iunie 2010
Festivalul TIFF 2010
Zi plină miercuri la TIFF 2010. Publicul clujean se va bucura de vizionarea câtorva proiecţii speciale din cadrul celei de-a noua ediţii a Festivalului.

Fie că e vorba de o serie de invitaţi de marcă, prezenţi la Cluj, fie că e vorba de filme prin care TIFF-ul omagiază o serie de personalităţi, titlurile pe care spectatorii nu trebuie să le rateze sunt deopotrivă autohtone şi străine.

Sala UBB Auditorium va găzdui de la ora 18.00 proiecţia specială a filmului Valurile Dunării în onoarea regizorului Liviu Ciulei, omagiat la TIFF prin proiectarea a trei dintre filmele sale în secţiunea 3 X 3 şi prin acordarea Premiului de Excelenţă (oferit de Mercedes-Benz). Valurile Dunării, cel de-al doilea film semnat Liviu Ciulei, în care este atât regizor, cât şi interpret, spune povestea a trei oameni care sunt nevoiţi să călătorească pe un şlep încărcat cu armament, pe Dunăre, în august 1944, printre minele puse de hitlerişti. Un love-story presărat cu momente de tensiune, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary în 1960. La TIFF 2010 publicul va putea revedea acest film în cadrul unei proiecţii de gală, în prezenţa protagonistei Irina Petrescu.

Ora 18.30 va fi ora la care spectatorii TIFF vor putea să testeze o altă experienţă care îl are în centru pe controversatul Dracula. După Palatul Banffy de la Bonţida, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca va fi locul unde pasionaţii de film mut acompaniat live vor asista la proiecţia versiunii culte a filmului Dracula (r. Tod Browing din 1931), avându-l ca protagonist pe Bela Lugosi. Versiunea semnată Tod Browing va fi acompaniată live de cvartetului Arcadia (Ana Bogăţilă - vioară, Răsvan Ionuţ Dumitru - vioară, Traian Boală - violă, Török Zsolt - violoncel) , care va interpreta muzica special compusă pentru film de compozitorul Philipp Glass.

Dumitru Prunariu va fi invitatul de onoare al proiecţiei speciale a documentarului Space Sailors / Navigatori în Cosmos în regia lui Marian Kiss. Prezent în secţiunea Ce se întâmplă, documentarule?, filmul face o incursiune în vieţile prezente ale unor foşti cosmonauţi, printre primii europeni care au păşit pe lună. Proiecţia va avea loc miercuri, 2 iunie 2010, de la ora 20.00, la Cinema City, în prezenţa extraordinară a primului şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic.


Unul dintre evenimentele de neratat ale zilei de 2 iunie este întâlnirea cu regizorul Wim Wenders - invitatul special al ediţiei din 2010 a festivalului, omagiat la TIFF în secţiunea 3 X 3 şi laureat al Premiului pentru Întreaga Carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană. La ora 20.30, publicul festivalier este aşteptat la Cinema Republica la proiecţia de gală a filmului Don't Come Knocking (2005), în prezenţa regizorului Wim Wenders. Don't Come Knocking / Prea târziu, selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes şi câştigător al Premiului Academiei Europene de Film, spune povestea lui Howard Spence (Sam Shepard), un star de cinema decăzut, a cărui viaţă reîncepe să capete sens după ce află că ar putea avea un copil, undeva, în lume şi porneşte în căutarea acestuia.


Artiştii clujeni sunt în centrul atenţiei la TIFF 2010, prin proiecţia filmelor selecţionate în cadrul Competiţiei Locale TIFF 2010, de la Insomnia Cafe, ora 20.30. Juriul Competiţiei Locale, alcătuit din Emanuel Lăzărescu, Dan Curean şi Robert Lakatos, a selecţionat nouă titluri semnate de regizori clujeni din 46 de filme înscrise în Competiţie. La finalul proiecţiei de miercuri seară, Juriul va desemna câştigătorul competiţiei. Un juriu desemnat de Fabrica de Pensule, alcătuit din Istvan Szakats, Daria Dumitrescu şi Cristi Rusu va acorda o Menţiune specială unuia din cele nouă filme de scurtmetraj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus