aprilie 2011
Premiat în 2010 în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2010, documentarul de scurtmetraj Căutare va fi difuzat duminică, 1 mai, de HBO România, în cadrul Zilei Filmului Românesc. Căutare face parte dintr-o selecţie ce cuprinde cele mai recente şi premiate filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentare, printre care: Marţi, după Crăciun (regia: Radu Muntean), Medalia de onoare (regia: Călin Peter Netzer), Aurora (regia: Cristi Puiu), Colivia (regia: Adrian Sitaru), The Shukar Collective Project (regia: Matei-Alexandru Mocanu).

Produs de Aristoteles Workshop - program anual unic de training, dezvoltare şi producţie de film documentar, susţinut de ARTE/France, Programul MEDIA al Uniunii Europene, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român - scurtmetrajul Căutare este prezentat de HBO România în premieră la televiziune, duminică, de la ora 14:30.

Despre Căutare. Într-o lume a plasticului şi reciclării, doi dogari nomazi cu un ritm de viaţă aparte, pricepuţi la lucruri de care nu prea mai e nevoie, fără bunuri împovărătoare - fără nici măcar un ceas -, îşi găsesc timp să caute sensuri. Sau lipsa lor. În această existenţă marginală, care l-ar entuziasma pe Zola, prietenia lor pare a rezista într-o zonă atemporală.

Scurtmetrajul a fost produs la Sibiel, de Aristoteles Workshop. Echipa filmului este formată din Ionuţ Piţurescu, Bogdan Pălici şi Adrianna Dunin-Wasowicz. Filmul a primit, în 2010, marele premiu pentru scurtmetraj al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, "pentru cel mai curajos proiect".

A şasea ediţie a Aristoteles Workshop (AW) va avea loc între 25 iulie - 28 august 2011, la Vama (judeţul Suceava), în Bucovina. Cei care vor să se înscrie trebuie să trimită dosarele până la data de 31 mai 2011. Mai multe informaţii pe http://www.aworkshop.org/.

Participanţii vor fi susţinuţi în promovarea şi distribuţia filmelor realizate în cadrul cursului, ceea ce le va aduce un beneficiu triplu: instruire, practică, vizibilitate. Printre cei mai buni experţi internaţionali sunt invitaţi de şase ani la workshopul Aristoteles: Jennifer Fox, Rafi Pitts, Nino Kirtadze, Marijke Rawie, Thierry Garrel, John Appel, Alex Szalat, Elizabeth Hulten etc.

Peste 120 de tineri, din SUA, Franţa, Spania, Irlanda, Portugalia, Mexic, Austria, Australia, Israel, Italia sau India, au aplicat în 2010 la cea de-a cincea ediţie AW, dar targetul workshop-ului a fost şi rămâne Europa Centrală şi de Est.

AW a depăşit statutul de simplu atelier de formaţie profesională şi s-a afirmat treptat şi ca producător de filme documentare de excepţie: Nu te supăra, dar... al Adinei Pintilie, a făcut literalmente înconjurul lumii şi a adus acasă multiple premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.); Sibiu Stories, al Corinei Radu (Best Documentary Award, L'Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008), Ciobanul Zburător al lui Catalin Muşat (Special Mention, la Festivalul Internaţional de Film, Locarno 2009), Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc (selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia), Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010 şi a primit premiul secţiunii, SFR Prize for The Most Audacious Film.

anca romanescu | pr | 0751 224 222 | 0727 731 552 | [email protected]| aworkshop.org