iulie 2010
Duminică, 1 august 2010, la Vama, în Bucovina, începe cea de-a cincea ediţie a programului anual unic de training de dezvoltare şi producţie de film documentar Aristoteles WoDocumentar Visions Workshop 2010. Participanţii vor fi susţinuţi atât în promovarea, cât şi în distribuţia filmelor realizate în cadrul cursului. Premiul pentru cel mai bun film este de 3.000 de euro, acordat de Insitutul Cultural Român (ICR) pentru al doilea an consecutiv, după ce în 2009 a fost înmânat documentarului Căutare, premiat la Festivalul de film de la Cannes, 2010. Studenţii europeni vor petrece în Vama cinci săptămâni pentru a-şi realiza filmele documentare, în perioada 1 august - 5 septembrie 2010.

În 2010, cea de- a V-a ediţie a Aristoteles Workshop (AW) va fi organizată sub umbrela unui consorţiu format din AWA (Aristoteles Workshop Association), UNATC (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică - Bucureşti, România), FAMU (Academia de Artă Cinematografică - Praga, Republica Cehă) şi SZFE (Universitatea de Teatru, Film şi Televiziune - Budapesta, Ungaria), consorţiu recunoscut şi sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene, special creat pentru acest workshop.

Peste 120 de tineri au aplicat în primăvara aceasta pentru a participa la cea de-a cincea ediţie a AW, majoritatea din Europa Centralăşi de Est. Deşi, pentru prima dată, workshopul a primit dosare de înscriere şi de la tineri din S.U.A , Australia sau India, targetul de dezvoltare de film documentar a fost şi rămâne Europa Centralăşi de Est. Au fost selectaţi 16 candidaţi: şase români, cinci unguri, trei cehi şi doi polonezi, dintre care 12 sunt studenţi sau absolvenţi ai universităţilor consorţiului proaspăt fondat.

Workshopul cuprinde patru etape. Prima, care presupune trainingul studenţilor selectaţi, va cuprinde teme ca stilul narativ şi strategii, cu trainerul Thierry Garrel, urmate de perspectiva autorului, camera, lumină, sunet, abordare vizuală, planificare, calendar de producţie. În această fază se va organiza o sesiune de pitching, moderată de trainerul Marijke Rawie, în care studenţii îşi vor susţine proiectele în prezenţa directorului general al televiziunii ARTE France, Jean Rozat şi ai celor trei universităţi membre ale consorţiului, a tuturor celorlalţi experţi internaţionali invitaţi (Nino Kirtadze, Rafi Pitts, John Appel, Martichka Bozhilova şi Adina Pintilie) şi a unor apreciaţi critici de film români, jurnalişti de presă scrisă şi audio-vizual.

În cea de-a doua etapă va avea loc producţia proiectelor alese, de la treatment, cercetare, prospecţie şi filmare, despre decizia corectă privind ceea ce se filmează, ţinând cont de faptul că preproducţia şi planificarea influenţează procesul de editare.

Editarea este cea de-a treia etapă parcursă de participanţii la workshop. Despre dezvoltarea documentarului în studioul de montaj, conţinutul creativ şi treatmentul vizual va vorbi trainerul Maarten Roos. Participanţii vor fi asistaţi pe parcursul realizării montajului brut şi după finalizarea acestuia.

Cea de-a patra etapă este finisarea documentarului. Evaluarea finală va fi făcută de un juriu format din reprezentanţi ai televiziunii ARTE şi ai celor trei universităţi membre ale consorţiului, experţi internaţionali şi reprezentanţi ai mass-media specifice. Înmânarea premiului ICR va avea loc după vizionarea celor patru filme în sala de cinema din Gura Humorului.

Comisia de training Aristoteles Workshop 2010

Training-ul de care studenţii vor beneficia în cadrul AW urmăreşte formarea capacităţii autoriale bazate pe inovaţie, spirit independent, abordare creativă a provocărilor şi asumarea riscurilor, astfel încât idei originale să fie traduse în filme documentare excepţionale. El este oferit de experţii internaţionali: Thierry Garrel, Nino Kirtadze, Rafi Pitts, Marijke Rawie, John Appel, Martichka Bozhilova, Adina Pintilie şi Maarten Roos.

Thierry Garrel şi-a început cariera lucrând ca cercetător la Radioteleviziunea Franceză (ORTF). A fost directorul Programului Tinerii Autori şi, mai târziu, directorul Departamentului de Documentare şi Arhive, la Institutul Naţional al Audiovizualului din Franţa (INA). Printre producţiile de film pe care le-a condus se numără impresionantele serii: Cinecourt (1976), Le Choc des Cultures (1977), Rue des Archives (1978-1981), Hieroglyphes (1975), Juste une Image (1982-1983, serie câştigătoare a Marelui Premiu pentru Televiziune, Franţa) şi L'inapercu (1985).

Timp de 21 de ani, Thierry Garrel a fost directorul Departamentului de Film Documentar şi coordonator de Programe de Animaţie şi Artă Video la ARTE, unde a lansat serii de succes, ca: Palettes, Contacts, Cinema de Notre Temps, Histoire Parallele şi o serie de filme documentare de lungmetraj, Grand Format, care cuprinde peste 200 de documentare internaţionale foarte premiate.

Nino Kirtadze a fost consultant al Preşedintelui Republicii Georgia şi jurnalist de război în Cecenia şi în alte conficte armate din Armenia, Azerbaijean şi Georgia.

Primul ei film documentar, Les Trois Vies d'Edouard Chevardnadze / The Three Lives of Eduard Shevardnadze, a fost proiectat la Festivalurile Internaţionale de la Toronto şi Cannes. În 2005, alt documentar al său, The Pipeline Next Door, a primit premiul pentru Cel mai bun film documentar din partea Academiei Europene de Film. Chiar de la debutul său cinematografic, Nino Kirtadzea stabilit cu fermitate o intensitate vizuală, structuri narative puternice şi abordări metaforice. Camera ei reuşeşte să jongleze înainte şi înapoi, între natural şi supranatural. Printre documentarele sale de lungmetraj, care au câştigat premii internaţionale prestigioase, se numără şi popularul documentar german Chechen Lullaby (2002, Premiul de Aur Adolf Grimme).

Rafi Pitts este un regizor iranian celebru, recunoscut ca făcând parte din noul val de cinematografie iraniană. A copilărit în Teheran, unde a locuit într-un apartament de la subsolul unui studio de post-producţie cinematografică. A fugit din ţară în 1981, din cauza războiului dintre Iran şi Irak şi s-a stabilit la Berlin. În 1991, a obţinut Diploma de cinematografie şi fotografie la Colegiul Harrow din Londra. Primul său scurtmetraj, In Exile (1991), a fost selectat la Festivalul Internaţional din Londra în acelaşi an. S-a mutat la Paris şi a lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon şi Jean-Luc Godard.

Filmele lui Rafi Pitts au câştigat premii internaţionale. Primul său lungmetraj, Season Five (1997), a fost prima coproducţie franco-iraniană de la Revoluţia Iraniană din 1979 şi a avut premiera la Veneţia. Sanam (2000) a fost foarte aclamat de criticii francezi şi supranumit «Cele patru sute de lovituri / Les quatre cents coups». În 2003, a prezentat la Locarno un documentar foarte controversat, Abel Ferrara: Not Guilty. It's Winter (2006) a avut premiera la Berlin, în competiţie, iar un an mai târziu, Festivalul Internaţional de la Seattle l-a onorat cu Premiul "Emerging Masters" pentru toată filmografia sa. Ultimul său film, The Hunter, a fost selectat în competiţie, pentru Leul de Aur, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Berlin.

Marijke Rawie este preşedintele ExpertDocs şi s-a specializat în pitching, training şi consultanţă de film documentar pentru coproducţii internaţionale. ExpertDocs oferă expertiză autorilor de film documentar, caselor de producţie şi forumurilor de pitching pentru a înţelege mediul global al coproducţiilor de film documentar internaţionale şi know-how pentru direcţionarea proiectelor sale către pieţe internaţionale. Marijke Rawie a fost directorul Departamentului de Artă şi Film Documentar la AVRO TV, primul post public de televiziune din Olanda, între 1991 şi 2006. În 1991 a fondat programul de film documentar AVRO Close-Up, care a devenit rapid una dintre entităţile de coproducţie şi cofinanţare a documentarelor din Europa, cu recunoaştere internaţională: Emmy, Golden Fipa, Golden Bear, Golden Calf, Academy Award, Banff Rocky Award, Golden NYF, Golden Link etc.

În prezent, Marijke Rawie este atât consultant independent de film documentar pentru case de producţie naţionale şi internaţionale, cât şi trainer de pitching pentru documentare, pentru festivaluri de film şi forumuri: vicepreşedinte al EBU Documentary Group (1998-2006), vicepreşedinte al Advisory Board Discovery Campus Masterschool, membru al comitetului de conducere al Primului Congres al Producătorilor de Artă, expert în film documentar şi trainer de pitching la EDN, expert în film documentar la Eurodoc etc.

John Appel lucrează ca director de imagine şi regizor din 1987. Ca regizor independent, a lucrat la mai mult de 30 de filme documentare pentru cinema şi televiziune, iar ca operator, pentru peste 50 de documentare. În 2000 a fondat, împreună cu regizoarea Heddy Honigmann, o casă de producţie (VOF Appel&Honigmann). John Appel este lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune (din 2000) şi trainer al multor workshop-uri naţionale şi internaţionale. Este commissioning editor pentru postul de televiziune HUMAN(din 2006), coach pentru tineri regizori etc.

În 1999, a câştigat Premiul Joris Ivens în cadrul IDFA pentru filmul Andre Hazes/She Believes in Me, cel mai de succes documentar olandez din ultimii 40 de ani. Filmul său,The Last Victory (2004), a fost nominalizat la Cel mai bun film documentar european al anului 2004 şi a câştigat multe premii internaţionale. În 2009, a câştigat Premiul IDFA pentru la Cel mai bun film documentar olandez, The Player, nominalizat şi ca cel mai bun film documentar de lungmetraj.

Martichka Bozhilova este producător la AGITPROP Bulgaria din 1999. În ultimii şapte ani a condus la realizarea unor proiecte în coproducţie cu: Channel 4, Sundance Channel, ITVS, RAI, CBC, SVT, YLE, NRK, HOS şi TV2/Danemarca. Este recunoscută pentru producţia filmelor documentare Georgi and the Butterflies, The Mosquito Problem and Other Stories şi Corridor #8. În 2006, Martichka Bozhilova a primit Premiul internaţional Trailblazer (lansat de Robert Redford şi Sundance Channel laMIPDOC de la Cannes) pentru "creativitate, inovaţie, originalitate în domeniul filmului documentar". Este reprezentant oficial al Reţelei europene de film documentar (EDN) în Bulgaria.

Regizor, scenarist şi editor, Adina Pintilie a terminat în 2008 secţia de regie film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Filmele ei au fost selectate şi premiate la festivaluri de film importante din întreaga lume. La graniţa riscantă dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele Adinei Pintilie sunt un fenomen cu totul particular în peisajul noului cinema românesc. Semnătura ei se distinge printr-un stil vizual profund personal, radicalismul experimentului în materie de limbaj cinematografic, profunzimea şi lipsa de compromis în explorarea psihicului uman.

În 2007, mediumetrajul Adinei Pintilie, Nu te supăra, dar..., produs de Aristoteles Workshop, cu sprijinul ARTE, TVR, Transilvania Film, Abis Studio, CNC, ICR, a avut premiera internaţională la Festivalul de Film de la Locarno - Filmmakers of the Present Competition, a fost selectat în secţiunea Best of Fests a IDFA Amsterdam, a câştigat premiul pentru cel mai bun film documentar Golden Dove la DOK la Leipzig, premiul pentru cea mai bună regie semnată de o femeie la Festivalul Internaţional de Film Contemporan din Mexic şi a fost selectat şi premiat în 50 de festivaluri internaţionale de film, printre care: Salonic, Montpellier, Trieste, Namur, Documenta Madrid, Munchen, Moscova, Sarajevo, Southby, Southeast, Full Frame USA, Indie Lisboa, Varsovia, Cracovia etc.

Cel mai recent mediumetraj al Adinei Pintilie, Oxygen, a fost selectat în Tiger Awards Short Films Competition of Rotterdam Film Festival 2010 şi apoi în Buenos Aires IFF Bafici, Lisbon Independent Film Festival, Warsaw Film Festival şi rulează în prezent în muzee şi festivaluri de film din întreaga lume.

Ultimul scurtmetraj al Adinei Pintilie, Balastiera#186 (co-regie George Chiper) a fost selectat în secţiunea Scurtmetraj de autor a festivalului de film de la Locarno 2008 şi a câştigat Premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi Mentiunea Specială a Festivalului de la Trieste, 2009.

Maarten Roos este specializat în astrofizică şi a lucrat ca cercetător ştiinţific timp de 16 ani, în Paris şi Lisabona. A fost consultant la Agenţia Spaţială Europeană şi are o bogată experienţă în educaţie. Din 2007, este regizor şi producător de filme documentare şi se implică în proiecte educaţionale de producţie. Este trainer şi editor la Oxford Academy for Documentary Film.

A produs filme, în special ştiinţifice şi tehnologice, pentru organizaţii ca Agenţia Spaţială Europeană, Societatea Toracică Olandeză, Ministerul Educaţiei din Franţa, Institutul de Cercetare Astronomică din Olanda şi pentru Reţeaua Europeană de Planetologie. A iniţiat şi produs recent proiectul unui film documentar de 45 de minute despre Galaxie, care a fost difuzat pe postul de televiziune Holland Doc. În 2008, împreună cu soţia sa, a creat casa de producţie Lightcurve Films. Filmele produse de ei sunt în esenţă ştiinţifice şi tehnologice, au fost făcut cu scop educaţional, fără a fi tradiţionale, concentrându-se asupra oamenilor de ştiinţă, care participă activ. Tot pentru a provoca aprofundarea conţinutul de către public, Maarten Roos este într-o căutare continuă a esteticii imaginii şi sunetului, pentru a clarifica concepte abstracte, astfel încât filmele sale educaţionale sunt totodată şi filme artistice.

Satul Vama din judeţul Suceava, regiunea Bucovina

Satul Vama este vechi de şase secole şi are aproape 6.000 de locuitori. Un important monument din sat este biserica din 1670. În centrul satului se află o altă biserică, construită în secolul al XIX-lea, în curtea căreia se găseşte "Crucea de jurământ a beţivilor". Crucea a fost ridicată în 1894, în cadrul unei ceremonii la care 20 de locuitori din Vama au jurat în faţa preotului cănu vor mai bea alcool niciodată. Mănăstirile Voroneţ, Humor, Suceviţa, Moldoviţa şi Arbore sunt în această zonă.

Aristoteles Workshop Association a fost fondată în 2005, cu sprijin substanţial, moral şi material, din partea Televiziunii ARTE şi oferă în România un program anual unic de training şi dezvoltare în producţia de film documentar - Aristoteles Workshop, la care sunt invitaţi să participe autorii de film documentar creativ, DOP, editorii de imagine şi de sunet, şi producătorii din Europa Centrală şi de Est.

Despre Aristoteles Workshop

Workshop-ul este co-finanţat de televiziunea ARTE, de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Programul MEDIA al Uniunii Europene, şi este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), AVIS şi iStyle.

AWA este producătorul unor documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă.

În 2010, trei dintre cele patru filme documentare produse la Aristoteles Workshop 2009 au fost selectate la festivaluri internaţionale de film renumite. Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a festivalului de film de la Cannes şi a premiul secţiunii. Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc, a fost selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia, din aprilie 2010. Femei pe pânză, regizat de Otilia Babără, a fost selectat în secţiunea principală a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF de la Chişinău, Republica Moldova, în mai, unde a câştigat Premiul pentru debut, oferit de Uniunea Cineaştilor din Moldova. În anii precedenţi, AW a mai produs documentare selectate şi premiate la festivaluri internaţionale, printre care: Nu te supăra, dar... (r: Adina Pintilie), Bar de zi şi alte povestiri (r: Corina Radu), Ciobanul Zburător (r: Cătălin Muşat).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus