iunie 2010
Festivalul TIFF 2010
Pentru ziua de 1 iunie 2010, TIFF a pregătit o serie de proiecţii pentru cinefilii de toate vârstele, de la cei mici până la cei mari.

De la 20.30, la UBB Auditorium vine unul dintre cele mai aşteptate filme ale secţiunii Focus Israel, care marchează de altfel şi deschiderea oficială a acestei secţiuni: Lebanon, în regia lui Samuel Maoz. Distins cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia în 2009, filmul spune povestea a patru tineri prinşi în plasa războiului absurd şi incorect, care îşi pierd înocenţa într-un mod brutal. Proiecţia filmului va avea loc în prezenţa extraordinară a regizorului Samuel Maoz, Ambasadorului Statului Israel la Bucureşti, Excelenţa Sa, domnul Oren David, directorului executiv al Israel Film Fund, Katriel Schory, directorului Cinematecii de la Ierusalim, Costel Safirman, curatorului secţiunii Focus Israel din cadrul TIFF, reputatul critic de film de la Variety Jay Weissberg.


La Cinema Victoria, de la 19:15, publicul va putea viziona primul film românesc din competiţia TIFF de anul acesta: Felicia înainte de toate, în regia lui Răzvan Rădulescu şi a Melissei de Raaf. Ziua de plecare a Feliciei (după vizita făcută în fiecare an familiei ei din Bucureşti) este, ca întotdeauna, foarte agitată. Felicia începe prea târziu să-şi strângă lucrurile, mama face un mic dejun copios, iar tatăl se teme că nu va mai trăi să-şi vadă fiica din nou. În acelaşi timp, Iulia sună să anunţe că nu mai ajunge la timp să îşi ducă sora la aeroport. În timp ce taxiul îşi face loc prin aglomeraţia din Bucureşti, Felicia şi mama ei înţeleg că vor pierde avionul. Încercând să îşi reprogrameze zborul, Felicia trebuie să înfrunte cele două familii, fostul soţ şi copilul în Olanda pe de o parte, şi tatăl şi sora din Bucureşti pe de altă parte. Toate acestea şi întreruperea comunicării cu mama ei arată drumul dureros pe care l-a parcurs Felicia în cei 19 ani petrecuţi departe de familia ei.

Unul dintre cele mai premiate titluri ale anului 2010, Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (SUA, 2009), în regia lui Lee Daniels, vine la Cluj marţi, 1 iunie 2010, ora 21.45, la Ursus Open Air. Câştigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat şi al premiilor Oscar, BAFTA şi Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Mo'Nique), cât şi al Marelui Premiu la Sundance în 2009, Precious spune povestea lui Claireece "Precious" Jones, o fată de 16 ani a cărei viaţă nimeni nu şi-ar dori-o. Este însărcinată pentru a doua oară cu copilul tatălui ei absent, iar acasă trebuie s-o servească pe mama ei, o femeie plină de venin care o abuzează fizic şi psihic. La şcoală este haos, iar Precious a ajuns în clasa a noua cu note bune şi un secret: habar n-are să scrie şi să citească.


De Ziua Copilului, Programul educaţional pentru copii şi tineret EducaTIFF le oferă celor mici The Secret of Kells, de Tomm Moore şi Nora Twomey o producţie care a făcut senzaţie la festivalurile de film din întreaga lume, fiind nominalizat la Premiile Oscar şi la Premiile Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun film de animaţie. O aventură animată în care magia, fantasticul şi mitologia celtică se îmbină într-o nebunie de culori şi detalii grafice care uimesc privirile, dând naştere unei poveşti incredibile despre puterea imaginaţiei şi credinţa de a menţine umanitatea în vremuri războinice. Filmul se adresează copiilor cu vârste de peste 8 ani şi va fi proiectat la Cinema Republica, de la ora 10:00. Proiecţia va fi urmată de o sesiune specială de dezbateri pe baza unei fişe de film realizate de organizatori, filmul fiind introdus foarte tânărului public de către Directorul Festivalului, Tudor Giurgiu.

Nu în ultimul rând, de la ora 17.00, copiii sunt invitaţi la Cinema Victoria, pentru a afla povestea plină de peripeţii a doi tineri pe nume Karla şi Jonas, care dau şi titlul filmului regizat de Charlotte Sachs Bostrup.

Sesiunea de dezbateri şi întâlniri marca TIFF 2010 continuă la TIFF Lounge, cu un invitat special al festivalului: Răzvan Rădulescu, regizorul filmului Felicia, înainte de toate. Întâlnirea este programată pentru marţi, 1 iunie 2010, de la ora 17:00 şi va putea fi vizualizată în timp real pe site-ul TIFF.

Tot de la ora 17.00, la Cinema Arta, criticul de film Magda Mihăilescu îşi prezintă cartea François Truffaut, bărbatul care iubea filmele. Lansată în 2009 şi recompensată în anul următor cu Premiul Uniunii Cineaştilor, opera Magdei Mihăilescu a fost declarată de Alex Leo Şerban "cea mai bună carte de cinema scrisă vreodată în limba română". "Volumul este rezultatul unei munci de zece ani, în care am avut şansa să mă familiarizez cu traseul de creaţie a lui Truffaut, de la etapa de scenariu până la filmul propriu-zis", a declarat criticul de film Magda Mihăilescu, adăugând totodată: "Faptul că s-a scris atât de mult despre această carte îmi aduce o mare bucurie în suflet: asta înseamnă că după 25 de ani de la moartea lui Truffaut, numele lui încă spune mult."

Pe lângă partea de eseuri, volumul conţine şi o serie de interviuri cu diverse personalităţi care au lucrat îndeaproape cu Truffaut.

Prezentarea cărţii va fi urmată de o proiecţie specială Truffaut şi Godard / Deux de la vague, în regia lui Emmanuel Laurent, un melanj de secvenţe din marile filme ale celor doi cineaşti, care tratează totodată şi amarele neînţelegeri care-i vor despărţi mai tîrziu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus