august 2010
Festivalul de film B-EST, 2010
Succesul peste aşteptări al celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF), care a avut loc în aprilie 2010, i-a determinat pe organizatori să se gândească la un nou răsfăţ pentru iubitorii filmului de calitate: retrospectiva The Best of B-EST IFF 2010.

În cadrul acestei retrospective, filme premiate sau nominalizate la cele mai importante gale cinematografice - Oscar, Cannes, Bafta - şi prezentate în exclusivitate la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF), vor putea fi văzute pentru a doua şi ultima dată în România (aceste filme nu au distribuitor şi, în consecinţă, nu vor rula în cinematografele din România).

Este, aşadar, un prilej unic pentru cinefilii din România să vizioneze, într-un singur week-end, opt filme de excepţie:
In the Loop, în regia lui Armando Iannuci, Cel mai bun scenariu la British Independent Film Awards 2009 şi nominalizat, la aceeaşi categorie, la BAFTA şi Oscar 2010; câştigător al Trofeului B-EST IFF 2010.

In the Loop este considerat cel mai amuzant film al anului 2009. O comedie bună, care pică mănuşă în lumea în care trăim. Prin dialoguri spumoase, de un umor debordant, filmul ironizează absurditatea şi incompetenţa celor mai înalţi lideri ai lumii. Deşi soarta lumii e într-o fragilă balanţă, ansamblul hilar de personaje se împiedică de interese machiavelice ce transcend continente, în drumul lor către luarea unor decizii comice, care nu ar fi putut fi prevăzute. Vă sună cunoscut?

El secreto de sus ojos (regia Juan Jos Campanella), premiul Oscar 2010 pentru Cel mai bun film străin;

El secreto de sus ojos spune povestea de viaţă a unui bărbat în care câţi alţii se vor regăsi oare? Crimă, iubire şi o obsesie de 25 de ani. Nu veţi ghici niciodată finalul! Nici noi nu vi-l spunem, ar fi păcat. Merită să-l aflaţi singuri.

Samson & Delilah, regia Warwick Thornton, Camera d'Or la Cannes, 2009;

Samson & Delilah vorbeşte despre arta iubirii şi a supravieţuirii într-un deşert australian. Pierduţi, nedoriţi şi profund singuri, cei doi descoperă că, deşi viaţa nu e totdeauna dreaptă, dragostea nu judecă.

Gigante, în regia lui Adrian Biniez, premiat la B-EST IFF 2010 cu premiul de regie şi cel de scenariu;

Gigante e... gigantic! Jara, un bărbat timid şi singuratic în vârstă de 35 de ani, lucrează ca agent de securitate într-un supermarket dintr-o periferie din Montevideo unde se poate ocupa nestingherit de pasiunile sale: ascultată muzică şi dezleagă cuvinte încrucişate. Într-o zi însă, Jara o întâlneşte pe Julia, o tânără de 25 de ani care lucrează ca femeie de serviciu... Şi începe povestea...

Vincere, în regia lui Marco Bellochio, prezentat în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, 2009, este povestea cutremurătoare a amantei lui Benito Mussolini, eliminată din biografia oficială a dictatorului;

Vincere ne dezvăluie cea mai crudă latură a dictatorului Benito Mussolini, o parte din biografia sa care a fost trecută sub tăcere în mod deliberat. Acest film scoate însă la lumină acest episod, dezvăluind povestea cutremurătoare a femeii care i-a stat alături şi i-a dăruit un copil. A plătit cu ospiciul.

Glyanets / Strălucire, regia Andrei Koncealovski, spune povestea unei tinere provinciale de condiţie modestă care visează să ajungă model de succes. Semnatarul memorabilului  Zboară cocorii se ridică din nou la înălţimea aşteptărilor;

Glyanets sau despre strălucire şi preţul ei. Galya este o simplă croitoreasă de provincie care nu concepe să aibă soarta părinţilor ei, muncitori într-o fabrică de haine, şi pleacă la Moscova hotărâtă să-şi pună în valoare frumuseţea. Visează să ajungă fotomodel şi să-şi vadă fotografiile pe copertele celor mai importante reviste de modă. Fotografiile Galyei vor apărea, într-adevăr, pe copertele revistelor specializate. Dar cu ce preţ?

A Single Man, debutul în regie al celebrului designer Tom Ford, a fost nominalizat la Oscar 2010;

A Single Man spune povestea lui George Falcon, un profesor în vârstă de 52 ani. Şi o spune atât de bine încât filmul a înregistrat un uluitor succes de box-office.

A Serious Man este cel mai recent succes al fraţilor Ethan & Joel Coen.

A Serious Man e muşcător de ironic, e incredibil de fatalist, e fascinant de bine jucat. O nouă capodoperă ce poartă semnătura fraţilor Coen.

Regalul cinematografic The Best of B-EST IFF 2010 este găzduit de Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, Str. Monetăriei nr. 3 şi se desfăşoară în perioada 27 - 29 august 2010 conform programului de mai jos :

Vineri, 27 august 2010

19:00 - In the Loop (Marea Britanie, 2009)
Regia: Armando Iannuci
Durata: 106 minute

21:15 - El secreto de sus ojos (Argentina, 2009)
Regia: Juan Jos Campanella
Durata: 129 minute

Sâmbata, 28 august 2010

17:00 - Samson & Delilah (Australia, 2009)
Regia: Warwick Thornton
Durata: 101 minute

19:00 - Gigante (Uruguay - Germania - Argentina - Olanda, 2009)
Regia: Adrian Biniez
Durata: 84 minute

21:00 - Vincere (Italia, 2009)
Regia: Marco Bellocchio
Durata: 128 minute

Duminică, 29 august 2010

16:30 - Glyanets / Strălucire (Rusia, 2007)
Regia: Andrei Koncealovski
Durata: 118 minute

19:00 - A Single Man (SUA, 2009)
Regia: Tom Ford
Durata: 99 minute

21:00 - A Serious Man (SUA - Marea Britanie - Franţa, 2009)
Regia: Ethan & Joel Coen
Durata: 106 minute

Proiecţiile de la ora 21.00 au loc în curtea interioară, în aer liber, iar cele de la orele 16.30, 17.00 şi 19.00, în sală. Biletul costă 10 lei (pentru studenţii sub 25 de ani, 7 lei) şi se procură de la casierie cu o jumătate de oră înainte de proiecţie.

Eveniment realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri: Muzeul Ţăranului Român şi Noul Cinematograf al Regizorului Român.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus