iunie 2010
Festivalul TIFF 2010
Cel mai aşteptat moment al Festivalului Internaţional de Film Transilvania a sosit: cea de-a noua ediţie TIFF şi-a desemnat sâmbătă seara câştigătorii în cadrul galei de închidere desfăşurată la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Ceremonia a debordat de numeroase surprize pentru cei aproape 1000 de invitaţi prezenţi.

În 2010, Trofeul Transilvania pleacă în Thailanda. Juriul, format din Martin Blaney, Christine Dollhofer, Monica Bîrlădeanu, Barmak Akram şi Irene Smits a decis ca premiul în valoare de 10.000 de euro să fie acordat filmului Mundane History / Poveste anodină, regia Anocha Suwichakornpong, pentru "structura sa neconvenţională şi folosirea eclectică a imaginilor în această poveste emoţionantă, care arată cât de dureroasă poate fi viaţa şi ne demonstrează că oamenii au nevoie unii de alţii, indiferent de diferenţele de clasă socială."



Anunţul a fost făcut de Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen şi Preşedintele Academiei Europene de Film, Wim Wenders. Producţie de origine thailandeză, recompensată cu Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam în 2010, Mundane History spune povestea lui Ake, un tînăr paralizat în urma unui accident, care este îngrijit de Pun, un asistent angajat de Thanin, stoicul patriarh al familiei. Aripa principală din curtea familiei este un edificiu vechi care a văzut şi zile mai bune iar treburile casei revin în grija cîtorva servitori ce împart o clădire separată în aceeaşi curte. Folosind o structură non-lineară, filmul se concentrează pe detaliile lumeşti, aproape insignifiante, ale vieţii de zi cu zi. Dar încetul cu încetul sunt dezvăluite secretele ascunse de faţada liniştită a casei.

Seria premiilor continuă cu Trofeul pentru Cea mai bună regie,în valoare de 5000 euro, oferit de Institutul Cultural Romîn, acordat lui Călin Peter Netzer pentru filmul Medalia de onoare, trofeu acordat "ca recompensă pentru sensibilitatea cu care gestionează o poveste personală, care revelează vulnerabilitatea personajului principal şi ne invită să ne ataşăm de destinul său, şi pentru "coregrafierea" reuşită a actorilor."


"Ca o recunoaştere a simţului extrem de ascuţit pentru dialog şi personaje atent construite" juriul a hotărât că Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf să fie câştigătorii Premiului pentru Cel mai bun scenariu, oferit de Evenimentul Zilei, pentru filmul Felicia, înainte de toate.

La categoria Cea mai bună imagine premiul, oferit de Kodak Cinelabs România, a fost adjudecat de Magnus Nordenhof Jønck, pentru imaginea filmului R (regia Michael Noer, Tobias Lindholm).

În acest an, Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost o alegere cu totul şi cu totul specială a Juriului TIFF 2010, el fiind acordat ex aequo actorilor români Victor Rebengiuc, protagonistul filmului Medalia de Onoare şi Ozana Oancea, actriţa principală din producţia Felicia, înainte de toate. Juriul a declarat: "Nu ne-am putut opri asupra unui singur câştigător pentru această categorie, după ce am urmărit două interpretări atât de cuprinzătoare. Înainte de toate, suntem încântaţi să premiem realizarea impresionantă a Ozanei Oancea cu Premiul pentru Cea mai bună Interpretare pentru primul său rol principal într-un film de lung metraj, în care a interpretat-o pe nefericita Felicia. A mai existat o prestaţie care ne-a rămas în memorie mult timp după încheierea filmului. Ne dorim, aşadar, să oferim o medalie de onoare sub forma Premiului pentru Cea mai bună Interpretare marelui actor Victor Rebengiuc pentru portretul emoţionant şi nuanţat al unui om obligat să îşi reconsidere întreaga existenţă în filmul lui Călin Peter Netzer, Medalia de onoare. Motivatia juriului a generat un moment extrem de emoţionant şi intens pentru cei doi câştigători, dar şi pentru publicul care i-a aplaudat minute în şir. Pentru rolul din Felicia, înainte de toate, actriţa Ozana Oancea a mai fost recompensată şi cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, oferit de Ursus.


Gala de Închidere a celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a mai avut parte de alte trei momente speciale dedicate a trei personalităţi din cinematografia europeană şi autohtonă.

Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul pentru Excelenţă. În absenţa regizorului la Gală, trofeul a fost înmânat fiului acestuia, Thomas Ciulei.

Una dintre cele mai îndrăgite actriţe ale teatrului şi filmului românesc, Dorina Lazăr, a fost omagiată la TIFF 2010 prin acordarea Premiului pentru întreaga carieră.

Nu în ultimul rând, invitatul special din acest an, Wim Wenders, a urcat pe scena Teatrului Naţional atât pentru a acorda Trofeul Transilvania, cât şi pentru a primi Premiul Pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană.

Juriul secţiunii Zilele Filmului Românesc- lungmetraj, format din Boyd van Hoeij, Klaus Eder şi Sirkka Moeller a decis ca Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj să fie acordat filmului Eu când vreau să fluier, fluier (R. Florin Şerban) iar juriul secţiunii Zilele Filmului Romanesc- scurtmetraj alcătuit din Goran Odvorčić, Sevda Kozareva şi Stanca Radu a acordat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurt metraj filmului Colivia (R. Adrian Sitaru).

Ediţia din acest an a festivalului a bătut record după record, oferind publicului 240 de producţii provenite din 47 de ţări iar un număr impresionant de 800 de invitaţi au fost prezenţi la Cluj în perioada 28 mai - 6 iunie 2010.

TIFF 2010 se încheie duminică, 6 iunie. Proiecţia care marchează oficial închiderea celei de-a noua ediţii este Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică, în binecunoscuta Cinema Republica, de la ora 18:00.


Premiile TIFF 2010


Trofeul Transilvania în valoare de 10.000 de euro - Poveste anodină / Mundane History (R. Anocha Suwichakornpong, Thailanda, 2009)
Premiul pentru cea mai bună regie în valoare de 5000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român - Călin Peter Netzer (Medalia de onoare, România-Germania, 2009)
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român - Last Conversation/ Ultima conversaţie (R. Noud Heerkens, Olanda, 2009)
Premiul pentru Cea mai bună Interpretare, oferit de Vitrina Advertising - ex-aequo Ozana Oancea (Felicia, înainte de toate) şi Victor Rebengiuc (Medalia de onoare)
Premiul pentru Cel mai bun scenariu, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Evenimentul Zilei - Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf pentru scenariul Felicia, înainte de toate
Premiul pentru Cea mai bună Imagine, oferit de Kodak Cinelabs România - Magnus Nordenhof Jønck, pentru imaginea filmului R (R. Michael Noer, Tobias Lindholm, Danemarca, 2009)
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Asociaţiei Presei Străine de Film - Navidad / În ziua de Crăciun (R. Sebastian Lelio, Chile-Franta, 2009)
Premiul Publicului, oferit de Mastercard - Gordos / Graşii (R. Daniel Sanchez Arevalo Spania, 2009)
Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz - Liviu Ciulei
Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit de Banca Transilvania - Dorina Lazăr
Premiul pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană - Wim Wenders
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român - Eu când vreau să fluier, fluier (R. Florin Şerban)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj, în valoare de 1500 de euro, oferit de Mediafax - Colivia (R. Adrian Sitaru)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut, oferit de URSUS - Ozana Oancea (pentru rolul din Felicia, înainte de toate)
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre - Les bessones del Carrer de Ponent/ Gemenele de pe strada Apusului (R. Marc Riba, Anna Solanas, Spania, 2010)
Premiul Let's Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul LGD!, oferit de UPC - Trei cartoane, realizat de: Alexandru Cristian Savescu, Diana Ciobanu, Eduard Pârvu
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF - Lucian Ţion, pentru scenariul Ronaldo şi Iuliana
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF - Veronica Niculescu, pentru scenariul Curierul
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF - Pavel Cuzuioc, pentru scenariul Doina groparilor
Premiul cititorilor Adevărul de Seară, ediţia de Cluj-Napoca, pentru cel mai bun film românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Cotidianul Adevărul de Seară - Marţi, după Crăciun (R. Radu Muntean)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus