris, într-un mod cu totul inedit pentru publicul român. O proiecţie prezentată de JTI.
De la ora 21:30, publicul este aşteptat la cunoscuta locaţie open-air, Cinema Echinox, pentru a viziona un film care a influenţat generaţii de cineaşti, artişti şi balerine, The Red Shoes / Pantofiorii roşii, în regia lui Michael Powell si a lui Emeric Pressburger. Un film epic din generaţia Technicolor, premiat la Oscar în 1949 pentru Cea mai bună scenografie şi Cea mai bună muzică, ce prezintă atât viaţa unei balerine din culise, cât şi entuziasmul interpretărilor de pe scenă. O poveste fascinantă a unei tinere balerine care este sfâşiată între două forţe: compozitorul care o iubeşte şi impresarul hotărât să o transforme cu orice preţ într-o balerină faimoasă. O proiecţie prezentată de JTI şi British Council.
La Castelul Bánffy de la Bonţida, începând cu ora 21.30, va avea loc o altă proiecţie eveniment: publicul se va putea bucura de coloana sonoră compusă de chitaristul Gary Lucas pentru filmul cult Dracula (R. George Melford, 1931), prima ecranizare cu inserturi în limba spaniolă a celei mai cunoscute legende legate de spaţiul transilvănean.
Gary Lucas, artist originar din statul New York, SUA, a fost descris de revista Rolling Stone drept "unul dintre cei mai buni şi originali chitarişti ai Americii" (David Fricke). Are peste 12 albume solo, a fost nominalizat la premiile Grammy şi a colaborat cu artişti precum Jeff Buckley, Joan Osborne, Nick Cave, Lou Reed, Chris Cornell, Future Sound of London, Iggy Pop, este compozitorul celebrei piese Grace de pe albumul omonim al lui Jeff Buckley şi nu în ultimul rând compozitorul unor soundtrack-uri de film printre care se numără şi Dracula. La Cluj, filmul acompaniat live de Gary Lucas, va fi proiectat in premieră europeană.