Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul de film Veneţia 2004

Filme şi cartofi la Veneţia 2004


România Liberă, septembrie 2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Festivalul de la Veneţia continuă, se pare, cu filme foarte bune. Aşa e bunăoară Vera Drake realizat de apreciatul britanic Mike Leigh, povestea unei femei care în anii '50 se ocupa cu întreruperile de sarcină. Comparat cu Un affaire de femmes de Claude Chabrol, filmul lui Mike Leigh i-a oferit, potrivit AFP, actriţei Imelda Staunton un rol cu care aceasta ţinteşte spre premiul de interpretare.

Foarte bine primit a fost luni şi filmul elveţian Tout un hiver sans feu realizat de regizorul de origine poloneză Greg Zglinski, povestea destrămării unui cuplu al cărui copil a murit într-un incendiu. Bărbatul se vede pus în faţa unei complicate alegeri - să rămînă alături de soţia depresivă sau să înceapă o viaţă nouă alături de o emigrantă kosovară.

În afara cursei Leilor, mai exact în secţiunea Horizons, unde concurează şi filmul lui Mircea Daneliuc Ambasadori, căutăm patrie, filmul francezului Frédéric Fonteyne, La Femme de Gilles a făcut luni o foarte bună impresie, mai ales datorită interpretei Emmanuelle Devos. Este un film făcut din multe tăceri, cu planuri lungi, care arată pasiunea imensă şi tăcută a unei soţii pentru bărbatul pe care îl suspectează că are o aventură cu sora ei.

Această a 61-a ediţie a Mostrei nu e lipsită de neplăceri organizatorice, echipa lui Marco Mueller fiind taxată de ziariştii care se confruntă cu proiecţii mult întîrziate. În lagună a ajuns tot luni şi Viviane Reding, comisarul european pentru cultură şi audiovizual. Ea a prezentat programul "Media 2007" care, după ce a fost adoptat de comisie, trebuie să fie vizat de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri. "Un film nu e un sac de cartofi", a exclamat Viviane Reding, citată de AFP, referindu-se la legile juridice în materie de comerţ internaţional, care nu trebuie să fie aceleaşi pentru o operă de artă şi pentru un simplu produs. Programul "Media 2007", care finanţează producţia şi distribuţia în materie de film, dar care acordă şi ajutoare pentru formarea profesională, va avea un buget pentru 2007-2013 de un miliard de euro, dublu faţă de bugetul precedent. Toate articolele despre Festivalul de film Veneţia 2004


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Iulia Blaga


Alte articole

 Veneţia de la A la Z - ABC general..., Mihai Chirilov
 Mostra veneţiană, la a 61-a ediţie / Premii europene: Marea Britanie, Spania şi ceilalţi, Călin Stănculescu
 Primul film de animaţie în competiţie - Veneţia 2004, Călin Stănculescu
 Discreta Europă a intrat în cursa Leilor - Veneţia 2004, Iulia Blaga
 Scandal şi favoriţi în oraşul dogilor - Veneţia 2004, Călin Stănculescu
 Toate articolele despre Festivalul de film Veneţia 2004


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer