Royal Academy din Londra organizează Summer Exhibition, o expoziţie de artă contemporană cu 11.000 de lucrări artistice inedite. Cea de-a 242-a ediţie a evenimentului, deschisă până la 22 august 2010, continuă tradiţia de a avea printre exponate atât operele unor artişti consacraţi, cât şi ale unor tineri creatori.
 

Creaţiile ce alcătuiesc expoziţia fac parte din toate domeniile artei, de la pictură, arhitectură, sculptură, fotografie, film şi până la printuri, selectate astfel încât tema de reflecţie pe care o propun să aibă un sens cât mai apropiat conceptului de "crud" (raw) pe care l-au urmărit organizatorii în selecţia făcută.
 

Majoritatea lucrărilor prezente sunt realizate în culori vii, puternice, însă portocaliul este cel ce se impune, prin aluzia la foc, la flăcări mistuitoare şi devastatoare. Summer exhibition este împărţită în mai multe secţiuni, conţinând galerii dedicate noilor şi vechilor artişti, dar şi unor academicieni decedaţi pe parcursul ultimului an.
 

Un King Kong inofensiv
 

Printre cele mai impresionante lucrări din expoziţie se numără statuia Silver Streak, a sculptorului David Mach, care imită imaginea gorilei King Kong, fiind realizată din bucle de sârmă provenite de la umeraşele pentru haine. Mach este un artist britanic specializat în a crea artă din ansambluri de obiecte de consum, cum ar fi reviste, ursuleţi de pluş, cauciucuri de maşină sau beţişoare de chibrit.
 

Craigie Aitchison este unul dintre academicienii celebraţi în acest an, ca un omagiu adus întregii sale cariere. Aşa cum Aitchison însuşi mărturisea, simbolurile artistice pe care se fundamentează lucrările sale sunt imaginile religioase şi natura moartă. În universul său, copilărescul capătă sensuri profunde, fiecare pastel fiind dublat de o idee ascunsă. Dincolo de nuanţele vii şi de aparenta naivitate a tablourilor, florile singuratice, păsările fragile şi scena răstignirii lui Iisus rezumă senzaţia de singurătate şi de izolare de lume a pictorului.
 

Naivităţi şi profunzimi
 

Expoziţia include şi lucrările lui Michael Kidner, artist britanic decedat în 2009, care extrage sentimentul artistic din matematică şi din teoria haosului. Tehnicile sale de creaţie se încadrează în op art (termen lansat de revista Time), un curent desprins din pop art, ce se întemeiază pe efectele optice ale culorilor şi ale formelor, ale jocurilor şi combinaţiilor deconcertante şi ameţitoare pentru privitor. Picturile sale ţin de o logică a mobilităţii, elementele centrale fiind valul şi cercul, formele care dau viaţă unor peisaje până atunci înţepenite în nemişcare.
 

Martin Maloney face parte din noua generaţie de artişti prezenţi la această ediţie a expoziţiei. Practicând deliberat o "pictură urâtă", unde imaginile sunt conturate cu stângăcie şi cruzime, Maloney imortalizează experienţe cotidiene banale şi momente intime de stânjeneală, de inconfort psihic. Arta sa este una teleologică, întrucât îi este atribuit scopul de a promova oamenii obişnuiţi şi stereotipurile sociale, de genul "mamă singură" sau "tânără atrăgătoare, ispititoare".
 

Pictura materială
 

Antoni Tapies, pictor catalan apreciat pentru ineditul din arta sa "informală", participă la expoziţie cu o "pictură materială". Acesta adaugă desenului propriu-zis elemente nonartistice, ca lutul, praful de marmură, bucăţi de pânză, transformând tabloul într-o realitate tridimensională. Expoziţia va supune atenţiei publicului şi lucrările lui Edward Ruscha, artist american asociat cu arta pop, devenit cunoscut pentru picturi în care inserează cuvinte, formând scurte texte satirice sau comice.
 

Royal Academy Summer Exhibition este evenimentul care reuşeşte să adune laolaltă cele mai originale lucrări de artă contemporană, extrem de diferite ca stil şi ca modalitate de materializare a viziunii artistice. Strânşi în jurul conceptului de "crud", propus de academicienii Stephen Chambers şi David Chipperfield, artiştii au creat un spaţiu prolific al diversităţii culturale şi artistice în care prevalează independenţa şi individualitatea creatoare a fiecăruia.
 

Info
Ce: Royal Academy Summer Exhibition 2010
Când: până la 22 august
Unde: Royal Academy of Arts, Londra

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus