noiembrie 2010
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu
Filmul Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar est-european la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Jihlava (26 - 31 octombrie 2010) , Cehia. Secţiunea în care a fost proiectat filmul reuneşte cele mai bune producţii realizate în Europa Centrală şi de Est.
 
"Juriul a decis să acorde premiul unui film ambiţios, de proporţii epice. [...] Găsind un echilibru fin, dar dificil între «tragedia unui om ridicol» şi aroganţa excesivă a unui lider care îşi pierde progresiv legitimitatea, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este un testament despre provocarea de a scrie astăzi istoria prin intermediul imaginilor", este argumentul juriului.
 
Recent, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a obţinut Marele Premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF), una dintre cele mai importante manifestări de gen.
 
În România, în primul weekend în cinematografe, filmul a strâns deja peste 5 000 de spectatori.
 
Regizorul Andrei Ujică va susţine pe 3 noiiembrie, de la 17.30, la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) conferinţa "Cinematograful non-ficţional: Ceauşescu şi filmul istoriei".
 
În Bucureşti, filmul poate fi văzut în continuare la cinema Studio, Hollywood Multiplex şi AFI Cotroceni, iar în ţară rulează la Cinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj. De săptămâna viitoare, filmul va fi proiectat în Bucureşti şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român, iar în ţară în cinematografe din Arad şi Oradea.
 
Din 19 noiembrie, filmul va rula şi la Iaşi, unde va beneficia de o proiecţie de gală.
 
Dosar de presă şi date suplimentare despre film puteţi găsi pe site-ul www.autobiografia.ro şi pe http://www.facebook.com/AutobiografiaNC
 
Trailerele pot fi vizionate şi pe http://www.youtube.com/user/AutobiografiaNC

Regia: Andrei Ujică

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus